Yetkilerin tek kişide toplandığı rejimler, halkını felakete sürükler

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk milletine, kendi kaderi üzerinde tek bir kişinin tahakküm kurmasının oylatıldığını belirten CHP’li Ekici “Yetkilerin tek kişide toplandığı rejimler, halkını felakete sürükler” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, 16 Nisan’da halkoyuna sunulacak olan Anayasa değişiklik paketiyle, Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan kişiye verilmek istenen yetkiler konusunda bir açıklama yaptı. Oluşturulmak istenen sistemi “seçilmişler rejiminden, atanmışlar rejimine dönüş” olarak niteleyen Ekici “millet iradesinin yüzde 50+1 oyunu temsil eden bir kişinin başta bakanlar kurulu olmak üzere bütün devlet mekanizmasını atayarak ülkeyi yönetmesi, Türk devlet geleneğine de çağdaş demokrasiye de aykırıdır” dedi.

Bir tek kişinin, bir ulusun kaderi üzerinde tahakküm kuramayacağının altını çizen Ekici şu değerlendirmeleri yaptı:

“Getirilmek istenen düzende seçimle o koltuğa oturmuş olan Cumhurbaşkanı, kendisine vekalet edecek olan ve sayısı bile belli olmayan yardımcılarını kendisi atayacak ve kendisiyle aynı yetki ve dokunulmazlıklara sahip olacak. Cumhurbaşkanı herhangi bir sebeple makamı birine emanet etmek zorunda kalırsa, atanmış yardımcı, millet adına bütün yetkileri elinde bulunduracak. Bakanlar, atanacak. Yüksek yargı ve üst düzey bürokrasi, yine tek kişi ve onun hükmettiği çoğunluk partisinin iradesi doğrultusunda atananlar tarafından yönetilecek. Bundan âlâ atanmışlar rejimi olur mu?”

Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsızlığı ilkesine de vurgu yapan CHP’li Ekici ” Cumhurbaşkanı, tarafsız ve bağımsız olduğu zaman hakim tayin edebilir, ona hiçbir itirazımız yok, olamaz da! Çünkü o Cumhurbaşkanı, Milletin Meclisi’ne gelip tarafsız olacağına dair namusu ve şerefi üzerine yemin etti. Ancak getirilmek istenen düzende Cumhurbaşkanı hem Cumhurbaşkanı olacak, hem de siyasi partinin Genel Başkanı olacak. Yani bir tarafı olacak. Bir partinin Genel Başkanı hakim tayin edemez” şeklinde konuştu.

Devletlerde, kurum, makam ve kadro sayılarının kanunlarla belirlendiğini, ancak getirilmek istenen sistemde, bu konunun Cumhurbaşkanı’nın keyfiyetine bırakıldığını ifade eden Ekici “bir ilde kaç vali, kaç yardımcısı olacağı bile kanunda belli ama cumhuru yönetecek olan yardımcı sayısı, bakan sayısı belli değil. Bu kabul edilemez” dedi.

Görev tanımında, devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili her türlü kararı alma hakkı olan ve bu konuda kararname çıkarma yetkisiyle donatılan bir kişinin, muhtarlık açıp kapatma, hatta üniter yapıyı yeniden organize etme gibi olanaklara da sahip olacağının altını çizen Ekici “bu kişi, ‘kıdem tazminatını kaldırdım, asgari ücreti dondurdum, vergilere yeni ayarlama yaptım’ diyebilecek” ifadelerini kullandı.

Bu ve benzeri yetkilerle donatılan bir kişinin, atanmışlar ekibiyle birlikte, milletin kaderi üzerinde tahakküm kuracağını vurgulayan Ekici “16 Nisan’da halkımız, bu tahakkümü kabul edip etmeyeceklerini oylayacak. Yetkilerin tek kişide toplandığı rejimler, halkını felakete sürükler. Türk milleti bu tuzağa asla düşmez” dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yetkilerin tek kişide toplandığı rejimler, halkını felakete sürükler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin