Vali Gül, Vefa Sosyal Destek Gruplarının hizmetlerini anlattı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Valisi Davut Gül, basın mensupları ile bir araya gelerek Zimem Defteri süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Valilikte düzenlenen toplantıda Pandemi süreciyle birlikte daha çok dayanışmaya ihtiyaç duyulan bir sürece girildiğini kaydeden Gül, burada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında kurulan Vefa Sosyal Destek Gruplarının hizmetlerinden bahsetti.

Gül, Polis, jandarma, öğretmen, din görevlileri, muhtarlar ile kamu ve özeldeki gönüllülerin yer aldığı yaklaşık 6 bin kişilik Vefa Sosyal Destek Grubunun 312 bin kişiye hizmet verdiğini söyleyerek “Vefa Sosyal Destek Gruplarımız, 65 yaş ve üzeri başta olmak üzere vatandaşlarımızın taleplerini yerine getirmeye çalıştı. Tabi bunda hem Büyükşehir Belediyesinin hem ilçe belediyelerinin katkıları vardı” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan sosyal yardımlar kapsamında faz-1 ve faz -2 olmak üzere toplam 144 bin aileye 1.000 TL’lik yardımın yapıldığını belirten Gül, faz-3 yardımlarının ise işini kaybetmiş ya da dükkânını kapatmak durumunda kalmış 17 bin kişiye yapıldığını ve bu sürecin devam ettiğini, kamu imkânları ile toplamda 161 bin kişiye 1.000 TL’lik yardımın ulaştırıldığını bildirdi.

Vali Gül, Vefa Sosyal Destek Gruplarının hizmetlerini anlattı

Kalbe Dokun Gönül Kazan

Gönül seferberliği kampanyası kapsamında 110 bini gıda kolisi olmak üzere 20 bini de nakdi olarak toplam 130 bin aileye de yerel imkânlarla hayırseverlerin destekleri ile yardım yapıldığını ileten Gül, “Gönül Seferberliği kampanyası, Sayın Cumhurbaşkanımızın “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” sloganıyla başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası’ndan önceki kampanyaydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın Mili Dayanışma seferberliği ile birlikte de daha çok o kampanyaya destekler gitmeye başladı. Gaziantep’te özellikle 1 milyon ve üzerinde toplamda 10 milyon liralık bir destek oldu. Onun dışında gerek bireysel olarak gerek kurumsal olarak bizler, kaymakamlarımız, belediyelerimiz bu kampanyaya olabildiğince destek olmaya çalıştık ve olmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Pazarcılara ve fırıncılara yardım eli uzatıldı

İlk sokağa çıkma yasağında pazarcıların ellerinde kalan malları satın alarak onlara yardım eli uzattıklarını aktaran Gül, aynı şekilde bir hafta sonra da pide fırınlarında kalan ekmelerin satın alınarak sokak hayvanlarına ulaştırıldığını dile getirdi.

“Zimem Defteri” bir Osmanlı geleneği

“Zimem Defteri” uygulamasının Gaziantep’te son yıllarda yapılan bir uygulama olduğuna işaret eden Gül, “Zimem Defteri bizim Osmanlı’dan kalan güzel geleneklerimizden biri. Biz sonuç itibari ile köklü bir medeniyetin mirasçılarıyız. Bu, Gaziantep’te olduğu gibi Türkiye’nin her yerinde yapılıyor. Bizde de gönüllü olarak güzel insanların bunu yaptıklarını biliyorum, görüyorum. Biz bunun daha çok duyurulmasını, bu uygulamanın daha da yaygınlaştırılarak daha fazla vatandaşımıza ulaşılmasını özellikle de bizim koordine ettiğimiz süreçten sonra da vatandaşlarımızın, hayır sahiplerimizin aynılarını hem burada hem başka şehirlerde de yapmış olmalarını istedik” diye konuştu.

Ödeme yapılacak bakkalların özellikle daha çok göç alan, yardıma muhtaç mahallelerden seçildiğine dikkat çeken Gül, “22 mahallemizi bu kapsama aldık. Burada yaklaşık 250 bin vatandaşımız, hemşehrimiz yaşıyor. Nüfuslarına göre bakkalları oranladık. Bu mahallelerdeki

tüm bakkalların değil 200 bakkala, vatandaşların olan borçlarını ödedik. Bunun dışında bu mahallelerde yaklaşık olarak 400 daha bakkalımız var. 22 mahallenin 5 tanesinde borçların tamamını ödedik çünkü bakkal sayısı azdı. Bu bakkallar, Aydınlar, Belkız, Burak, Onat Kutlar ve Taşlıca mahallelerimiz. Bu mahallelerimize dağıtacağımız miktarla bakkal sayısı denk gelince buraların tamamını ödemiş olduk. Diğerlerinin de belli bir sayıda bakkalı ödemiş olduk. Öderken de muhtarlarımızın, öğretmenlerimizin, din görevlilerimizin ve diğer gönüllülerin yer aldığı vefa sosyal destek grubu, kaymakamlarımızı önderliğinde koordine ettiler. Tutanakla paralar ödendi. Vefa Sosyal Destek Grubunu yanında hayırseverlerin de temsilcisi bulundu. Parayı veren kişi hangi bakkala ne kadar verdiğini görmüş oldu. Bakkallara önceden haber vermedik. Çat kapı gittik. Sokağa çıkma yasağı olduğu için bakkallar kapalıydı, rahat çalıştık. Bundan sonraki süreçte hayırseverlerimizden beklentimiz Biz Bize Yeteriz Türkiyem Milli Dayanışma kampanyasına destek olmaları. Ayni, gıda kolisi olarak destek olmak isteyenleri ise gönül seferberliği kampanyamıza destek olmaya hepsinden önemlisi Osmanlıdan kalan bu geleneği yaşatmaya davet ediyoruz. ” şeklinde konuştu.

Borçların ödendiği defterleri göstererek, sürecin şeffaflıkla yürütüldüğünün altını çizen Gül, “Burada fakir fukaranın hakkı var, defterleri göstererek şeffaflığı sağlamak istedik. Burada etiketlerin içiresinde hangi hayırseverin verdiği, hangi bakkala ödendiği ve miktarın ne kadar olduğu belli. Bunları hayırseverlerimize vereceğiz. 12 hayırseverimiz burada yer aldı. İsimlerini açıklanmasını istemiyorlar. Bu hayırseverlerimiz, hepinizin tahmin ettiği, hayır, hasanet işlerinde yer alan Gaziantepli sanayicilerimiz, gönül insanlarımız” dedi. Ramazan ayından sonra da bu uygulamamın devam etmesi temennisinde bulunan Gül, hayırseverlere ve emeği geçen herkese teşekkür ederek toplantıyı bitirdi

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Vali Gül, Vefa Sosyal Destek Gruplarının hizmetlerini anlattı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin