Türkiye Ar-Ge’ye her yıl daha çok harcıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada Ar-Ge harcamasının 2017 yılında bir önceki yıla göre 5 milyar 214 milyon TL artarak, %21,2 artışla 29 milyar 855 milyon TL olduğu bildirildi.

GSYH içindeki Ar-Ge payı arttı

Gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki oranı 2016 yılında %0,94 iken, 2017 yılında %0,96’ya yükseldi.

Şirketler Ar-Ge’nin lokomotifi

En fazla Ar-Ge harcaması mali ve mali olmayan şirketler tarafından yapıldı. Ar-Ge harcamalarında mali ve mali olmayan şirketler %56,9 ile en büyük paya sahipken, bunu %33,5 ile yükseköğretim takip etti. Kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapılan Ar-Ge harcamalarının da dahil olduğu genel devlet Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamaları içindeki payı ise %9,6 oldu.

Ar-Ge finansmanı şirketler

Mali ve mali olmayan şirketler Ar-Ge finansmanında %49,4 ile ilk sırada yer aldı. Ar-Ge harcamalarının 2017 yılında %49,4’ü mali ve mali olmayan şirketler tarafından finanse edilirken bunu %33,6 ile genel devlet, %13,3 ile yükseköğretim, %3,5 ile yurt dışı kaynaklar ve %0,1 ile yurt içi diğer kaynaklar takip etti.

Ar-Ge personeli de arttı

Tam zaman eşdeğeri (TZE) cinsinden 2017 yılında toplam 153 bin 552 kişi Ar-Ge personeli olarak çalıştı. Bir önceki yıla göre TZE cinsinden Ar-Ge personeli sayısındaki artış %12 oldu. Ar-Ge personelinin sektörler itibarı ile dağılımına bakıldığında ise TZE cinsinden toplam Ar-Ge personelinin 2017 yılında %57,3’ü mali ve mali olmayan şirketlerde, %35,4’ü yükseköğretimde ve %7,4’ü kar amacı olmayan kuruluşların da dahil edildiği genel devlet sektöründe yer aldı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkiye Ar-Ge’ye her yıl daha çok harcıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin