Türk – Rus ortak yatırım fonu kurulması gündemde

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye-Rusya ilişkileri olumlu bir süreç içerisine girmiştir”

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlişkilerimizin yeniden eski seviyelere ve hatta ötesine taşınması hususunda, iki taraf son derece kararlıdır ve gerekli iradeye sahiptir. Bugün yaptığımız görüşmeler neticesinde siyasi, iktisadi, kültürel ve beşeri alanlarda, Türkiye-Rusya ilişkilerini olması gereken seviyelere tekrar taşıyacak kararları almış bulunuyoruz” dedi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’e daveti ve samimi misafirperverliği için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsamlı ve yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bildiğiniz gibi bu görüşme, uzun bir aradan ve malum hadiseden sonra ilk yüz yüze görüşmemizdi. Aynı zamanda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk yurt dışı ziyaretimi de Rusya Federasyonu’na gerçekleştirmiş oldum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden eski seviyelere ve hatta ötesine taşınması hususunda iki tarafın da son derece kararlı ve gerekli iradeye sahip olduğunu söyleyerek, kanaatinin, iki ülke kamuoylarının kendilerinden beklentisinin de bu yönde olduğunu ifade etti.

Bugün yaptıkları görüşmeler neticesinde; siyasi, iktisadi, kültürel ve beşeri alanlarda, Türkiye-Rusya ilişkilerini olması gereken seviyelere tekrar taşıyacak kararlar aldıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Bu kapsamda; Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin yeniden canlandırılması, charter uçuşların tekrar hayata geçirilmesi, tarım ürünleri dâhil ikili ticareti kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması, Türk müteşebbislerinin Rusya’daki faaliyetlerinin önünün açılması ve vizesiz rejimin tam teşekküllü şekilde tekrar yürürlüğe konması gibi başlıklarda gerekli adımları inşallah peyderpey ve müştereken atacağız.”

“AKKUYU’YA STRATEJİK YATIRIM STATÜSÜ VERECEĞİZ”

Akkuyu Nükleer Santrali’ne stratejik yatırım statüsü verileceğini ve bu yönde adım atılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Rus ortak yatırım fonu kurulması konusunda mutabık kaldık. Savunma sanayi alanında iş birliğimizi artıracağız. Bölgesel konuların ele alınması noktasında Türkiye-Rusya- Azerbaycan üçlü zirvesi mekanizması kurulmasına da olumlu bakıyoruz. Bunun yanında, Akkuyu Santrali gibi dev iş birliği projelerimizi süratlendirmek suretiyle burada alacağımız mesafe önem ihdas ediyor. İnşallah bu adımlar sayesinde, Ankara-Moskova hattını yeniden bir güven ve dostluk hattı hâline getireceğiz” dedi.

“PUTİN’İN 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ GECESİ ARAMASI ÇOK ÖNEMLİ”

15 Temmuz gecesi Türkiye’nin, ülke tarihinin en alçak, en kanlı girişimlerinden birini yaşadığını; Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) mensup bir grubun, meşru hükûmeti, seçilmiş Cumhurbaşkanını ve demokrasiyi hedef alan bir darbe teşebbüsünde bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün bunlara rağmen çalışmalarına el birliğiyle Türkiye’nin dostlarıyla dayanışma hâlinde devam edeceklerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi gününde Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in kendisini aramış olmasının, dayanışma açısından büyük bir önem ifade ettiğini sözlerine ekledi.

“TÜRK AKIMI PROJESİ HIZLA HAYATA GEÇİRİLECEK”

Türk Akımı Projesi’nin hızlı bir şekilde hayata geçirileceğini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu girişimin daha etraflı bir şekilde ele alınacağını ve böylece Türk Akımı projesinin Avrupa’ya geçmesi noktasındaki adımların ilgili bakanlıklar tarafından atılacağını ve dayanışma içinde sürdürüleceğini kaydetti.

Türk-Rus ilişkilerinin sadece ikili planda önem taşımadığını, iki ülke arasındaki iş birliğinin, aynı zamanda bölgesel ve küresel barışın, istikrarın, huzur ve refahın tesisi bakımından da çok önemli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısının ardından dar kapsamlı ikili bir görüşmelerinin olacağını ve ikili görüşmede bu konuları ele alıp değerlendireceklerini bildirdi.

“TÜRKİYE RUSYA İLİŞKİLERİ KRİZLERE KARŞI ÇOK DAHA DİRENÇLİ HÂLE GELDİ”

Türkiye-Rusya ilişkilerinin, son yıllarda hem devlet yetkililerinin sergilediği ortak irade, hem de iki ülke kamuoylarının desteğiyle örnek bir seviyeye ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizler bu noktaya tesadüfen değil, ortak bir vizyon ve muazzam iş birliği potansiyelimiz sayesinde geldik. Kıymetli dostum Sayın Putin’le birlikte, ikili ve çok taraflı iş birliğimizi güçlendirmek hususunda bugün ortak bir tavrı koyduk. Temaslarımızı her seviyede yoğun şekilde sürdüreceğiz. Sahip olduğumuz potansiyeli bölgemizin huzuru ve istikrarı için daha etkin şekilde kullanacağız. Biz, Türkiye Rusya ilişkilerinin geçmişe göre çok daha güçlendiğini, krizlere karşı çok daha dirençli hâle geldiğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “İLİŞKİLERİMİZİ ESKİ SEVİYESİNE ÇEKMEYİ PLANLIYORUZ”

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin de Türk-Rus ilişkilerinin tarihte oldukça zor dönemlerden geçtiğini; ancak her zaman karşılıklı saygının korunduğunu belirterek, Türkiye’deki zor politik duruma rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin Türk tarafının iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinde istekli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Gerçekleştirdikleri görüşmelerde, ilişkilerin; Rus uçağının düşürülmesi ile iki ülke arasında ortaya çıkan kriz öncesi dönemdeki seviyeye dönmesi ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin eski hacmine ulaşması için neler yapılabileceğini konuştuklarını ifade eden Devlet Başkanı Putin, “Öncelikle yatırımların artırılması, projelerin değerlendirilmesi, iki ülkenin iş dünyasının desteği ve iki ülkenin büyük şirketlerinin yöneticileri ile görüşerek ilişkilerimizi eski seviyesine çekmeyi planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Türk şirketleri ile ilgili kısıtlamaları kaldırarak, orta vadeli ticari projeleri hayata geçirerek, bilimsel ve kültürel ilişkilerimizi geliştirerek 2016-2019 arasındaki orta vadeli programı hayata geçirmeyi planladıklarını kaydeden Devlet Başkanı Putin, bu konuları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüklerini ve bunun için iki ülkenin karma komisyonlarının stratejik planlama toplantıları gerçekleştireceğini ifade etti.

Kaynak;  www.tccb.gov.tr

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türk – Rus ortak yatırım fonu kurulması gündemde

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin