“Mukaddes Miras” Diyarbakır’da…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Mukaddes Miras” Diyarbakır’da…Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının himayelerinde, İslam Kültür Sanat Platformu öncülüğünde Diyarbakır’da tarihi Ulu Cami yanındaki Zinciriye Medresesinde düzenlenen “Mukaddes Miras Sergisi” törenle açıldı.

On gün boyunca gezilebilecek olan serginin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş, sanatın zirvesi olarak bilinen hat sanatının Kur’an’la geliştiğini hatırlatarak, “İnsanın insana tahakkümünü ortadan kaldıran ve tahakküm anlayışını yerle bir eden Kur’an-ı Kerim raflarda kalmamalıdır” dedi.

Kur’an’ın tesis ettiği kardeşliğin en güzel kardeşlik örneği olduğunu vurgulayan Başkan Yardımcısı Keleş, şöyle konuştu;

“Kur’an-ı Kerim’in asırlar boyunca yazılmış olan nadide örnekleri bu sergide görülecek. İslam tarihinin başlangıcından günümüze kadar Hat Sanatı’nın geçirdiği safhalar, İslam dünyasının değişik bölgelerinde ve yerlerinde örnekler nasıl ortaya çıkmış ve Hat Sanatı’nın çeşitli örnekleri olmak üzere üç açıdan olaya bakılabilir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

“Mukaddes Miras” Diyarbakır’da…Törene katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise böyle bir serginin Diyarbakır Ulu Cami’nin haziresinin hemen yanı başında İslam’a ve İslam medeniyetine sayısız eserler kazandırmış, büyük alimlerin yaşadığı, eserlerini yazdığı Zinciriye Medresesi’nde açılıyor olmasının Diyarbakır için çok önemli olduğunu kaydetti. Diyarbakır’ın medeniyetler merkezi olduğunu ifade eden Eker, şunları söyledi;

“İslam medeniyetinin Diyarbakır’da bin 400 yıldır yetiştiğini ve geliştiğini hepimiz biliyoruz. Bu şehir İslam’dan önce başka bir semavi din olan Hristiyanlık ile onun önemli mabetleriyle biliniyordu ki onlar hala burada yaşıyor. Ama bin 400 yıldır İslam medeniyetin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Biz, İslam’ın ve Kur’an’ın mesajını kendi hayatımızda yaşadığımız onu doğru yerde doğru biçimde kavradığımız ve hayata aktardığımız ölçüde barışı, huzuru, sevgiyi, kardeşliği ve merhameti çok daha iyi anlarız. Bu tür sergiler bu şehrin çabasına daha fazla katkı sağlayacaktır.”

İslam coğrafyasında bin yıl boyunca yazılmış nadide Kur’an örneklerinin yer aldığı sergi, İstanbul ve Şanlıurfa’nın ardından Diyarbakır’da 9-18 Kasım tarihleri arasında gezilebilecek. Diyarbakır’ın ardından Anadolu’yu gezecek olan sergi, Mardin, Gaziantep, Erzincan, Erzurum, Trabzon, Sivas, Kayseri, Konya, Ankara, Eskişehir, Edirne ve Bursa’da da görücüye çıkacak.

Sergide 9.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar, Abbasilerden Emevilere, Çin’den Moğolistan’a bütün İslam coğrafyasında kaleme alınan, İslam hat sanatında ekol olarak kabul edilen Hafız Osman, Mehmet Emin Üsküdari, Mahmud Sivasi, Hafız Yusuf ve Derviş Mehmed gibi ünlü hattatların da eserlerinin bulunduğu, 99 adet el yazması Mushaf-ı Şerif sergileniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Mukaddes Miras” Diyarbakır’da…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin