Yönetimde cinsiyet eşitliğini gözeten şirketlerde karlılık yükseliyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EY’nin The Peterson Institute for International Economics işbirliği ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre; yönetim pozisyonlarında en az yüzde 30 kadın lider bulunan şirketlerin net karı 6 yüzde puan kadar artış gösterebiliyor.

Araştırmaya göre dünyanın en büyük ekonomileri kadın liderlerin yükselişi karşısında geride kalıyor. 91 ülkeden yaklaşık 22 bin organizasyondan sağlanan veriler, şirketlerin çoğunda yönetimindeki kadın liderlerin yüzde 30’un altında kaldığını gösteriyor.

Kurumsal hayatta cinsiyet eşitliği konusunda en büyük ilerlemeyi kaydeden ülkeler arasında Bulgaristan, Letonya, Filipinler, Slovenya ve Romanya yer alıyor.
Dünya Kadınlar Günü’nün “Eşitlik Taahhüdü” sponsoru olan denetim ve danışmanlık firması EY, kadınların kurumsal hayattaki yükselişini hızlandırmaya yönelik bağlılığını, The Peterson Institute for International Economics işbirliği ile gerçekleştirdiği araştırma ile pekiştirdi. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına küresel bir çağrı niteliği taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre; 91 ülkeden sadece beşindeki şirketlerde kıdemli kadın yönetici oranının yüzde 30’un üzerinde olduğu görüldü. Araştırma, Norveç şirketlerinin yönetim kurullarındaki kadın oranının yüzde 40 olduğunu gösterirken, yönetimde kadın liderlerin yüzde 30’un üzerinde olduğu şirketlerde net karın 6 yüzde puan kadar artış kaydedebildiğini ortaya koyuyor.
Dünya genelinde yaklaşık 22 bin halka açık şirketten elde edilen bilgilere göre; Bulgaristan, Letonya, Filipinler, Slovenya ve Romanya kurumsal hayatta cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına en büyük ilerlemeyi kaydeden ülkeler oldu. Buna göre bu ülkelerde kadın yönetici oranları şöyle;

Bulgaristan yüzde 37, Letonya yüzde 36, Filipinler yüzde 33, Slovenya yüzde 33 ve Romanya yüzde 32. Şirketlerin yönetim kurullarında en çok kadın temsiliyeti olan ilk beş ülkenin ise Norveç (%40), Letonya (%25), İtalya (%24), Finlandiya (%23) ve Bulgaristan (%22) olduğu görüldü.
ABD, Çin ve Japonya yüzde 30’luk eşiğin altında
Kurumsal hayatta cinsiyet eşitliği dünya genelinde farklılık gösterse de pek çok ülkede kadın CEO, yönetim kurulu üyesi ve yönetici oranı oranı yüzde 30 eşiğinin altında kalıyor. Araştırmaya göre dünyanın en büyük ekonomileri olan ABD, Çin ve Japonya cinsiyet eşitliği konusunda hiçbir kategoride ilk 10 ülke arasında bulunmuyor.
Konu ile ilgili konuşan EY Türkiye Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca, “Kadınların kurumsal hayatta liderliğe yükselişini teşvik eden şirketler, işgücünün ve şirket kültürünün sağlamlaşması ile rakiplerine göre avantaj sağlayacak; ekonomik performans bakımından bir adım daha öne geçecek. Cinsiyet eşitliğini gözeten şirketler daha iyi finansal sonuçlar elde ediyor.

Yönetimde cinsiyet eşitliğini gözeten şirketlerde karlılık yükseliyor

İş dünyası liderleri olarak kendimize cinsiyet eşitliği konusunda yeterince ilerleme kaydedip kaydetmediğimizi sormalıyız” ifadelerini kullandı.
Çamlıca sözlerine şöyle devam etti: “Şirket ve hükümetlerin teknolojik gelişmelere bağlı olarak yaşadığı zorluklar, yönetim ve liderlik kademelerinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile aşılacaktır. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması, şirketlerin günümüz koşullarında ayakta kalabilmesi için hayati bir ihtiyaçtır.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yönetimde cinsiyet eşitliğini gözeten şirketlerde karlılık yükseliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin