“Yeni dönemde hikayenin baştan yazılması gerekiyor”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Bartık: “Katma değerli ürünlere yönelmezsek 3 ila 3,5 arasında büyümeye devam ederiz”

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, iş dünyası ve hükümetin yeni yol haritası çizmesi gerektiğini belirterek, “Yeni dönemde artık hikâyenin baştan yazılması gerekiyor” dedi.

BloomberHT’de yayımlanan “İş Dünyası” programına konuk olan Bartık, ekonomik gelişmeler ve terör olaylarının bölgeye yansımalarını anlattı.

Bartık, yıllardır aynı çatı altında yaşam süren insanları birbirine düşürmek isteyenlere prim vermemek gerektiğinin altını çizdi. Toplumu sağduyuya davet eden Bartık, “Türk, Kürt, Laz hep iç içeyiz. Hiçbir rahatsızlığımız olmadı. Bilmediğimiz güçler bizi birbirimize düşürmeye çalışıyor. Bunlara prim vermeyelim. Sağduyu ve aklıselimle hareket edelim” dedi.

Bartık, terör olaylarının bölge turizmini baltaladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Terör olaylarının artmasıyla turizm tarafında kayıplarımız oluyor. Özellikle gastronomi, kültür ve tarih turizmi ilk etkilenen alanlar oluyor. Yanlış haberlerin yapılmasını istemiyoruz. Turizmde sıkıntı olunca birçok sektör etkileniyor” diye konuştu.

Bölgede yaşanan olumsuzluklara rağmen güzelliklerin de yaşandığına dikkati çeken Bartık, yıllardır ihracatta 6’ncılık unvanını koruyan Gaziantep’in, ağustos ayı itibariyle 5’inciliğe yükseldiğini ifade etti.

Bartık, sıkıntıların giderilmesi halinde Gaziantep’in Türkiye’nin yükünü sırtlamaya hazır olduğunu kaydetti.
Dün açıklanan büyüme rakamlarına da değinen Bartık, daha fazla büyümek için katma değerli ürünler üretilmesi gerektiğine işaret etti.
Bartık, şöyle devam etti:
“Katma değerli ürünlere yönelmezsek 3 ila 3,5 arasında büyümeye devam ederiz. 2023 hedefinden uzaklaşırız. Yeni hükümetin kurulması, önümüzün açılması lazım. İş dünyasının gücünü biliyoruz, ülkenin gücünü de göstermemiz lazım. Ülke olarak uzaklara bakıyoruz, burnumuzun dibini görmüyoruz. Bulgaristan ve Yunanistan ile ticaretimiz iyi değil, komşularla iyi diyalog içinde olmayız.”

– “Bağırarak problem çözmek zor”
Bartık, bu kurlarla yatırım yapmanın mümkün olmadığını söyleyerek, şu an için kimsenin yatırım iştahının olmadığını aktardı.
Türkiye’de modelin değiştirilmesi, yeni hikâyelerin yazılması gerektiğini ifade eden Bartık, bunun için de iş dünyasının yeni modeller geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
Bartık, “Bağırarak problem çözmek zor. Problemi biliyorsak, çözmenin de yollarını aramalıyız. Bağırıp çağırmaktan ziyade öneri sunmanın doğru olduğunu düşünüyorum” dedi.

İran pazarına dikkati çeken Bartık, “Erbil’de ticaret ofisi açtık. Tahran’a da ofis açmayı planlıyoruz. İran’da iyi bir pazar var, kültür ve din birlikteliğimiz var. Üretim modelimiz aynı, 80 milyon insan ve ciddi kaynakları var. İran’a yakın zamanda heyet götürmeyi düşünüyoruz. Yeni yatırım ve pazarlar için iş dünyasına öncülük yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Suriye ve Rusya’nın da Gaziantep için önemli bir pazar olduğunu anlatan Bartık, “Suriye’de sıkıntı var ama ilerleyen yıllarda iyi bir pazar olacak. Irak pazarı iyi ama daha iyi olmamız gerekiyor. Rusya’yla ilgili de beklentilerim var, inşaat sektöründe iyi pazar var. İnşaatçıların birleşip bu ülkenin altyapısını yapmaya talibiz” şeklinde konuştu.

Bartık, ihracatın artırılması için yeni pazarların araştırılması gerektiğini kaydetti. Türkiye ihracatının yükselip düştüğünü taşıma performansıyla takip ettiklerini anlatan Bartık, “Büyüme Avrupa’da olmuyor. Demek ki bu pazarda çok büyümeyiz. Yeni pazarlar keşfetmeliyiz. Yeraltı kaynaklarımız yok, çok çalışmamız gerekiyor. İş dünyası ve hükümetin yeni yol haritası çizmesi gerektiğine inanıyorum. Yeni dönemde artık hikâyenin baştan yazılması gerekiyor” ifadelerin kullandı.

Türkiye’nin son yıllarda iyi bir dizi ihracatçısı olduğunu vurgulayan Bartık, diziler aracılığıyla Türk markalarının da pazarlanabileceğini ifade etti.
Bartık, 80’li yıllarda bunu bazı Avrupa ülkelerinin iyi yaptığını, Türk dizi sektörü ve markaların da el ele vererek markaların pazarlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Yeni dönemde hikayenin baştan yazılması gerekiyor”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin