“ABD” Razı Değil

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“ABD” Razı DeğilGeçtiğimiz günlerde ABD Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Esad’in tekrar yönetime geçerse buna izin vermeyecekleri belirtildi.

ABD Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney’in Suriye ile ilgili yaptığı açıklamada, Suriye halkı, Suriye’nin geleceğinde lider olarak Esad’ın olmasına izin vermeyecek, biz de razı olmayacağız. Esad başarılı olamayacak.”dedi. Zirve Üniversitesi Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Afacan, ABD ve Suriye arasındaki son gelişmeleri yorumladı.

Geçtiğimiz aylarda patlak veren şiddetli çatışmalar, Suriye rejimi için dönüm noktası olmuş, Hizbullah, İran ve Rusya’nın da yardımlarıyla rejim güçleri Özgür Suriye Ordusu’na üstünlük sağlamaya başlamıştır. Esad rejimi, muhaliflere kaybettiği mevzileri geri alarak gücünü konsolide etmeye çalışmaktadır diyen Yrd. Doç. Dr. İsa Afacan, “Son üç aydır ibrenin Esad’tan yana kayması Türkiye gibi muhalifleri destekleyen ülkeleri endişelendirmiş, Obama yönetimini Suriye’de ibreyi tekrar muhaliflere çevirecek kararlı adımlar atması yönünde çağrılarda bulunmuşlardır. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey Obama yönetimine Suriye konusunda 5 ayrı seçenek sunmuş, bu seçeneklerin her birinin maliyetlerinin de ağır olacağını ifade etmiştir.”dedi.

Obama ne karar alacak?

En kritik konulardan biri olan Başkan Obama’nın ne karar alacağıdır. Obama yönetimi, Esad rejiminin muhaliflere karşı gücünü konsolide etmesine müsaade etmeyeceğini ifade etmiştir. Zirve Üniversitesi Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Afacan, sadece muhalifleri silahlandırmak Suriye’deki iç savaşın en az bir iki yıl daha şiddetli bir şekilde devamı anlamına gelecek, reijimin de ömrünü uzatacağını belirtti. Afacan, “Eğer rejimin kritik silah ve lojistik kaynaklarının bombalanması ve muhaliflere hava desteğinin sağlanması rejimin konsolidasyonunu zorlaştıracaktır. O yüzden önümüzdeki hafta ve aylarda Obama yönetiminin tavrı ve alacağı tedbirler kritik öneme haizdir. Fakat, birçok önemli karar alma arifesinde Başkan Obama hep çok yavaş, bütün ihtimalleri ince eleyip sık dokumadan almamıştır.”dedi.

“Türkiye için uluslararası problem”

Türkiye için unutulmaması gereken en önemli noktanın Suriye krizinin Türkiye için artık içinden çıkılması çok güç bir uluslararası problem halini aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. İsa Afacan, “Karar alıcıların Kuzey Suriye’deki Kürt siyasal varlığı ve PYD ile ilişkiler konusunda hızlı ve net pozisyon belirlemek zorundadırlar. Ortadoğu’daki yüzyıllardır var olan ve son 20 yıldır yükselmekte olan Kürt realitesinin görmezden gelmeden dış politikayı reelpolitik üzerine inşa etmek gerekir.”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“ABD” Razı Değil

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin