Taşdoğan, “Domuz Gribi salgını için nasıl tedbir almalıyız”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

mhp-tasdoganGaziantep MHP İl başkanı Uzm. Dr. Muhittin Taşdoğan “domuz gribi” olarak bilinen H1N1 virüs salgını hakkında açıklama yaptı.
Taşdoğan, son zamanlarda şehrimizde ve ülkemizde hastanelere müracaat eden grip vakalarıyla panik havası oluşturulmasına gerek yok diyerek bu konuda vatandaşı sağduyulu olmaya çağırdı.
Taşdoğan yaptığı yazılı açıklamada ; “Ülkemizde sağlık bakanlığının resmi açıklaması ile 14 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ‘’domuz gribi’’ olarak bilinen H1N1 virüs salgını sağlıksız yaşam koşullarının her geçen gün arttığını da belirtti”
Hakkında vatandaşların az bilgi sahibi olduğu bu öldürücü ve her an herkese bulaşabilecek hastalıkla ilgili kamuoyuna yeterli bilgi verilmediğini düşünülerek panik havasının büyüyeceği endişesi ile sorumluluk duygusu içinde, bu açıklamaya gerek gördüklerini belirten Taşdoğan H1N1 virüsü hakkında bilgi verdi.
H1N1 NASIL BULAŞIR?
“İnfluenza H1N1” yani domuz gribi Dünya sağlık Örgütü tarafından “geniş çaplı salgın” olarak tanımlanmaktadır. Mevsimsel grip gibi insandan insana öksürük hapşırık yoluyla bulaşan mutasyona uğramış virüs tarafından yayılır. Hasta insanların elleriyle dokundukları yüzeylerden ve havalandırması iyi olmayan soğuk ortamlarda üremesi ve bulaşması olur.
Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen mevsimsel grip belirtilerine benzerdir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı hastalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir. Hamileler, çocuklar ve yaşlılar riskli gruplar içinde yer alır.
HASTALIK NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Hasta olan kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Test bu konuda özelleşmiş laboratuarlarda yapılmaktadır. Yani her hastanede yapılmamakta, şüphelenilen hastalardan alınan kanlar bu özel laboratuarlara gönderilip kesin tanı konulmaktadır. Bir acil serviste tanı konmaz sadece şüphelenilir. Evde kullanılan normal deterjanlara bile dayanıksızdır. İyi bir yüzeysel temizlik, hastanın evindeki, tüm eşyaları bu virüsten arındırır.
Şu, önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi ve çevrenizi koruyabilirsiniz:

Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri çok etkilidir.
Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
-Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
Bulunduğunuz mekânı sık sık havalandırınız.
-Ellerinizi su ve sabunla en az 30 saniye yıkayınız.
-Selamlaşırken ve tokalaşırken öpüşmemeye dikkat ediniz.
-38 derecenin üzerindeki ateşi ile vücut, eklem, kas ağrısı olan hastaların mutlaka doktora başvurmaları gerekir.
-Risk altında ki kişiler aşı yaptırmalıdır.

Hastalığın ilk iki gününde başlanınca tedavisine yardımcı olacak ilacı tüm hastanelerimizde mevcuttur. Erken teşhis önemli olduğunda şikâyetiniz başlarsa mutlak doktora müracaat ediniz.
Tüm bu nedenlerden dolayı panik yapmamızı gerektiren bir hastalık değil bilinçli davranmanızı gerektiren bir salgındır. Tüm hemşehrilerimize önerilere uyarak sağlıklı bir yaşam diliyorum.
Uz.Dr. A.Muhittin TAŞDOĞAN
MHP GAZİANTEP İL BAŞKANI

Taşdoğan, “Domuz Gribi salgını için nasıl tedbir almalıyız”
0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Taşdoğan, “Domuz Gribi salgını için nasıl tedbir almalıyız”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin