TÜRK TARİHİ ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILIYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRK TARİHİ ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILIYORDoğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), temel misyonu Kıbrıs Türk toplumunun tarihsel bağlamda vermiş olduğu varoluş mücadelesi ile hayatı boyunca Kıbrıs Türk Toplumu’na hizmet eden Rauf Raif Denktaş’ın yaptığı çalışmaları incelemek ve bunları evrensel boyuta tüm yalınlığı ile taşımak olan Rauf Raif Denktaş Kıbrıs Türk Tarihi Araştırma Merkezi’ni (DAÜ-RRDAM) hayata geçirdi.

Temelini Kıbrıs Türk tarihi ve Rauf Raif Denktaş isminden alan ve konusu itibarıyle çok önemli bir boşluğu dolduracak RRDAM,  bu çerçevede KKTC’de de bir tarihsel ilk olma özelliğine de sahip.

Beş kişiden oluşan bir yönetim kuruluna sahip merkez yönetim kurulu başkanı ve üç üyesi Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri arasından seçilirken, bir üye de Denktaş ailesi tarafından Yönetim Kurulu’na öneriliyor. Merkezin ilk Yönetim Kurulu ise, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah  Y. Öztoprak, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Necdet Osam (Merkez Başkanı), İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naciye Doratlı ve merhum Kurucu Cumhurbaşkanımızın oğlu Serdar Denktaş’tan oluşuyor.

TÜRK TARİHİ ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILIYORDAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre isme özel merkezlerin dünya genelinde çeşitli bağımsız kurumlar ve üniversiteler bünyesinde yer alması ve bu özel merkezlerin özellikle toplumsal düzeyde hizmet etmiş, tarihsel niteliği en üst düzeyde olan ender  liderler adına kurulduğu ifade edildi. Bu bakımdan DAÜ de her zaman olduğu gibi, toplumsal sorumluluklarının yanında, evrensel boyutlarda hareket etmesini bildiği vurgulanan açıklamada, üniversitenin  özel vefa duygusunu esirgemeyen bir anlayışla merhum Kurucu  Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş adına söz konusu anlamlı merkezi kurmaktan ötürü büyük bir onur duyduğu dile getirildi.

Merkezin Yönetim Kurulu’na yardımcı olmak üzere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bazı resmi kurumlarından gönderilecek birer temsilci ile danışma kurulu oluşurken, bunun yanında bir yeni anlayışın göstergesi olarak yurt içi ve yurt dışında, özellikle Kıbrıs Türk Tarihi, politikaları ve siyaseti ile ilgili nitelikli çalışmalarda bulunmuş kişilere onursal üyelik verilmesi hedefleniyor.  Bu çerçevede, yönetim kurulunun çalışmalarında niteliksel donanımın en üst düzeye çekilmesi de ön plana çıkarılıyor.

İleriye yönelik planlanan etkinlikler uyarınca, DAÜ-RRDAM çalışmalarını çok hassas ve nitelikli araştırma, yuvarlak masa ve bilimsel yayın gibi faaliyetlerle sürdürmeyi planlıyor. Bu bağlamdaysa, Merkez, ulusal ve uluslararası platformda Rauf Raif Denktaş’ın yapmış olduğu çalışmalar yanısıra, yurt içi ve yurtdışında Kıbrıs Türk Tarihi, politikaları, siyaseti ve konu bağımlı araştırma projeleri ile faaliyetlerini çalışma alanı içinde belirlemiştir.

Merhum liderin şahsına ait eserlerin, adına özel merkezde korunması, bahse konu eserlerin koruma amaçlı kopyalanıp dijital ortama aktarılması ve  araştırmacılara açılması ise merkezin bir diğer çalışma alanı olarak belirtilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TÜRK TARİHİ ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILIYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin