“Ne parasızlık, ne açlık onları engelleyemedi”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Ne parasızlık, ne açlık onları engelleyemedi” Afganistan’dan kaçıp Gaziantep’e gelen ailenin çocuklarının okullarındaki üstün başarıları parmak ısırtıyor

Azmin önünde hiçbir şey durmuyor. Ne zor şartlar altında yaşamak, ne parasızlık ne de binlerce kilometre uzakta hiç tanımadığınız ve bilmediğiniz bir ülkede yaşamak. Tıpkı, Afganistan’daki iç karışıklıktan kaçarak 2001 yılında Türkiye’ye gelen ve yaşamlarını 2007 yılından beri Gaziantep’te yaşamlarını sürdüren 10 çocuklu Eminnevabi ailesi bunlara en güzel örnek.

Merkez ilçe Şahinbey Kaymakamlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın desteğiyle yaşamlarını sürdüren Eminnevabi ailesinde baba çift diplomalı doktor, anne kimya öğretmeni ancak diplomalarının denkliği tutmadığı için mesleklerini yapamıyorlar. Ailenin üç çocuğu Tıp Fakültesi’nde, iki çocuğu İlahiyat Fakültesi’nde eğitimlerine devam ederken, diğer çocukları ise okudukları Lise ve İlköğretim okullarındaki başarılarından dolayı takdir., teşekkür ve onur belgelerini topladılar.

BABA ÇİFT DİPLOMALI DOKTOR, ANNE KİMYA ÖĞRETMENİ

“Ne parasızlık, ne açlık onları engelleyemedi”

Afganistan’da Genel Cerrah ve Ortopedik Cerrah olarak yıllarca doktorluk yapan Muhammed Emin Eminnevabi (54) ile Kimya öğretmeni Golalay Eminnevabi (50) çifti ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle 2001 yılında 7 çocuklarıyla birlikte Türkiye’ye kaçtı. Önce Van’a giden Eminnevabi ailesi burada bir süre kaldıktan sonra, Batman’a yerleşti. 2007 yılında ise Gaziantep’e gelerek yeni bir hayata başladı.

Ancak, baba Muhammed Emin Eminnevabi ile anne Golalay hem Türk vatandaşı olmamaları, hem de diplomalarının denkliği tutmadığı için mesleklerini icra edemeyince evde çocukları ile birlikte boncuk dizerek, deriden yaptıkları çeşitli oyuncaklar ve giyeceklerle bir yandan ailesinin karnını doyurmaya, bir yandan da çocuklarını okutmaya çalıştı. 7 çocuğu ile Türkiye’ye gelen Eminnevabi ailesinin Türkiye’de 3 çocuğu daha dünyaya gelince ailede çocuk sayısı 10’a çıktı.

3 ÇOCUK TIP FAKÜLTESİNİ KAZANDI, BİR ÇOCUKLARI ÖĞRETMENLİK YAPIYOR

Eminnevabi çiftinin tek istekleri çocuklarını Türkiye’de okutmak ve onlara iyi bir gelecek kurmak. Çocukları da anne babalarına bu mücadelelerinin karşılığını derslerindeki üstün başarıları, girdikleri sınavlardan başarıyla çıkarak kazandıkları Üniversiteler ve meslek sahibi olarak verdiler.

Muhammet Emin – Golalay Eminnevabi çiftinin en büyük kızları Meryem (22) okulunu başarıyla tamamladıktan sonra öğretmen oldu ve şimdi İmam Hatip Lisesi’nde öğretmenlik yapmaya başladı. Meryem’in ikizi olan Sara (22) ise Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde yüksek lisans yaparak eğitimine devam ediyor.

Ailenin erkek çocuklarından Yusuf (21) ile Süleyman (20) Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıfta eğitimlerini sürdürüyorlar. Seyid Bilal (17) ise Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı ve 1. sınıf öğrencisi. Ailenin diğer çocukları Seyid Yakip (16), Zeynep (15), Fatma (12) ve Zehra (10)  eğitimlerini sürdürdükleri Lise ve İlköğretim okullarında derslerindeki üstün başarılarından dolayı bir çok, takdir, teşekkür ve onur belgeleri ile ödüllendirildiler. Fatma Eminnevabi 2013 yılında yapılan Seviye Belirleme Sınavı ‘nda (SBS) Gaziantep birincisi oldu. Ailenin en küçük çocuğu Osman (6) ise bu yıl başladığı ilköğretim birinci sınıfının ilk yarısında okumayı daha ilk dönemde öğrenmiş durumda.

ŞAHİNBEY KAYMAKAMLIĞI KUCAK AÇTI

Eminnevabi ailesi, çocuklarının Üniversiteyi kazanmalarının ardından kayıtlarını yaptırmak için harçlarını yatıramadıkları için Şahinbey Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak yardım istedi. Vakıf yetkileri yaptıkları incelemelerde ailenin yabancı olduğunu ve çocuklarının da derslerinde çok başarılı olduklarını öğrenince durumu Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan’a bildirdiler.

Kaymakam Turan, aileyi yaşadığı evde ziyaret ederek çocuklarının okullarına kayıt yaptırmaları için gerekli olan harçları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarından çıkartarak aileye kucak açtı. Bundan sonra da Eminnevabi ailesi ile yakından ilgilenin Turan,” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza bağlı Şahinbey Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, zor durumda olan herkes için yardıma hazır. Afganistan’dan kaçarak Türkiye’ye gelen bu aileye de sahip çıkmak bizim görevimiz. Ailenin tüm çocuklarının okullarında çok başarılı olmaları, üç çocuğun Tıp Fakültesi’ni kazanmaları, iki kızlarının İlahiyat Fakültesini kazanıp birinin öğretmen olması diğerinin de yüksek lisans yapmayı gerçekten takdire değil bir olay. Ben anne Golalay ile baba Muhammed Emin’i böyle başarılı çocuklar yetiştirdikleri için kutluyorum. Ailenin Türk vatandaşı olmak için yaptığı başvuru olumlu sonuçlandı ve artık onlar Türk vatandaşılar. Ancak babanın doktor diplomasının denkliği tutmadığı için maalesef mesleğini yapamıyor. Anne de aynı durumda. Biz kaymakamlık olarak bu aileye her türlü desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

HER ŞEYE RAĞMEN BOĞAZIMIZDAN HARAM LOKMA GİRMEDİ

Baba Muhammet Emin Eminnevabi, yaklaşık 13 yıl önce Türkiye’ye geldiklerini ve bir çok zorlukla karşı karşıya kalmalarına rağmen ailesinin hiçbir üyesinin boğazından haram lokma geçmediğini belirterek, “ Türkiye geldikten sonra çok zor günler yaşadık. Evimizde boncuk dizerek, deriden oyuncaklar, giysiler ve çeşitli malzemeler yaparak geçimimizi sağladık. Bunları yapamadığımız zamanlarda aç yattığımız günler oldu ancak tüm bunlara rağmen harama el uzatmadığımız gibi hakkımız olmayan hiçbir şeyi almadık. Gaziantep’e geldikten sonra Şahinbey Kaymakamlığı bize kucak açtı. Türk devletine ve çocuklarımın okumalarına olanak sağlayan Şahinbey Kaymakamı ve Vakıf çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
1
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Ne parasızlık, ne açlık onları engelleyemedi”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin