“TÜSİAD” ÇÖZÜM İÇİN CİZRE’DE

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“TÜSİAD” ÇÖZÜM İÇİN CİZRE’DETÜSİAD’ın Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu işbirliği ile Doğu ve Güneydoğu Ekonomi Kalkınma Zirvesi Cizre’de gerçekleşti.

İçinde bulunduğumuz sürecin ufku demokrasidir diyen TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, çözüm sürecine başından beri destek verdiklerini belirtti.

Muharrem Yılmaz, ” Bu sürecin ufku barıştır. Bu sürecin ufku kardeşliktir Süreci dikkatle izliyoruz. Çözüm yolunda ilerledikçe özel sektör üzerine düşen görevi yerine getirecektir. Biz de çözüme yatırım için buradayız” dedi.

TÜSİAD tarihinde bir ilk olan zirveye TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın yanı sıra Cizreli iş adamı Tarkan Kadoğlu, Mustafa Koç, Güler Sabancı, Ümit Boyner, Hamdi Akın, Nihat Özdemir, Cizre Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı başta olmak üzere TÜSİAD yönetim kurulu ve Türkiye’nin önde gelen iş adamları katıldı.

“TÜSİAD” ÇÖZÜM İÇİN CİZRE’DE

“HUN Bİ XER HATİN”

Mardin havaalanında karşılanan iş adamları uzun araç konvoyu ile Cizre’ye geldi. Yöre halkının yoğun ilgi gösterdiği iş adamlarını yöresel kıyafetli çocuklar Kürtçe ‘Hun bi xer hatin’, (Hoşgeldiniz) diyerek karşılayıp çiçek verdi. Cizre’de tarihi 14’üncü Yüzyıl’a dayanan Molla Ahmet Ceziri’nin ders verdiği dönemin üniversitelerinden Kırmızı Medrese’de düzenlenen toplantıya halk yoğun ilgi gösterdi. Kürtçe ‘Cizire Cizire’ türküsü çalınarak başlanan toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Tarkan Kadooğlu, tarihteki tufan olayına dikkati çekerek, şöyle dedi:

“Hepimiz; aynı gemideyiz. Nasıl ki bundan binlerce yıl önce Nuh’un gemisinde yeni bir dünya için aynı gemide olduysak, hataları- sevapları geride bırakarak yeni bir sayfa açmak için o gemiye bindiysek bugün bunun bir benzerini Cizre’de Nuh’un Gemisi’ni karaya oturttuğu yerde yine yapabiliriz. Bu buluşma Nuh’un Gemisi’nin bize aktardığı mirası yenilenmenin yeni bir sayfa açmanın yeni bir şans vermenin buluşmasıdır.”

Türk Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu (TURKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça bölgeye yatırımı sadece devletten beklememeliyiz diyerek konuşmasını sürdürdü. Onatça “Cizre’de yaptığımız bu toplantı, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde ekonomik kalkınma hamlesinin başlatılması açısından büyük bir önem taşımaktadır. Biz TÜRKONFED olarak bölgesel kalkınmanın, yerelde tasarlanmasının önemine inanıyoruz. Bu nedenle, burada hazır olan değerli bölge iş insanlarımızla birlikte yapacağımız görüş alışverişi, bölgenin ekonomik olarak kalkınması için yapılması gerekenleri de ortaya çıkartacaktır. Kamunun ilk hamlesinin açtığı yoldan özel sektör gelmelidir. Bugün burada Türkiye özel sektörünün öncü girişimcilerinin bölgeye yönelik bazı yatırım planlarının müjdesini vereceğini umuyorum. Hepimiz biliyoruz ki, bölgenin kalkınmasının önündeki 1 numaralı engel yıllar boyunca devam eden terör ve terörün yol açtığı güvenlik kaygıları olmuştur. Bölgede kalkınmanın yolunu açacak başlıca faktör de hiç şüphesiz barış sürecidir. Çözüm sürecindeki kararlılığın devam etmesi ve sürecin ilerlemesi arzusu bugün hükümetten iş dünyasına, bölge insanından toplumun çok geniş bir kesimine herkes tarafından kabullenildiğini görmekten büyük bir memnuniyet duymaktayız” dedi.

Onatça, barış sürecinin Türkiye’yi 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olmaya sadece yaklaştırmayacağını ayrıca dünyanın gelişmiş demokrasilerinden biri olmaya yaklaştıracağını anlatırken şöyle devam etti:

“Ekonomik ve siyasi istikrar arasında güçlü bir ilişki olduğunu hepimiz yakından biliyoruz. Bu nedenle 2023 hedeflerini sadece zenginleşmek olarak koymayalım; zenginleşme yanına demokratikleşmeyi de ekleyelim diyoruz. Bugün bu açıdan son derece kritik bir eşikte duruyoruz. Terörün bitirilmesi ardından çözüm sürecinde artık ikinci aşamaya geçiyoruz. Bu aşamada şimdi hiç vakit kaybetmeden demokrasimizi tahkim edecek adımları atmalıyız. Bunun için hedefimiz; anayasanın, siyasi parti ve seçim yasalarının daha gelişmiş demokrasi yapısıyla uyumlu olarak değiştirilmesidir. Şunu bir kez daha ortaya koymak gerekir ki, çağdaş demokrasi, çoğunlukçu değil çoğulcu bir rejimdir. Çoğulcu rejimlerin ayırt edici yönü, parmak sayısına göre değil, toplumsal uzlaşmaya göre hareket etmesidir.”

KONUŞMASINA KÜRTÇE SELAMLA BAŞLADI

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ise, konuşmasına Kürtçe, “Cizre ve Şırnak’a selamlar” diyerek başladı. Bölgenin 30 yıldan bu yana unutulmak, bir daha hatırlanmak istenmeyen acı, şiddet, çatışma, ölümlerle anıldığını söyleyen Yılmaz, 30 yılı bir daha yaşamamak ve geride bırakmak, yaraları sararak ileriye umutla bakmak istediklerini söyledi.

Yılmaz, “Dünya ekonomisinin hala çıkamadığı kriz hastalığından mücadelesini, boğuşmasını sürdürdüğü artçı sarsıntıların bugünlerde ülkemiz ekonomisini de sarstığı bugünlerde bölgenin büyümesinin, ülke ekonomisinin büyümesine katkının önemini bilgilerinize arz ediyorum. Bütün bu olumlu gelişmeler ve bugün düzenlediğimiz Cizre Yatırım Zirvesi, ancak çözüm sürecinin başlamasıyla mümkün olabildi. Silahların susması ülkede büyük ferahlık yarattı, umutları yeşertti. Barışın tesis edilmesi ve ilelebet sürmesi gerektiğine inanıyoruz. Çözüm sürecinin toplumun geneli tarafından benimsendiğini de görüyor, fark ediyor, inanıyoruz. Artık bu noktadan geriye dönülemez diyor ve toplumsal enerjimizi kalkınmamıza, refahımıza ve huzuru derinleştirmeye odaklama zamanıdır diyoruz. İçinde bulunduğumuz bu sürecin ufku demokrasidir. Bu sürecin ufku barıştır. Bu sürecin ufku kardeşliktir. Çözüm sürecinin kalıcılığının demokratik standartlarının yükseltilmesi ile sağlandığını belirten Yılmaz, Türkiye’nin uluslararası itibarının son yıllarda kaydettiği gelişmenin, ekonomik performansın yanı sıra demokrasinin gelişmesi yönünde atılan adımlar sayesinde olduğunu söyledi. Yılmaz, “Sivilleşmede, insan hakları, kimliklerin, tanınmasında hayli mesafe kat ettiğimizi, gelişme sağladığımızı söyleyebiliriz. Evet ama yetmez. İfade, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı gibi konularda da ilerleme sağlamak zorundayız. Artık demokratik standartlarımızın daha yükseğe taşınması ve demokrasi bilincimizin derinleşmesi ihtiyacı ile karşı karşıyayız. Akan kanın durması büyük bir fırsat kapısı açmıştır. Önümüzde daha kat edilecek hayli mesafe var.  ” dedi.

BÖLGE UÇACAKSA KIZLARI OKUTUN

“Doğru yerde, doğru zamanda olmak TÜSİAD’a yakışır sözleri ile konuşmasına başlayan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı,  “Rahmetli Sakıp Sabancı’da böyle şeyleri çok severdi. Artık burası AB standartındadır. Bu bize umut veriyor. Sabancı vakfı olarak insan haklarıyla ilgili çok çalışıyoruz. Şubat ayında çocuk gelinlerle ilgili önüme rakamlar geldi. Benim sevmediğim hoşlanmadığım Türkiye gerçekleri var. 15-18 yaşında kızlarımız okula gitmeden evlendiriliyorlar. Bakıyorum rakama bu bölgede daha fazla. Ben bu sürece barış ve kardeşlik sürecini başarıyla sonuca vardırmamız. ‘Türkiye uçar’ dedim. Mardin’de 220 kişilik bir kız yurdu yapıyoruz.  Duyuyorum ki şimdi talep bunun 2-3 katı. Demek ki kızlarımız okumak eğitilmek istiyorlar. Ben bu süreçte bu bölge uçacaksa kızları okutacaksınız. Bugün sizlerde beraber mutluluk duyarken hepinizin yüreğiyle siz güvenip yatırım yapacaksınız sizin güvenmeniz bizim güvenmemiz olacaktır.”
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 6’ıncı bölge teşvik paketi kapsamında bu bölgenin potansiyelinin kesinlikle göz ardı edilemeyeceğini belirterek, “Burada çok ciddi şekilde yatırımları değerlendireceğiz. Bunun ilk şartı barış sürecinin kalıcı bir şekilde sona ermesidir ” dedi.

“Çözüme yatırım için buradayız, ne istiyorsanız gelin bizimle paylaşın” diyerek Cizrelilere seslenen TÜSİAD yönetimine bölge halkı yoğun ilgi gösterdi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“TÜSİAD” ÇÖZÜM İÇİN CİZRE’DE

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin