Türkiye’de kayıt dışı istihdam azaldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK İşgücü İstatistikleri 2014 yılı sonuçlarına göre kayıt dışı istihdamın yıllar itibarıyla düştüğü bildirildi.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan çalışma ve çalıştırma anlamına gelen kayıt dışı istihdamın seyri incelendiğinde Türkiye’de yıllar itibarıyla düşüş gösterdiği görüldü. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 2004 yılında %50,1 olan kayıt dışı istihdam oranı 2014 yılında %35 olarak gerçekleşti.

Kayıt dışı çalışanlar en fazla tarım ve inşaat sektöründe

TÜİK Gaziantep Bölge tarafından yapılan açıklamada kayıt dışı çalışanların en fazla tarım ve inşaat sektöründe olduğu belirtildi. Hanehalkı İşgücü Anketi 2014 yılı sonuçlarına göre Türkiye’de tarım sektöründe kayıt dışı çalışanların oranı %82,3 iken, tarım dışı sektörlerde %22,3 oldu. Kayıt dışı çalışanların oranına tarım dışı sektörlerin alt detayında bakıldığında, inşaat sektöründe %36,6 olan oranın hizmet sektöründe %21,1 ve sanayi sektöründe %20,3 olduğu görüldü.

Aile işçileri ve kendi hesabına çalışanlar kayıt dışı

İşteki duruma göre incelendiğinde, tarım dışı sektörlerde en yüksek kayıt dışılık %71,7 ile ücretsiz aile işçilerinde görüldü. Bunu % 51,6 ile kendi hesabına çalışanlar izledi.

İşyeri büyüklüğü arttıkça kayıt dışılık azaldı

İşyeri büyüklüğü kayıt dışılığa etki eden önemli bir faktör olup, işyeri büyüklüğü arttıkça kayıt dışı istihdam oranı azaldı.

Araştırma sonuçlarına göre, 2014 yılında 50 ve daha fazla kişi çalıştıran işyerlerinde kayıt dışı istihdam oranı %3,1 iken, en yüksek kayıt dışılık %56,3 ile 10’dan az kişi çalışan işyerlerinde görüldü.

Doğu bölgeleri ilk sırada

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması, Düzey 2 bazında kayıt dışı istihdam oranının en düşük olduğu bölge %17,4 ile Ankara olup bunu %18,8 ile İstanbul izledi.

Kayıt dışı istihdam oranının en yüksek olduğu bölge ise %71,5 ile TRA2 (Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan) bölgesi oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkiye’de kayıt dışı istihdam azaldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin