Yürüme bozukluğunun sebebi “SEREBRAL PALSİ” olabilir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Op. Dr. Kadir Oktay 3 Ekim Dünya  Serebral Palsi (Beyin Felci), hakkında bilgilendirdi.

Serebral Palsi (Beyin Felci), beynin zedelenmesi ya da beynin gelişiminde bir anormallik sonucunda doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında meydana gelen duruş, hareket, denge bozukluğunu kısaca kas kontrol yetersizliğini anlatan bir durumdur.  Serebral Palsi’li çocuklarda kaslarda güçsüzlük, sertlik; yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Sorunlar hafiften ağıra değişiklikler gösterebilir. Hafif tip serebral palside, çocukların bir kol veya bacağında belli belirsiz bir acemilik vardır ve çoğu kez tanı güçlüğü yaşanır. Ağır tiplerinde ise günlük yaşam aktiviteleri sırasında çok ciddi güçlükler yaşanır.

SP’li bireylerde görülen problemler beyin hasarının oluştuğu yere ve hasarın genişliğine bağlıdır. SP genel olarak bakıldığında fiziksel bir rahatsızlıktır ancak SP’nin şiddetine göre diğer rahatsızlıklarda görülebilmektedir.  Genel olarak baktığımızda kaslarda hareket güçlüğü ve aşırı gerginlik, kaslarda güçsüzlük, denge sorunu, istem dışı hareketler ve titreme görülebilmektedir. Diğer görülebilen rahatsızlıklara baktığımızda işitme, görme, dikkat ve algı, öğrenme ile ilgili sorunlar; epilepsi, ortopedik problemler, mide problemleri, kabızlık, beslenme problemleri, diş çürümeleri ve tükürük kontrol sorunları dikkati çeker.

SP’nin teşhis aşamasına baktığımızda bunu ilk fark edecek olan aile, annedir. Bebeğin normal gelişim dönemi ödevlerini yerine getirememesi, bebeğin tiz şekilde ağlaması, üç aydan sonra da ellerini yumruk şeklinde tutması, gövde kasılmaları, emmemesi, iyi yutamaması vb. durumlar SP olasılığını düşündürmelidir. Ayrıntılı tetkik ve muayene ile ileri MRG incelemeleri ve bazı kan testleriyle SP teşhisi koyulabilmektedir.

Serebral Palsi Tedavisi

Serebral palsi tedavisinde hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, çocuğun bağımsızlık düzeyi arttırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Her hasta için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yürüme bozukluğunun sebebi “SEREBRAL PALSİ” olabilir

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin