Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde değişiklik

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Valiliği Tüketici Hakem Heyetleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin duyuruda bulundu.

Gaziantep Valiliği’nden yapılan duyuru şöyle:

“Ticaret Bakanlığının 09.07.2018 tarihli ve 35660763 sayılı Onayıyla tüketici hakem heyetlerinin, nüfus yoğunluğu, başvuru sayıları, usul ekonomisi ve benzeri hususlar göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılması amacıyla, il merkezlerinde ya da yeniden merkezler oluşturulmak suretiyle bir araya getirilmesi sonucunda mevcut 1011 tüketici hakem heyetinin yetki alanları, 01.08.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmiş olup, 211 Tüketici Hakem Heyeti karar mercii olarak yetkilendirilmiştir.

Tüketici Hakem Heyetlerinin yeniden yapılandırılması çalışması il ve ilçelerde oluşturulan tüketici hakem heyetlerinin kapatılması işlemi olmayıp tüketici hakem heyetlerinin yetki alanlarının yeniden belirlenmesi çalışmasıdır. Zira yetki alanındaki ilçelerde Kaymakamlıklarda başvuru alımı, TÜBİS’e kayıt, ilgili tarafları bilgilendirme vb. hususlarda çalıştırılmak üzere irtibat personeli görevlendirilecektir.

İlimizde yetkili bulunan ilçe Tüketici Hakem Heyetleri Şahinbey ve Şehitkâmil kaymakamlıkları bünyesinde görev yapmaya devam edecek olup yetki alanındaki ilçeler;

Şahinbey:Islahiye-Nurdağı-Oğuzeli

            Şehitkâmil: Araban-Karkamış-Nizip-Yavuzeli

olarak düzenlenmiş olup görevlendirilen irtibat personeli ile başvuru almaya ve bilgilendirmeye devam edecektir.”

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 11.08.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmelik ile Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS), başvuruların alınması, inceleme ve karar alma süreçlerine ilişkin olarak çeşitli hususlarda yeni düzenlemeler getirilmektedir.

Tüketici hakem heyetlerine başvuruda büyük kolaylık

Başvuruların şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden TÜBİS ile yapılacağı düzenlenmektedir.

Elektronik ortamda e-Devletten başvuru yapan ve güvenli elektronik imzası veya mobil imzası olmayan tüketicilerin, ıslak imzalı başvuru formunu varsa ekinde bilgi ve belgelerle birlikte 15 gün içerisinde ilgili tüketici hakem heyetine iletme yükümlülüğü kaldırılmıştır. Değişiklik ile birlikte e-Devlet kapısı üzerinden TÜBİS’e başvuru yapılması ile başvuru işlemleri tamamlanmış olacaktır. Aynı zamanda e-Devlet kapısından gelen başvuruların güvenli elektronik ya da mobil imza ile imzalanmasına gerek kalmayacaktır. Bu şekilde bürokrasinin azaltılmasına ve tüketicinin kolayca başvuru yapabilmesine imkân tanınmaktadır.

Tüketici Bilgi Sistemi’nin (TÜBİS) kullanımı zorunlu hale getirildi

Tüketici hakem heyetlerinin iş ve işlemlerinde kullanılması zorunluluğu bulunan TÜBİS, tüketicilerin elektronik ortamda şikâyetlerini iletebildikleri ve tüketici hakem heyetlerinin iş ve işlemlerini gerçekleştirdikleri çevrimiçi bir sistem olarak TÜBİS’in gerek başvuru sahipleri gerekse tüketici hakem heyetleri tarafından hızlı, etkin ve kolay kullanımının sağlanması amacıyla yeni bir yazılım yapılmış ve TÜBİS’in doğru, eksiksiz ve zamanında kullanımına ilişkin olarak yeni bir düzenleme yapılmıştır.

 

İnceleme süreci hızlandırıldı

Tüketici hakem heyetlerinin esas olarak 6 ay içinde karar vermesi gerekmektedir. Bunun yanında söz konusu inceleme sürecinin daha da kısaltılabilmesi amacıyla bilirkişi incelemesine ilişkin işlemler tüketici hakem heyeti başkanının yetkileri arasına dâhil edilmiştir.

 

Tüketici hakem heyetinin tarafsızlığı güçlendirildi

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinden oluşan ve çoğulcu temsil anlayışıyla oluşturulmuş hakem heyetlerinin kendilerine yapılan başvurularda tarafsızlıklarını güçlendirmek amacıyla başkan, üye ve raportörlerin tüketici hakem heyetlerinde bilirkişi olarak görevlendirilemeyecekleri düzenlenmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde değişiklik

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin