TÜRK DOKTORUN KULAK BAŞARISI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRK DOKTORUN KULAK BAŞARISITürkiye, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Bilimler Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Mutaf çocukken bir yangında yüzü tamamen yanan Asiye Engiz’e kendi dokularından yaptığı yüzün ardından şimdide doğuştan bir kulağı olmayan 6 yaşındaki Sude Aslanoğlu için göğüs kafesinden kulak yaparak büyük bir başarıya imza attı.

Dünyada ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Plastik Cerrah Prof. Dr. Mehmet Mutaf, bu kez doğuştan bir kulağı olmayan 6 yaşındaki Sude Aslanoğlu için göğüs kafesinden kulak yaptı.

Gaziantep’te bir kulağı olmadan dünyaya gelen 6 yaşındaki Sude Aslanoğlu için dünyaca ünlü Plastik Cerrah Prof. Dr. Mehmet Mutaf tarafından yapılan ameliyatla göğüs kafesinden alınan kıkırdak dokusu ile bir kulak kepçesi oluşturuldu.

Dünya genelinde her 6 bin bebekten birinin mikro kulak hastalığı ile dünyaya geldiğini belirten Prof. Dr. Mutaf, “Dünya genelinde her 6 bin bebekten biri ‘microtia’ yani mikrokulak denilen bir hastalık nedeniyle bir ya da iki kulağı gelişmemiş olarak dünyaya geliyor. Protez kulakların yarattığı sorunlar nedeniyle insanın kendi dokularından yeniden kulak yapımı için bir arayış söz konusu ve hâlihazırda birçok yöntem denenmiş durumda. Ancak varılan son noktada dünyada bu alanda iyi sonuçlar alabilen cerrah sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor ve kulaklarımız taklit edilmesi neredeyse imkânsız, karmaşık üç boyutlu yapıları itibarıyla vücudumuzdaki yapımı en zor organlar grubunda yer almaya devam ediyor” dedi.

TÜRK DOKTORUN KULAK BAŞARISI

TIPA TIP AYNISINI YAPTI

Prof. Dr. Mutaf, cerrahi operasyonun iki aşamalı olduğunu belirterek, kulağın anatomik yapısından dolayı yapımının oldukça zor olduğunu söyledi.

Bu tarz hastalarda ameliyat için tercih edilmesi gereken yaşın 6 olduğunu söyleyen Mutaf kulağın sadece duyu organı değil aynı zamanda vücudun aksesuarı olduğunu belirtti. Doğuştan kulağı olmayan çocukların büyük travmalar yaşadığına da dikkat çeken Prof Mehmet Mutaf şunları söyledi;

“Bu ameliyat için iki aşamalı bir cerrahi gerekiyor. Genellikle ilk seansta göğüs kafesinden alınan kaburga kıkırdakları şekillendirilerek bir kulak çatısı oluşturulur. Daha sonraki seanslarda kulağın ayrılması, kulak deliği açılması ve yedek olarak ayırdığımız kıkırdak parçaları kullanılarak bazı kısımlara ek yapılması gibi işlemler gerçekleştirilir. Eğer hastalık iki taraflı değil ise sağlam kulağı model olarak alıyoruz. İki kulağı olmayan çocuklarda ise kulağı güzel olan bir ebeveynin veya kardeşin kulakları modelleniyor. Uyguladığım bu yöntemle model olarak aldığımız kulağa çok benzer kulaklar yapabilmekteyiz.”

TÜRK DOKTORUN KULAK BAŞARISIAİLELERİN BİLİNÇLİ OLMASI ÇOK ÖNEMLİ

Sude’nin babasının Doktor, annesinin de eğitimci olması işimi kolaylaştırdı diyen Prof. Mutaf bu tarz durumlarda çocuğun ve ailenin bilinçli olmasının önemine dikkat çekti.

“Önce model alınan sağlam kulağın birebir aynı boyutlarda çekilen fotoğrafları kullanılarak bir şablon çıkarılmakta ve bu şablon kafa üzerinde hassas ölçümlerle pozisyone edilerek yapılacak olan kulağın yeri ve açısı belirlenmekte, sonrasında karşı taraf göğüs kafesinden alınan 6-7 ve 8. kaburga kıkırdakları yontularak bir kulak kepçesi iskeleti hazırlanmaktadır. Daha sonra hazırlanmış olan bu kulak iskeleti deri altına yerleştirilmektedir. Uygulanan vakum cihazı ile deri ve kıkırdak çatı birbirine yapışması sağlanarak o şekilde iyileşmeleri beklenmektedir. Bu ameliyatta önemli olan cerrahın 3 boyutlu çatıyı oluşturma aşamasındaki ustalığı ve sabrıdır. Teorik bilgiden çok yeteneğin ön plana çıktığı bir girişimdir diyebilirim. Bu ameliyat başarılı olur ve doku kabul edilirse, altı ay sonra ikinci bir ameliyatla kulak kepçesinin üst bölümünü baştan ayırarak kulak arkası kıvrımı yapıyor, kulağın herkeste olduğu gibi dışarıya doğru çıkıntılı durmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

KÖK HÜCRE TEKNOLOJİSİ KAPIDA

Türkiye’nin plastik cerrahide dünya için önemli bir cazibe noktası haline geldiğini söyleyerek, yakın gelecekte kök hücre ve kıkırdak hücre kültürleri ile üretilmiş kulak kepçesi alt yapılarının kullanımına geçiş yapabileceklerini belirtti. Mutaf “Kısacası kök hücre teknolojisi kapıda ve sadece kulak değil; sinir, kas, kemik vb. önemli dokusal kayıplar için de kullanılabileceğimiz bir teknoloji bu. Halihazırda hastaların yağ dokularından kök hücre üretiyor, bunlardan üç boyutlu kıkırdak veya kemik dokusu elde edebiliyoruz. Bu her açıdan çok daha az eziyetli bir girişim olacak, çocuk hastalar ve biz cerrahlar için en zahmetli şey olan kaburgaların alınmasına gerek kalmayacak kısacası. Fakat üstünde çalıştığımız bu ilerlemeler henüz klinik uygulamaya konacak aşamaya gelmedi ve küçük hastamız için uyguladığım yöntem şimdilik yeni kulaklar üretmekte kullanabileceğimiz tek seçenek olarak duruyor” dedi.

SUDE SÜREKLİ AYNAYA BAKTI

Başarılı geçen ameliyat sürecinde merakla beklenen sonuç aile için sürpriz olmuş. Kızlarının doğuştan tek kulağının olmamasından dolayı üzüntü içerisinde olan aile konu hakkında geniş ve uzun süreli bir araştırma yaptıktan sonra Prof. Mehmet Mutaf’a ulaştıklarını söyledi. Süreç içerisinde Sude’nin çok bilinçli olduğunu ve psikolog desteği aldıklarını belirten anne sonuçtan çok memnun!

Sude kulağını görünce çok mutlu oldu ve sürekli aynaya baktı diyen anne daha önce Sude’nin saçlarını uzatarak doğuştan eksik olan kulağını kapatmaya çalıştığını ve okulda içine kapanık olduğunu söyledi.

Aslanoğlu, “Başkalarından farklı göründüğü için onunla alay edilmesinden çok korkuyordum. Çok şükür hepsi geçti, şimdi kızımın da herkes gibi normal görünen kulakları var. Sude artık saçlarını toplayarak yeni kulağını gururla sergiliyor. Kızımın özgüveni çok düzeldi. Benzeri problemlerle doğan çocukları olan anne babaların ümitsizliğe kapılmasına hiç gerek yok. Yalnız biz eşimle bu ameliyatı yapacak doktoru bulmak için araştırırken çok kötü yapılmış kulaklar gördük” diye konuştu.

Yeni kulağına kavuşan Sude’nin mutluluğu gözlerinden okunurken, altı ay sonra yeni kulağının biraz daha kalkık durması için bir ameliyat daha geçirmesi gerekecek.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TÜRK DOKTORUN KULAK BAŞARISI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin