YPG TÜRK ORDUSUYLA İŞBİRLİĞİ YAPTI MI?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YPG TÜRK ORDUSUYLA İŞBİRLİĞİ YAPTI MI?YPG yaptığı yazılı açıklamada, Süleyman Şah Türbesine yapılan operasyonda Türk Silahlı Kuvvetleriyle birlikte çalıştıklarını belirtti. Hemen ardından benzer iddia HDP’li Hasip Kaplan’dan geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’dan geldi. Hasip Kaplan, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınması operasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve YPG’nin birlikte çalıştıklarını öne sürdü.

“YPG sözcüsü Polat Can’ın dün akşamdan beri operasyon konusunda duyuruları vardı. Bir müdahalenin işaretlerini veriyordu. Kobani Eş Başkanı Enver Müslüm ve sözcüleri Polat Can, cuma günü Ankara’daydı, arkadaşlarımızla Meclis’te beraberlerdi.

“BU BİR MİLAT OLABİLİR…”
TSK’nın, Süleyman Şah türbesinin taşınması için yaptığı Şah Fırat Operasyonu için “Kobani’den Suriye’ye girdiğini de kaydeden Kaplan, “En enteresan olay, 30 yıldır çatışan bir sürecin ardından TSK ve YPG’nin birlikte bir operasyon içinde yer almasıdır. Bu bir milat olabilir. Türkiye’nin, Ortadoğu’daki Kürtlerin, Suriye ve Irak’takilerin durumu değerlendirilirse, Türkiye’nin sınırlarının güvencesi açısından Rojava kantonlarının nasıl bir rol oynayacağı görülür” dedi.

Uzun süredir Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadele eden YPG güçlerinin, IŞİD’i “çok işi tanıdıklarına” dikkat çeken Kaplan, şu iddialarda bulundu:

“Operasyonda herkese düşen çok ciddi görevler vardır. TSK yerel durumu, IŞİD’in tarzını, mayını, saldırılarını silah gücünü, YPG kadar bilemez. YPG’nin IŞİD’e karşı müthiş direnişi oldu. 37 tane patlayıcı taşıyan aracı imha etmesi, IŞİD direnişini ne kadar güçlü olduğunu gösteren bir etkendi. Bu tür karasal operasyonlarda, yerel güvenceniz yoksa hem pusulama, hem bomba pusu kurmada risk büyürdü. Operasyon konusunda yapılan açıklamalarda, bir başçavuşun operasyon sırasında, o da bir kaza sonucu şehit düştüğü yazıyor. Operasyonun sıfır kayıpla gerçekleşmesinde elbette ki TSK’nın etkisi var ama YPG’nin de etkisini görmek gerekir”.

Kaplan, Süleyman Şah Karakolu’nun yeni taşındığı yerin, Türkiye sınırına yakın bir bölgede, YPG kontrolü altındaki Kobani kantonu sınırlarında yer aldığını iddia etti.

YPG’nin yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Türk ordusuna bağlı zırhlı araçlar ve askerlerin katılımıyla dün gece Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik bir operasyon düzenlenmiştir. Bu operasyon YPG Komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobani güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Türk devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteğini değerlendiren komutanlığımız insani boyutları ön planda olan operasyonda bir sakınca görmemiş ve onay vermiştir.

YPG TÜRK ORDUSUYLA İŞBİRLİĞİ YAPTI MI?“TÜRK ORDUSU, GÜÇLERİMİZE AİT ARAÇLAR EŞLİĞİNDE İLERLEDİ”

YPG Kobani Komutanlığımızca belirlenen yetkili arkadaşlarımız ile Türk devlet yetkilileri arasında yürütülen 4 günlük tartışmalar ardından operasyon planlaması somutlaştırılmıştır. Bu çerçevede dün gece saat 21.00’da Türk ordusuna bağlı zırhlı araçlar ve belli sayıda asker Mürşitpınar kapısından Kobani Kantonu sınırları içine girmiştir. Türk ordusu, daha önce belirlenen yol hattı üzerinden güçlerimize ait araçlar eşliğinde ilerleyerek Süleyman Şah türbesine ulaşmıştır. Güçlerimizin denetiminde bulunan alanlar içinde Türk askerlerinin mevziilendirilmesi ve ikmalinde sorumluluk alan güçlerimiz geri çekilme esnasında da bu görevini eksiksiz yerine getirmiştir.

Güçlerimizin aktif katıldığı operasyon sağlıklı bir şekilde tamamlanmıştır.”

Öte yandan Kobani Kantonu Dışişleri Sözcüsü İdris Nehsan da, Türk askerinin Süleyman Şah Türbesi operasyonu için kendileriyle görüştüğünü söyledi. Nehsan, “Türk askerinin kurtarılması için Urfa’nın Suruç ilçesinden Kobani’ye geçmelerine izin verdik” dedi.

“TÜRK ASKERİNE İZİN VERDİK”

Rudaw’a konuşan İdris Nehsan, operasyondan önce Türkiye’den resmi bir heyetin konu hakkında Kobani Kantonu yönetimiyle görüştüğünü belirtti. Nehsan, Türk askerinin kurtarılması için Urfa’nın Suruç ilçesinden Kobani’ye geçmelerine izin verdiklerini dile getirdi.

“GEÇİŞ GÜZERGAHINI YPG BELİRLEDİ”

Sözcü, Kobani yönetiminin izni olmadan Türk askerinin Kobani’den geçmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Öte yandan, edinilen bilgilere göre Türk askerinin geçiş güzergahı YPG tarafından belirlendi.

BAŞBAKAN “KİMSEDEN İZİN ALMADIK” DEMİŞTİ

Konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bu operasyonun kararı Ankara’da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne de yardım talep edilmiştir.” şeklinde açıklama yapmıştı.

Kaynak; imc, Zeynep Gürcanlı Hürriyet

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
YPG TÜRK ORDUSUYLA İŞBİRLİĞİ YAPTI MI?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin