Prematüre bebek başarısı: 540 bebekten yüzde 95’i hayata tutundu

featured
Prematüre bebek başarısı: 540 bebekten yüzde 95'i hayata tutundu
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prematüre bebek başarısı: 540 bebekten yüzde 95’i hayata tutundu

Karadeniz’in en kapsamlı yenidoğan yoğun bakım ünitesinden birine sahip OMÜ Tıp Fakültesi, bünyesinde bulundurduğu teknolojik imkanlarla minik bedenleri yaşatmak için hizmete devam ediyor. 32 yıllık çocuk doktoru olan Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Canan Seren, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) yenidoğan bebeklerin tedavisiyle ilgili bilgi verdi.

“Doğum ağırlığı 600 gramı aştıysa bu bebeklerin çok büyük bir kısmını ayakta tutmamız mümkün olabiliyor”

Yenidoğan bebeğe uyguladıkları tedavilerden bahseden Prof. Dr. Canan Seren, “Bir bebeğin doğum ağırlığı çok küçükse o bebeğin hayatta kalma şansı daha düşük oluyor. Eğer bebek 24, 25. haftadan sonra doğduysa doğum ağırlığı 600 gramı aştıysa bu bebeklerin çok büyük bir kısmını ayakta tutmamız mümkün olabiliyor. Kuvözlerimiz var, bebeklerin ısılarını ve nemlerini ayarlıyoruz. Solunum cihazlarımız var. Bebeklerin akciğerleri açılmamış oluyor ve bu akciğerler dış ortamda yaşamaya hazır olmuyor. Bebekleri monitörlerde takip ediyoruz. Erken doğan bebeklerin bir kısmında havale ve benzeri durumlar olabiliyor. Onları da anlık tespit edebilmek için beyin fonksiyon cihazımız var” diye konuştu.

“Amacımız erken doğumların azalmasıdır”

Çok küçük bebeklerin yaşayabildiğini fakat ileriki dönemde fiziksel ve zihinsel sorunlar ortaya çıkabileceğini söyleyen Dr. Canan Seren, “Yaşattığımız bebeklerden çok küçük olanları var. Yaşattığımız en küçük bebek 590 gramdı. Burada amaç en küçük bebeği hayatta tutmak değildir. Burada amaç en küçük bebeği sağlıklı hayatta tutmaktır. Çok küçük bebekler yaşayabiliyor. Yaşayan 490 gramlar var ama bunlarda zihinsel ve bedensel sorun oranları çok yüksektir. O yüzden bizler yeni doğan hekimleri olarak bizim erken amacımız erken doğumların azalmasıdır. Erken doğum bebek içinde aile içinde zorlu bir süreçtir. Bebeklerimiz burada günlerce, aylarca yatıyorlar. Aileler bebekleri yaşayacak mı yaşamayacak mı onları bekliyorlar. Taburculuk sonrası onları birçok sorun bekliyor. İşitme, göre sorunları olabiliyor. Spastiklik gibi onları birçok sorun bekliyor olabiliyor ama çok küçük hastaların da bizlerin yaşatması mümkün oluyor” şeklinde konuştu.

“Unutamadığım çok fazla anım vardır”

Hekimlik süresince birçok ailenin en duygusal anlarına şahit olduklarını ifade eden Dr. Seren, “Ailelerle biz çok fazla şey paylaştık. Bana bir beyefendiyi gösterdiler. Dediler ki bu senin hastandır. Dedim ki benim hastam olamaz. Olsa olsa hastamın babası olur. Tabii ki hastam büyümüş, üniversitelere gitmiş, meslek sahibi olmuş. Bunları görmek tabii ki çok büyük mutluluk veriyor. Her aile ile ağlıyoruz, her aile ile gülüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Özellikle erken doğan bebekler için anne sütü ilaçtır”

Anne sütünün önemine değinen Seren, şunları söyledi:
“Ülkemizde yenidoğan bakım konusunda gerçekten çok büyük yol alındı. Hekimlerimiz çok deneyimli, hemşirelerimiz çok deneyimlidir. Burada bebekler güven içinde bakılıyor. Severek bakılıyor. Öncelikle annelerimize şunları söyleyelim; sağlıklarına dikkat etsinler, beslenmelerine dikkat etsinler. Bunlar erken doğum için risk faktörleridir. Bu arada unutmamız gereken bir şey vardır. Anne sütü bütün bebekler için, özellikle erken doğan bebekler için ilaçtır. Anne ne kadar erken dönemde bebeğine erken dönemde anne sütü getirirse biz bu tedaviyi bebeğe o kadar erken vermeye başlıyoruz. 600-700 gram bebek bile hayatının ilk gününde anne sütüyle besleniyor.”

Gaziantep Haberler   Gaziantep Sağlık  Son Dakika    News

Prematüre bebek başarısı: 540 bebekten yüzde 95'i hayata tutundu

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Prematüre bebek başarısı: 540 bebekten yüzde 95’i hayata tutundu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin