Tüketimi sıklığı ve miktarı artan kırmızı ete dikkat!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüketimi sıklığı ve miktarı artan kırmızı ete dikkat!

 SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, Kurban Bayramı’nda tüketim sıklığı ve miktarı artan kırmızı etin, mide, kalp, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.

Kurban Bayramı’nda beslenmeyle ilgili önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ içeriği ve kolesterol miktarları yüksek olduğundan özellikle kalp-damar, hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalığı olanlar tüketim miktarlarına dikkat etmelidir. Aynı zamanda bekletilmeden tüketilen kurban eti sert olacağından sindirim sistemi sorunlarına da yol açacaktır” dedi.

 Kurban etinin uygun koşullarda kesildikten sonra yağları ayrılarak parçalanması ve mutlaka bir gün bekletilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Yeni kesilen ette sertlikten dolayı pişirme ve sindirmede güçlükler olur” ifadelerini kullandı.

Etin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, et pişirirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetledi:

“Kızartma yöntemi kanserojen madde oluşturduğu için tercih edilmemelidir. Et ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık kömürleşmeye neden olmayacak şekilde (en az 15-20 cm) ayarlanmalıdır. Bu hem kanserojen madde oluşumuna hem de vitamin kaybına engel olacaktır. Aynı zamanda çok yüksek ısı etin dış yüzeyinin yanmasına ve fazla su kaybına yol açarak besin ögesi kaybını artırmaktadır.”

 ET NASIL SAKLANMALIDIR

Kurban etinin büyük parçalar yerine küçük parçalar olarak günlük kullanılacak miktarda poşetlenerek kaldırılması gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, buzlukta (-2°C) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18°C) daha uzun süre saklanabileceğine vurgu yaptı.

 DONMUŞ BESİNLER ODA SICAKLIĞINDA ÇÖZDÜRÜLMEMELİ

Yanlış çözdürme işlemlerinin besinlerde patojenik mikroorganizmaların çoğalmasına neden olduğunu, bu nedenle de çözdürme işlemi sırasında mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel bulaşmalara engel olunması gerektiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şöyle konuştu:

“Donmuş besinler oda sıcaklığında, tezgahın üzerinde çözdürülmemeli, özellikle çiğ et buzdolabında çözdürülmeli. Mikrodalgada ve akan soğuk su altında da çözdürme işlemleri uygulanabilir. Çözülmüş et tekrar dondurulmamalıdır” diye konuştu.

 GÜNE MUTLAKA KAHVALTI İLE BAŞLANMALI

Özellikle bayramın ilk günü kurban kesme, bayramlaşma gibi nedenlerle beslenme düzeninde değişim yaşanacağını anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, hem kan şekerinin kontrolü hem de sindirim sisteminde bir sorun oluşturmamak için güne mutlaka kahvaltı ile başlamanın önemli olduğunu kaydetti.

Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri mutlaka yavaş ve düşük ısıda pişirmek gerektiğini bildiren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Yanında salata gibi C vitamini kaynağı olan besinlerin tüketimi; ette bulunan demirin daha çok emilimine katkı sağlayacaktır” dedi.

Bayramın ilk günü et ağırlıklı beslenildiği için sonraki günler etli sebze ya da kuru baklagil yemeklerinin tercih edilebileceğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı, kolesterol miktarı fazla olduğu için sakatat tüketimine dikkat edilmelidir. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar veya meyve tercih edilebilir.

Tuz tüketimi günde 5-6 gram önerilmektedir. Bu yüzden et lezzetlendirmek için ilave tuz kullanılmamalıdır. Sindirimi kolaylaştırmak için su tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle bayram yaz aylarına denk geldiği için günlük 10-12 bardak su tüketilmelidir.

Bayram süresince hem bağırsak hareketlerini düzenlemek hem de kan şekerikolesterol gibi değerleri normal aralıklarda tutabilmek için günde 40-50 dakika yürüyüş yapılabilir.”

SANKO Kurban İlan

 

                                                                                  

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Tüketimi sıklığı ve miktarı artan kırmızı ete dikkat!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin