TUSKON, DÜNYAYI ANADOLUYA TAŞIYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TUSKON, DÜNYAYI ANADOLUYA TAŞIYORTürkiye İş adamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) dünyayı Anadoluya taşımaya devam ediyor.

TUSKON tarafından düzenlenen Ticaret Köprüsünde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yaklaşık 350 girişimci Doğu Afrika ülkeleri ile ticari bağlantı kurma şansı yakaladı. TUSKON Başkanı Rızanur Meral; “ Doğu Afrikanın 1 milyar nüfusa sahip, %60 ekilebilir ve ekilmemiş alanları ile dünyada en hızlı büyüyen ve orta direğin en hızlı geliştiği bölge olması nedeniyle Türk girişimcilerin buralarda çok rahat yatırım yapabileceklerini söyledi. Meral; “ Afrikanın doğusunda bulunan 11 ülkenin katıldığı  ticaret köprüsü Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki girişimcilerimiz için bir fırsattır. Bu ticaret köprüsünde Doğu Afrika ülkelerinin olması nasıl tesadüf değilse, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bu köprülerin gerçekleştirilmesi aslında tesadüf değildir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi işe en çok ihtiyaç duyan, belirli bir sanayi dönüşümü geçirmiş, yürümeden koşmaya ihtiyacı olan bir bölgemiz. Biz bu nedenle bu ticaret köprüsünü Gaziantep’te düzenledik. Yaklaşık 350 girişimci stantlarında ürünlerini tanıttılar. Nusaybin, Cizre, Nizip, Kızıltepe, İskenderun, Kahramanmaraş’tan gelen çok sayıda girişimci burada stant kurmuş. Bu ticaret köprüleri sadece Gazianteple sınırlı kalmayacak, önümüzdeki dönemde Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye gibi illerimizede bunu taşıyacağız ve Anadolu insanını binlerce kilometre uzaktan gelen iş adamları ile buluşturmuş olacağız. Anadolu insanımızın sıcaklığı ve misafirperverliği binlerce kilometre uzaktan gelen bu insanlarla aynı zamanda duygusal bir bağda kurmasına neden oluyor. Bu bağ belirli bir dönem sonunda karşılıklı ziyaretleri de beraberinde getiriyor ve ilişkiler çok ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

TUSKON TÜRKİYE’NİN HER NOKTASINDA

Yapılan bu faaliyetler TUSKON’un, Türkiye’nin her noktasında nasıl iş yaptığını gösteriyor. TUSKON’un bölgeye somut katkı sağladığını hepimiz görüyoruz. Doğu Afrika’ya 813 milyon dolarlık ihracatımız, 160 milyon dolarlık ithalatımız var. Bu rakamları çok daha yukarılara çekmeliyiz. Orada bilgi, teşebbüs ve sermaye eksikliği var. Bölgede en pahalı şey tavuk. Çünkü üretilmiyor. Bizim için sıradan olan yağ orada çok değerli, hayvancılık var ancak süt üretimi yapabilecek tesis yok. Türkiye, dünyanın 17. büyük ekonomisi durumunda. Afrika’daki potansiyelin de farkındayız. Türk işadamlarının Afrika’da yatırım yapmaması için hiçbir neden bulamıyorum. İhale ve rant peşinde koşmak yerine Türk iş adamlarının dünyadaki büyük ticaret pastasından pay alması için tüm gücümüzle çalışıyoruz.

TUSKON, DÜNYAYI ANADOLUYA TAŞIYORİNTERNET YASASI TÜRKİYE’NİN İMAJINI ZEDELER

Dünyada toplumlar sanayi, ziraat, hizmet ve bilgi toplumu diye ayırt ediliyor. Bilgi toplumu olabilmek için bilginin hızlı transferi ve bilgiye hızlı ulaşabilmek önemli. Burada en büyük rolü oynayan internetin sınırlanması halinde bilgi toplumundan bahsetmek mümkün olmayacaktır. Çin ve İran’da ki düzenlemelerin bir benzeri olan bu durum her şeyden once insan haklarına aykırı bir durum, yasalaşması halinde Türkiye’nin imajına ağır bir hasar verecektir” dedi. Bir gazetecenin 17 Aralık sürecinin yurtdışındaki iş adamlarının Türkiye’ye bakış açısını sorması üzerine Meral; bir devlet adamının”Kedinin rengi önemli değil, önemli olan fare tutmasıdır” sözünü hatırlattı.

ÜRETİM BİZİM İŞİMİZ

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Kasım Fincan ise, TUSKON’un gayretleri ile dünyanın Anadolu ile tanışdığını söyledi. Fincan;”Afrikalı iş adamlarını Gaziantep’te ağırlamaktan çok büyük mutluluk duyduk. Türkiye’nin 2013 yılı ihracatı 152 milyar dolar ve bu rakamın 10 milyar dolarlık kısmı bu bölgeden yapılıyor. Bugün Cizre’de çok ciddi akü üretimi yapılıyor ve yeni kurulacak fabrikalarda yaklaşık 300 kişi istihdam edilecek, Nizip’te ofis mobilyası, Hatay’da dünyada çok ihtiyaç duyulmaya başlanan çelik kapı gibi bir çok üretim alanları mevcut. Ayakkabı, halı, terlik, çocuk bezi, akü, mobilya,kapı ve daha birçok ürünün bölgemizden temin edilmesi mümkün” dedi.

İŞ İÇİN ARTIK AFRİKA ZAMANI

Kenya’nın Ankara Büyükelçisi Lindsay Kiptiness, organizasyon için Türkiye’ye ve TUSKON’a teşekür etti. Kiptiness;” Türk işadamlarının bölgemize yapacağı yatırımlarla ülkemize değer katmalarını istiyoruz. Ortak bir vize sürecimiz var ve Kenya ile Türkiye arasında ticari vizelerin kaldırılması için çalışmalar yapıyoruz”dedi. Ruanda’nın Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin ise, “İş için artık Afrika zamanı. Alt yapı, iş fırsatlarında ilk sırayı alıyor. Türkiye’nin alt yapıdaki tecrübesi çok önemli. Deneyimlerimizi beraber değerlendirebiliriz. Gaziantep, Türkiye’nin ekonomi anlamında kaplanıdır. Şu anda yeni bir süreci yaşıyoruz. Bugüne kadar TUSKON’la pek çok toplantı yaptık. Başka bir TUSKON toplantısını bir Doğu Afrika ülkesinde neden yapmayalım?” dedi.

Türkiye – Doğu Afrika Ticaret Köprüsü’ne, 11 Afrika ülkesinden gıda, tarım, kozmetik ve kişisel bakım, halı, tekstil, çelik ev aletleri, ev ve ofis mobilyaları alanlarında alıcılar, ithalatçılar, distribütörler ve bu alanlarda kullanılan makine ve ekipmanların ticaretinde faaliyet gösteren Afrika’dan 127 firma katıldı. Gaziantep’ten ise yaklaşık 350 iş insanının katıldığı Doğu Afrika Ticaret Köprüsü’nde 5 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.


TUSKON paylaşan: f100003473025117

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TUSKON, DÜNYAYI ANADOLUYA TAŞIYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin