YAZ AYLARINDA GIDALARINIZI NASIL SAKLAMALISINIZ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzmanlar, sıcakların arttığı bu günlerde gıdaların bozulmadan saklanması konusunda uyarıda bulunuyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi ve gıda güvenliği alanında yürütülen Tat Gıda’nın “Farkındayım” projesinin danışmanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, sıcaklığın 30oC’den yüksek olması halinde et, süt ve dondurulmuş ürünler gibi hızla bozulabilecek gıdaların en geç 1 saat içerisinde buzdolabına konulması gerektiğine dikkat çekiyor. Boyacıoğlu, yazın bu gıdaların taşınırken de arabanın en sıcak bölümü olan bagaja değil, arabanın içine konulmasını öneriyor.

“Gıda alışverişi yaparken, zamanlamayı rafların sırasına göre değil yiyeceklerin özelliklerine göre yapın.” Bu uyarı İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu’na ait. Gıda güvenliği konusunda başlatılan “Farkındayım” projesinin danışmanlığını da yürüten Boyacıoğlu, donuk ve soğuk muhafaza edilmesi gereken ürünlerin alışverişin en sonunda raftan alınmasını tavsiye ediyor.
Kışın bagajda, yazın arabanın içinde taşıyın
Yaz aylarında özellikle de termometrelerin 30oC’yi aştığı günlerde kolay bozulabilen gıdaların en geç 1 saat içerisinde buzdolabına konması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, “Eğer gıdaları eve getirmek için geçecek süre 1 saatten daha uzunsa soğuk akülerin olduğu piknik soğutucuları da kullanılabilir. Bu olanak yoksa, kolayca bozulabilen gıdaların eve en yakın yerden temin edilmesini öneriyorum” diyor. Boyacıoğlu, alışveriş sonrasında taşımayı özel aracıyla yapanlara da soğukta saklanması gereken gıdaları bagaja değil, aracın içine koymalarını tavsiye ediyor. Dilek Boyacıoğlu, kış aylarında da bunun tam tersi olarak gıdaların aracın en soğuk kısım olan bagajda taşınması gerektiğini söylüyor.
Et, tavuk ve balık için kullanılan çantaları ayırın
Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, alışveriş sırasında taze etlerin, yumurta ve işlem görmüş sebzelerin soğukta muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmesi gerektiği konusunda da uyarıyor. Ayrıca et, tavuk ve balığın alışveriş sepetine çanta/poşet içinde konulması ve en alta yerleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Alışveriş sırasında tüm gıdaların etiket bilgilerinin dikkatle okunmasının ve son kullanma tarihlerine uyularak tüketilmesinin önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, ambalajlı ürün satın alırken ambalajın sağlam olduğunun kontrol edilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor. Çevreye duyarlılık göstererek file ve çanta kullananlara da Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu’nun tavsiyesi file ve çantanın düzenli şekilde sıcak ve sabunlu suyla yıkanması yönünde.
Alışveriş yaparken nelere dikkat edilmeli?
• Satın alınan gıdaların etiket bilgileri dikkatle okunmalı, son kullanma tarihleri dikkate alarak tüketilmeli.
• Ambalajlı ürün satın alırken ambalajın bozulmamış ve sağlam olmasına dikkat edilmeli.
• Taze et, yumurta ve işlem görmüş sebzelerin markette soğukta muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmeli.
• Çiğ et, tavuk ve su ürünleri bir bulaşma olmaması için ayrı bir torba içine konulmalı. Ardından market arabasının en altına konularak et suyunun akması durumunda diğer poşetlere bulaşması engellenmeli.
• Süt ve süt ürünleri satın alırken pastörizasyon veya sterilizasyon gibi bir ısıl işlem uygulanmış olanlar tercih edilmeli.
• Pastörize sütten yapılmayan taze peynirin satın alınmamasına özen gösterilmeli.
• Donuk ve soğuk muhafaza edilmesi gereken ürünlerin alımı alışverişin en sonuna bırakılmalı.
Alışveriş için aynı çanta ve fileyi kullanırken güvenliği nasıl sağlarız?
• Et, tavuk, balık için kullanılan çantalar ayrı olmalı.
• Et, tavuk, balık ayrı bir poşete konulduktan sonra çantaya veya fileye konulmalı.
• Et, tavuk, balık bu çantaların en altına yerleştirilmeli.
• Alışveriş çanta veya filesi eve geldiğinde mutfak bankosuna veya mutfak masasına bırakılıyorsa bunlar da sonra temizlenmeli.
Yaz aylarında güvenli gıda alışverişi yapabilmemiz için alacağımız önlemler nelerdir?
• Sıcak havalarda soğukta saklanması gereken gıdaları (donuk gıdalar dâhil) taşımada dikkatli olmalıyız. Bu ürünler için soğuk tutan özel poşet ve çantalar da kullanılabilir.
• Yaz aylarında alışverişten sonra özellikle kolay bozulabilen gıdalar, ortam sıcaklığı 30oC’den yüksek ise en geç 1 saat içerisinde buzdolabına koyulmalı.
• Eğer eve getirmek için geçen süre daha uzunsa soğuk akülerin olduğu piknik soğutucuları da kullanılabilir. Bu olanak yok ise, kolay bozulabilen gıdalar eve en yakın yerden temin edilmeli.
• Araç kullanıyorsa soğukta saklanması gereken gıdalar; kesinlikle bagajda değil, aracın içinde taşınmalı. Kış aylarında ise bu tür gıdalar aracın en soğuk kısmı olan bagajda taşımalı.

YAZ AYLARINDA GIDALARINIZI NASIL SAKLAMALISINIZ
0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
YAZ AYLARINDA GIDALARINIZI NASIL SAKLAMALISINIZ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin