“KENDİMİZ ÇALIP KENDİMİZ OYNAMIŞIZ”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“KENDİMİZ ÇALIP KENDİMİZ OYNAMIŞIZ”Türk ve Gaziantep mutfağını dünyaya tanıtmak amacıyla Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve Sahan Restoranlar Zinciri tarafından ortaklaşa yürütülen ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Tarafından desteklenen, “El Altında Duran Güzel Şeyler, Gaziantep Mutfağının Damak adları” projesi tamamlandı. 11 ülkeden 35 ünlü şef ve aşçının yanı sıra yurt içinden de birçok Aşçının katıldığı proje başarıyla tamamlandı.

Meksika, Malezya, İtalya, Fransa, Azerbaycan, Arnavutluk, Şili, İngiltere, Amerika ve Yunanistan’dan gelen ünlü aşçılar yapılan yemekleri ve kullanılan malzemeleri dikkatle takip ederek incelerlerken yemeklerin yapım aşamalarında ise sık sık not tuttular. Şiveydiz, yoğurtlu bakla, pirpirim aşı, soğanlı lahmacun, havuç pilavı, bademli pazı, yumurta piyazı, ezme salata, acılı acısız kebap, patlıcan kebabı, irmik helvası ve malhıtalı köfte, kebap çeşitleri ve birçok yemeğin nasıl yapılacağı Tahir Tekin Öztan tarafından uygulamalı olarak gösterildi.  Yapılan proje çalışmaları içerisinde Gaziantep mutfağına ait yemeklerin tamamı yurt dışından gelen şef ve aşçıların da katılımı ile uygulamalı olarak yapıldı. Projeye destek veren ve eğitim çalışmaları kendi mutfağında devam eden Sahan Restoranlar zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan da, Gaziantep’in dünyada eşi benzeri olmayan bir zenginliğe sahip bir mutfak olduğunu belirterek,” Gaziantep’e gelen konuklarımıza Türk mutfağındaki yemekleri uygulamalı olarak tanıtıyoruz. Ancak şunu gördüm ki, biz yıllardır dünyada bir eşi daha olmayan Türk mutfağının tanıtımını yapamamışız. Kendimiz çalıp kendimiz oynamışız. Çünkü gelen konukların tamamı kendi ülkelerinin en ünlü aşçıları ve şefleri olmalarına rağmen bir kısmı daha taze sarımsağı bile bilmiyorlar. Buradaki hedefimiz Türk mutfağını dünyaya açmanın yanı sıra bölgemiz, kentimiz ve kültürümüzü de tanıtmak” diye konuştu.

Hedef Gaziantep Mutfağını Eğitimle Dünyaya tanıtmak

“KENDİMİZ ÇALIP KENDİMİZ OYNAMIŞIZ”

GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, başlatılan projeyle Gaziantep mutfağını yurt içi ve yurt dışına tanıtmayı amaçladıklarını ifade ederek “El altında duran güzel şeyler, Gaziantep yemeklerinin damak

tatları” sloganıyla yola çıktık. İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen projeye Sahan Restoranlar Zinciri’nin de verdiği destekle sürdürüyoruz. Gaziantep mutfağını eğitimle tanıtmayı hedefledik. Meksika, Malezya, İtalya, Fransa, Azerbaycan, Arnavutluk, Şili, İngiltere, Amerika ve Yunanistan gibi 10 ayrı ülkeden 14 şefi davet ettik. Yurt içinden gelenlerle beraber 30-35 kişilik gruba Gaziantep yemeklerini bir hafta boyunca öğrettik. 90 çeşit yemeği, konusunda uzman profesyonel şeflerimiz öğretecek. Yapılan bu çalışma son dönemlerde Türk mutfak kültürü ve Gaziantep yemeklerinin tanıtımıyla alakalı yapılan en büyük organizasyondur” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“KENDİMİZ ÇALIP KENDİMİZ OYNAMIŞIZ”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin