2023 seçimlerine gün sayarken kulisler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023 seçimlerine gün sayarken kulisler

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri yaklaşırken Gaziantep’te seçim havasına girdiğimiz söylenemez.
Asrın felaketinin ardından, yaralarımızı sarmaya çalışırken henüz kanaması durmayan bir yaşam mücadelesi veriyoruz. Bölgemiz bu derin acıyı atlatamadı ve uzun bir sürede atlatamayacak.
Partilerin aday adayı müracaatları son buldu ve sıra adayların belirlenmesine geldi.
Gaziantep’te ve Türkiye’de nüfusun etnik yapısına göre dağılım yapıldığında ortaya çıkan tabloya göre aday belirlenmesi gerektiğini biliyoruz. Denge ve oy meselesi…

AK PARTİ LİSTESİNDE 4 İSMİN DEĞİŞMESİ BEKLENİYOR

AK Parti’de bu seçim sürecinde müracaat eden aday adaylarına baktığımda bir eksiklik fark ettim. Eskiden Kürt seçmenin oylarına talip olmak için Kürt iş adamları aday adayı gösterilirken bu seçim çıkan aday adayı listesinde bunu göremedim.
Kulağıma gelen söylentiler Celal Doğan’ın CHP’den aday gösterileceği ve Kürt iş adamlarına aday çıkarmama konusunda ricada bulunduğu….

2023 seçimlerine gün sayarken kulisler

Tabii bu bir duyum ve gerçekliğini zaman bize gösterecek.

AK Parti’nin Milletvekili listesinin başında her ne kadar kulislerde Bakan Murat Kurum’un adı geçse de Eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün olacağını düşünüyorum.

3 dönem kuralına takılan 2 vekil ve tekrar aday olmayacağını söyleyen Ahmet Uzer’in yerine 3 yeni isim liste de olacak. AK Parti eski il başkanı Eyüp Özkeçeci bu adaylardan biri. Ancak son günlerde basına düşen bir Basın mensubunun işten atılması yönünde patronuyla konuşması çok şık olmamış. Vatandaş liyakatsizlikten ve baskıdan bıkmışken ve seçime giderken bu tür haberlerin AKP’ye zarar vereceğini kestirmek gerekir. Bıçak sırtında bir seçim olduğu düşünülürse burada yapılacak olan küçük hatalar matematiksel parametreyi önemli derecede etkiliyecektir.

Hakan Tanrıöver, Latif Karadağ’da listeye girmesi beklenen adaylardan. Mevcut kadın Milletvekili Derya Bakbak yerini korur mu bilinmez ancak kadın aday olarak kadın kolları başkanı olan Feray Yılmaz’ın adı geçiyor. Bir başka güçlü isim ise Ayşe Nur Mirkelam.

AK Partide hesaplar iyi yapılmalı. Gaziantep’te kamuoyunun sesine kulak verdiğimizde bazı şeylerin eskisi gibi olmayacağının kokusunu alıyoruz. Aday önemli… Şuan aday adayları AK Parti Genel Merkezinde ter döke dursun seçmen merakla AK Parti listesinde kimlerin yer alacağını bekliyor.

CHP’DE GÜÇLÜ ADAYLAR VAR

Gaziantep’teki etnik aidiyetin seçmene yansımasına göre aday çıkartacakları tahmin edilen CHP’de aday adayı bolluğu var. 28. Dönemde CHP’nin listesi çok önemli. Kulağıma gelen bir bilgiyi paylaşmıştım. Celal Doğan liste başı olursa ne olur? Hatta öyle ki İYİ Parti’nin listesini de ben yapayım demiş. Kabul görür mü? Tabii ki de hayır!

Alevi ve Kürt seçmen üzerine yoğunlaşan CHP’de aday adaylarının çoğu da bu durumu onaylar nitelikte. Celal Doğan, HDP’nin oylarına da talip ancak Doğan’ın getirisi olacağı kadar götürüsü de olacaktır. Bu kulisi bir kenara bırakırsak listede adı geçen Şahinbey Meclis Üyesi Uğur Kalkan halk tarafından çok seviliyor, teşkilatla arası çok iyi olmasa da halkta karşılığı olan bir isim. Eski İl Başkanı Ali Peri’yi de unutmamak lazım. Her kesiminden oy alabileceği göz önünde bulundurulmalı. Yine iki güçlü isim Prof. Dr. Süleyman Ganidağlı ve Av. Dr. Cengiz Bayram’ı görüyoruz. Eski İl Başkanı Hasan Öztürkmen’de adı geçen adaylar arasında. Kadın aday adaylarının içerisinde 2019 yerel seçimlerinde Şehitkamil Belediye Başkan adayı olarak %28 (94.188) oy alan Av. Nesrin Tuncel’i görüyoruz. Seçilebilecek bir yerde kadın aday koymanızı tavsiye ederim. CHP olarak bugüne kadar Gaziantep’ten kaç kadın milletvekili çıkardınız diye sormalıyım.

CHP iyi bir liste çıkarırsa bu dönem 3 veya 4 vekil alacak gibi duruyor…

İYİ PARTİ’DE DENEYİMLİ 3 İSİM GÖZE ÇARPIYOR

İYİ Parti 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meral Akşener 54.228 oyla %5,3 oranında oy almış. Milletvekili seçiminde ise 70.199 oyla %6,7 oranın da oy alarak 1 vekil çıkarmış.

Bu dönem aday adaylarına baktığımızda liste de 3 eski MHP milletvekilini görüyoruz. Mehmet Ay, Hanifi Tiryaki ve Ertuğrul Tolga Orhan. Deneyimli İş İnsanı Mehmet Mustafa Gürban ismi de ön plana çıkan isimlerden. Eski İl başkanı Oğuz Hocaoğlu’nu da unutmamak lazım. Bir birinden değerli isimlerin olduğu liste halkın beklentisi doğrultusunda olursa İYİ Parti bu dönem 2 veya 3’ü zorlar gibi… Yine tavsiyem odur ki; yedi tane kadın aday adaylarından en azından birisinin seçilebilecek sırada olması Kadın Genel Başkanı olan bir parti için elzemdir.

MHP’DE DEĞİŞİM BEKLENMİYOR

Gaziantep MHP Milletvekilliği aday adaylığına 40 kişi müracaat yaptı. Mevcut Milletvekilleri Doç. Dr. A. Muhittin Taşdoğan ve Av. Sermet Atay listede. İlk sıralarda yine iki ismin yer alması bekleniyor.

MHP MYK Üyesi, İş adamı Mahmut Cüneyt Göz’de önemli isimlerden biri. Göz MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yakınlığı ile biliniyor. Liste başı olacağı kulislerde konuşuluyor. Bu durum da mevcut vekillerden birinin bir başka ilden aday gösterilebileceği de gündemde.

MHP Genel Merkezinin sürpriz yapma olasılığını da gözden kaçırmamak gerek.

Kadın Kolları eski başkanı Güler Dindar, geçmiş dönem milletvekili adayı ve eski yönetici Cuma Kaymakçı, eski meclis üyesi Abdullah Şaşuşağı, Mustafa Bozgeyik, Av. Zerrin Bostancı, Mutlu Can Dağlı, Ramazan Yıldız, Fahri Çevik, Elif Aslı Ercihan listeye girebileceği ön görülen isimlerden.
MHP’de gözler çıkacak listede… MHP’li seçmen, adayları bekliyor…

Sosyopolitik saha çalışmasına göre belirlenecek aday listesi kazanır. Seçmenin sesine kulak verin…

2018 seçimlerinin 2023 seçimlerine yansıması

Gaziantep’te 2018 milletvekili seçimlerinde Cumhur ittifakı %64,1 oy alırken, Millet ittifakı %23 0y almış. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise 1,214,503 seçmenin 649,876’sının oyunu alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gaziantep’e damga vurmuş.
2023 seçimlerinde benim öngörüm Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçeğinin değişmeyeceği. Ancak Milletvekili seçimlerinde ise aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Meclis aritmetiğinde dengeler değişecek gibi.
İlk kez oy kullanacak genç seçmen ve kararsızların tercihi meclise yansıyacak.
Güzel bir hikâye ile yazıma son vermek istiyorum.

İLK KARAR ÖNEMLİ

Bir gün bir adam, bilgeliğiyle ün salmış olan bir kralın yanına gider. Krala sorar: “Efendim söyleyin bana hayatta özgürlük var mıdır?” Kral: “Elbette” der, “Kaç bacağın var senin?” Adam soruya şaşırarak: “İki efendim” der. “Pekâlâ, tek bacağının üstünde durabilir misin?” diye sorar. “Elbette” diye cevap verir adam. Kral: “O halde hangi bacağının üstünde duracağına karar ver.” Adam biraz düşünür ve sol bacağı üstünde durmaya karar verir: “Tamam” der. Kral, “Şimdi de öteki bacağını kaldır.” der. Adam şaşırır, “Bu imkânsız kralım” der. Kral, “Gördün mü?” diye sorar “Özgürlük vardır. Ama sadece ilk kararı almakta özgürsün. Ondan sonrasında değil.” der.
Sağlıcakla kalın!

Gaziantep Haberler   Gaziantep Sağlık  Son Dakika    News

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
1
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
3
alk_
Alkış
1
be_enmedim
Beğenmedim
2023 seçimlerine gün sayarken kulisler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin