Türkiye’nin üzerindeki ekonomik karabasan kâbusu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu belirsizlik ekonomiyi öldürecek. Türkiye’ ne zaman taburcu olacak? Ne zaman ayağa kalkacak? Ne zaman işe başlayacak? Sorular, sorular, sorular kafamdaki sorular aklımı alacak.

Seçim havasında olduğumuz şu günlerde Türkiye borcunun yokmuş gibi davranması ve çevre ülkelerle çatışma halinde olması ekonominin üstüne karabasan gibi çöktü.

Türkiye ekonomik anlamda ivme kazanmak istiyor, sanayi alanında güçlenmek istiyor, bölgesel siyasette güçlü ve dünya siyasetinde söz almak istiyor. Neticesi Türkiye süper güç olmak hevesinde ve mevcut prangalarından kurtulup ringe atlamak derdindedir. Kısaca Türkiye Dünya ticaretinden %1 değil de %1,5 pay almak istiyor. Dünyada bu kadar Türkiye karşıtı ülke varken bu nasıl mümkün olacak? Bu payı Türkiye’ye yedirirler mi?

Peki; nasıl olacak? Ekonomik büyüme dediğimiz şey ancak düşünce dünyamızın değişmesiyle olur. Biz söz biliyorum. İnsanlar demirden uçak yaptı ve uçurdu derler uçak için, ancak hiçte öyle değildir. İnsan kendisini uçurdu demek lazım. Çünkü felsefe öğretilerinde bu önemli bir söylemdir. Sizin düşünce dünyanızın değişmesi lazımdır.

Türkiye’nin üzerindeki ekonomik karabasan kâbusu

Ekonomik büyümeye gelince; Merkez bankasının kasasında 120 milyar dolar var deniyor. Bu bilgi TCMB‘sının Haftalık Para ve Banka İstatistikleri raporunda her hafta yayınlanır. Ve 120 milyar dolar brüt rezervdir. Hatta bu rakamın 20 milyar dolara yakını Altın rezervidir. Diğer 100 milyar doları ise döviz rezervidir. Önemli olan soru şu Türkiye prangalarının bir kısmından kurtulmak mı istiyor. O zaman Döviz rezervi politikasında revizeye gidip altın rezervi döviz rezervi ile oransal olarak yer değişikliği kararı vermeli bu yönde adımlarını hızlı bir şekilde atmalıdır.

Gelelim TCMB hisse senetleri (A), (B), (C) ve (D) olmak üzere dört sınıfa ayrılmış olup (A) sınıfı hisse senetleri %55,12 ‘si münhasıran Hazineye, %25,74 (B) sınıfı hisse senetleri Türkiye’de faaliyette bulunan milli bankalara, %0,02 (C) sınıfı hisse senetleri 15.000 hisseyi geçmemek üzere milli bankalar dışında kalan diğer bankalarla imtiyazlı şirketlere, %19,12 (D) sınıfı hisse senetleri ise Türk ticaret müesseselerine ve Türk vatandaşlığını haiz tüzel ve gerçek kişilere tahsis edilmiştir.

Bu hisse yapısına göre 120 milyar doların yarı oranına yakını TCMB ‘sına zaten ait değildir. Ayrıca net döviz rezervlerini de düşünürsek Türkiye’nin döviz rezervleri yaklaşık 40 milyar dolar civarındadır. Kaldı ki iç ve dış borcu olan bir ülkenin kasasında bu kadar rezerv para tutması da ayrıca sakıncalıdır. Çünkü elde tutulan ve borcu ödenmeyen her kuruşun ayrıca elde tutma maliyetini de göz önüne alırsak belki de eksili rakamlara döneriz.

Türkiye’ bu dönemde çok riskli manevralar yapıyor. Türkiye’nin durumu şöyle özetleyelim, kredi çekip evdeki kasasına bu parayı koyan ve aylık olarak taksitlerini bu kasadaki paradan ödeyen kişinin durumuna çok benziyor. Tabi buna siz delilik demeyiniz. 

Türkiye’yi yolunda hızla giden bir arabaya benzetir isek inşallah tekerleri yeni ve balataları sağlamdır.

Bizim gibi borçlu ülkelerde rezerv tutmanın ciddi faiz maliyetleri var ama bu bir yarış, gövde gösterisi ve Türkiye bu yarıştan kopamıyor. Eleştirdiğim kısım ise rezervi olduğundan büyük ve öz sermayeymiş, bu ülkenin tasarrufuymuş gibi gösterme çabası, bu çok sakıncalıdır.  Çünkü vatandaş borcumuz bitti sanıyor. Kasada da 120 milyar dolar paramız var zannediyor bu yanılgıdır. Kısaca kasamızda 120 milyar dolar yok.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkiye’nin üzerindeki ekonomik karabasan kâbusu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin