Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı hedefi 25 milyar dolar

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı hedefi 25 milyar dolarMilli Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, CNR Expo Center’da devam eden 15’inci MÜSİAD Uluslararası Fuarı’nda “Türkiye Savunma Sanayinin 2023 Konumlandırması” başlıklı oturumda konuştu.

Demir, 2023 yılı için Türkiye’nin savunma sektöründe çok iddialı hedefleri bulunduğunu belirterek, “Savunma sanayinde ihracatımızı 1 buçuk milyar dolardan 25 milyar dolara çıkarmayı, dünyadaki ilk 100 önemli firma arasına en az beş Türk firmasını sokmayı ve bu alanda da en az üç tane dünya markası oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.

Hedeflerimiz çok büyük

“Bu hedefler büyük görünüyor olabilir” diyen Demir, “Evet, çok çalışmamız gerekiyor ama savunma sektöründe ürünlerin fiyatlandırması oldukça yüksek. Ayrıca bir ürünün beğenilmesi, satışlarda dolayısıyla rakamsal hacimde çok ciddi bir zincirleme etkisi oluşturur” değerlendirmesini yaptı. Demir, yerli savunma ürünlerinin uluslararası pazarda ilgi görmesi açısından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çok önemli bir referans kaynağı olduğunu söyledi.

Savunma Sanayi lokomotif sektör

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında savunma sanayi uygulamalarının lokomotif rol oynadığını dile getiren Prof. Dr. İsmail Demir, bu konuda Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak makinist konumunda olduklarını söyledi. Ancak Demir, ülkedeki genel teknolojik altyapının büyük önem taşıdığının altını çizerek, “Üretim, teknoloji ve sanayi altyapınız veya ekosisteminiz güçlü olmadıkça savunma sanayiini destekleyemezsiniz. Sonuçta savunma sanayii de bu sektörlerden gelen ürünleri kullanacaktır” dedi. Bu nedenle bu gelişmeyi tetikleyecek sektörel kümelenmeyi hedeflediklerini belirten İsmail Demir, Ankara’nın Kazan ilçesinde Ankara Havacılık ve Uzay İhtisas Organize Sanayi Bölgesi oluşturmaya çalıştıklarını ve bu projede de son aşamalara geldiklerini duyurdu. Demir, hem yerli sanayicilerimizin hem de dost ve müttefik ülkelerin buraya ilgi göstereceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Projelerin rakamsal hacmi 350 milyon TL

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın projelerine ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. İsmail Demir, müsteşarlık olarak bugüne dek 25 ila 27 milyar dolara ulaşan projeler yürüttüklerini, sadece 2013 yılındaki projelerin rakamsal hacminin 350 milyon TL olduğunu söyledi. Demir, hali hazırda yaklaşık 350 projenin yürütüldüğünü, 60 adet Ar-Ge projesinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı hedefi 25 milyar dolar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin