Yeni bir meslek dalı geliyor: Genom Koçluğu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genetik bilgiyi uygulayıcı uzmanlara anlatmak için gelecekte yeni bir meslek kolu olarak “Genom Koçluğu”nun ortaya çıkabileceğini belirten uzmanlar, bu alanın geleceğin meslekleri arasında sayılabileceğini söyledi. Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Bu kişiler klinisyen, diyetisyen veya fitness uzmanları ile verileri sağlayan laboratuvarlar arasında köprü kuracaklar. Aslında bireysel tıp yani kişiye özgü yaklaşımlar “Genom Koçluğu”nun klinik uygulaması” diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, kişilerin genetik özelliklerine göre uyarlanan tedaviler ve bireysel tıp gibi özgün yaklaşımlarla daha etkili ve doğru sonuçlar alındığını söyledi.

Genetik bilgiyi uygulamak çok önemli

“Genom koçluğu”nun bu anlamda öneminin arttığını belirten Doç. Dr. Ulucan, şunları söyledi:

“Çağımız genom çağı, genetik bilgiyi daha iyi anladığımız çağ. Sadece genetik bilgiyi ortaya çıkarmak değil, aynı zamanda ne anlama geldiğini bilmek ve uygulamak da çok önemli. Gelişen teknoloji ile artık genomik analizleri daha hızlı ve doğruluk payı yüksek olarak gerçekleştirebiliyor.

Ayrıca gelişen yeni bir bilim olan biyoinformatik ile eldeki genomik verileri bilgisayarlarda seri bir şekilde modelleyip hücrelerimizdeki biyolojik metabolizmalarını da etkili olarak değerlendirebiliyoruz. Örneğin akıllı ilaç dizaynı gibi. Biyoinformatik uzmanları yani biyolojik bilgiyi bilgisayar ortamına aktaran uzmanlar bizlere bu kolaylığı sağladı.

Bireysel tıp, “genom koçluğu”nun klinik uygulaması

Aslında bireysel tıp, yani kişiye özgü yaklaşımlar “Genom Koçluğu”nun klinik uygulaması. Ve son zamanlarda oldukça popüler. Yurt dışında birçok üniversite ve hastanelerde bölüm olarak mevcut. Örneğin psikiyatride bireylerin genetik yapılarına göre ilaç dozaj belirlenmesi yapılabiliyor, yine benzer bir şekilde bir kemoterapi öncesinde kanserin tipi genetik analizler ile ortaya konup tedavisi ona göre yönlendiriliyor.

Yeni bir meslek kolu ortaya çıkacak; Genom Koçluğu

Bireylerin kilo- egzersiz- kardiyovasküler özellikleri genetik yapıya göre düzenlenip uygun egzersiz ve uygun beslenme programları ile bireylerin bir nevi gelecek programları oluşturuluyor. İşte tüm bu verileri, elde edilen bilgileri klinisyenlere, diyetisyenlere veya bireysel fitness eğitmenlerine anlatmak ise moleküler biyoloji bilgisine sahip insanlara kalıyor, bir nevi “Gen Bilimcilere”.

Belki de önümüzdeki zamanlarda elde edilen genetik bilgiyi uygulayıcı uzmanlara anlatmak için yeni bir meslek kolu veya bir terim ortaya çıkacak; “Genom Koçluğu”. Klinisyen, diyetisyen veya fitness uzmanları ile verileri sağlayan laboratuvarlar arasındaki köprüyü kuran kişiler..”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yeni bir meslek dalı geliyor: Genom Koçluğu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin