Psikoloji ve rehberlik öğretmeninden uyarı: YKS başvuru sürecinde aile baskısına dikkat

featured
SOCAR Türkiye, yeni bir teknoloji ile mikro yosunlardan jet yakıtı üretecek İhlas Haber Ajansı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla tercih dönemi devam ediyor. Siirt ’te psikoloji ve rehberlik öğretmeni Mesut Kutlu, “Velilerimiz öğrencilerin seçeceği meslekler konusunda destekleyici davranırlarsa ileriki zamanlarda çocuk için çok daha iyi olacaktır. Çünkü velilerimiz, toplumdan gelen şeylerle öğrencilerimizi yönlendiriyor” dedi.

YKS sürecinde öğrencilerin tercihleri iyi değerlendirmeleri gerektiğine değinen ve bu hususta velilerin dikkat etmesi gerekenler hakkında konuşan psikoloji ve rehberlik öğretmeni Mesut Kutlu, tercih sürecinde öğrencilerin hayati önem taşıyan bir sürece girdiklerini söyledi.

Öğrencilerin özellikle bir rehber hocası eşliğinde tercihleri yaparlarsa çok daha isabetli sonuçlar elde edebileceklerini ifade eden Kutlu, “Dikkat etmemiz gereken şey öncelikle tercih vermeden sınav sonucumuza, sıralamamıza dikkat etmeliyiz. Tercihlerde, bu sıralamaya uygun bölümler ve meslekler seçersek çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. Dikkat etmemiz gereken hususlardan birisi de seçeceğimiz meslek. Bu mesleği de öğrencinin sevip sevmediğine dikkat edebilir. Çünkü bazı öğrenciler gelecek vaat eden bölümlere yönelip aslında o mesleği yapamıyor. Daha sonrasında sıkıntılar çekiyor. Öğrencinin seçeceği üniversitenin akademi kadrosunun ne kadar iyi olup olmadığını, yaşanabilir bir sosyal hayatının olup olmadığına da dikkat etmeleri lazım” dedi.

“Bu süreçte ailenin rolü büyük”

Tercih döneminde ebeveynlerin rolünün önemine değinen Kutlu, “Velilerimiz öğrencilerin seçeceği meslekler konusunda destekleyici davranırlarsa ileriki zamanlarda çocuk için çok daha iyi olacaktır. Çünkü velilerimiz, toplumdan gelen şeylerle öğrencilerimizi yönlendiriyor. Örnek veriyorum, bir hemşirelik bölümü çabuk atanabilir bir meslek ama çocuk buna bağlı olarak bu mesleği yapamıyor. Mühendislik alanında kendini geliştirmek istiyor ve bu konuda çocuğa baskı uyguluyor” diye konuştu.

“Çocuğumuzun yapabileceği, becerisine göre mesleklerde yardımcı olursa destek olursa çok daha iyi olacak” diyen Kutlu, “Çünkü birçok kez karşılaştım çocuk öğretmenlik veya hemşirelik alanında becerisi olmamasına rağmen ya da daha doğrusu sevmemesine rağmen bu mesleğe yöneliyor; bu yanlış. Benim naçizane fikrim velilerimiz bu konuda öğrencileri desteklerlerse onlara yardımcı olabilecek bir destek çerçevesinde bunu yaparsa daha iyi olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Psikoloji ve rehberlik öğretmeninden uyarı: YKS başvuru sürecinde aile baskısına dikkat

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin