45 ve 30 DAKİKALIK YAŞAM SAVAŞI…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

45 ve 30 DAKİKALIK YAŞAM SAVAŞI…Aynı gün iki saat arayla kalbi durarak gelen iki ayrı hasta 45 dakika süren başarılı müdahale ile yaşama döndürüldü.

Birbiri ardına gerçekleştirdiği başarılı operasyonları ile bölgede referans merkezi haline gelen Medical Park Gaziantep Hastanesi, aynı gün içinde farklı hastanelerden kalbi durmuş olarak gelen iki hastayı yaklaşık 30 ve 45 dakikalık acil müdahalelerle hayata bağladı. Anestezi Uzmanları Dr. Duyguhan İşgüven, Dr. Çiğdem Silibuldu ve Dr. Osman İlhan, Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Hasan Turhan ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan’ın koordinasyonunda gerçekleşen operasyonla iki hayat daha yeniden nefes almanın mutluluğunu yaşadı.

Muayene Sırasında Kalbi Durdu

Kalp rahatsızlığı şüphesiyle özel bir hastanede muayene olan İsimli hastanın kalp krizi geçirdiği anlaşıldı ve o sırada hastanın kalbi durdu. Ambulansla acil olarak Medical Park Gaziantep Hastanesine getirilen hastaya yaklaşık 45 dakika boyunca Cardiyo Pulmoner Resüsitasyon (CPR) uygulanırken kalbi çalıştırılan hasta Anjiyo’ya alındı. Anjiyo işleminin yapıldığı sırada hastanın kalbi tekrar durdu. Bu sırada hastaya Anestezi uzmanları tarafından yoğun kalp akciğer canlandırılması işlemi uygulandı. Kalbi tekrardan çalıştırılan hasta Koroner By-pass için ameliyata alındı. Başarılı bir operasyonla kalp damarları değiştirilen hasta yoğun bakımda takip edildikten sonra servise alındı.

İki Saat Sonra Aynı Durumda Başka Bir Vaka

İkinci vaka ise aynı gün bir saat sonra yine başka bir hastaneden geldi. Hastanın duran kalbi yaklaşık 30 dakikalık müdahale ve Anestezi ekibinin de insanüstü çabası sonucunda tekrar çalıştırıldı ve anjiyo odasına alındı. Anjiyo işleminde damarlar açılmayınca ameliyat kararı alındı. Başarılı bir By-pass operasyonu yapılan hasta 2 gün yoğun bakımda takip edildikten sonra servise çıkarıldı.

Ölümün kıyısından dakikalarla dönen hastalar, kendilerini hayata bağlayan ekibe şükranlarını iletirken, başta Kardiyoloji, Kardiyovasküler Cerrahi ve Anestezi ekibi olmak üzere tüm çalışanlara teşekkür ettiler.

Operasyonlara ilişkin bir açıklama yapan Medical Park Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, doğru ve zamanında yapılan acil müdahalenin önemine değinerek, “hastalarımıza doğru zamanda müdahale edememiş olsaydık onları kaybedebilirdik. Hastanemizde donanımlı bir ekibin bulunması bu açıdan çok büyük bir şans oldu. Çünkü kalbin durmasından itibaren zaman aleyhinize işliyor. Bu esnada yapılacak yanlış bir müdahale de hastanın beyninde kalıcı hasar oluşturabiliyor. Tüm ekibimiz 45 dakika boyunca canla başla mücadele ederek beyin hasar görmeden kalbi çalıştırmak için uğraştı. Hastalarımızı yaşama bağlamak bizleri de gerçekten çok sevindirdi.” şeklinde konuştu.

İlk müdahale ekibindeki Anestezi Uzmanlarından Dr. Duyguhan İşgüven ise şunları söyledi. “Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada kalp hastalıkları gelmektedir. Avrupa’da 75 yaşın altındaki ölümlerin %40’ından Kalp hastalıkları sorumludur.

Hastaların yaklaşık üçte biri hastaneye ulaşamadan miyokard infarktüs (kalp krizi) nedeniyle ilk birkaç saat içinde ölmektedir. Bu ölümlerin çoğunda neden ölümcül ritim bozukluğudur. Bu ritim bozukluğunun tek tedavisi de kalbe elektriksel şok uygulaması dediğimiz defibrilasyondur. Defibrilasyon işleminin başarıya ulaşması ise mümkün olan en kısa sürede uygulanmasına bağlıdır.”

Anestezi Uzmanı Dr. Duyguhan İşgüven: “Ekip Ruhu ile insanüstü bir çaba gösterildi”

Anestezi Uzmanı Dr. Duyguhan İşgüven, zorlu geçen hayata döndürme süreci ile ilgili de şu bilgileri aktardı. “aynı gün iki saat aralıkla müdahale ettiğimiz hastaların her ikisi de kalp durması sonucu gelmişti. Doğru zamanda yapılan cardiyo pulmoner resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyon ile birlikte ekip olarak müdahale ettiğimiz hastaları yaşama bağladığımız için çok mutluyuz. Bu hastalarımıza müdahale ederken doktoruyla hemşiresiyle tüm arkadaşlarımız insanüstü bir çaba gösterdiler. Zaten başarı da bu ekip ruhu ile birlikte geliyor. Şükürler olsun ki ilk müdahalenin erken ve etkin uygulanması neticesinde her iki hastamızı da nörolojik sekel dediğimiz beyin hasarı oluşmadan hayata döndürdük. kardiyoloji Kardiyovasküler Cerrahi ekibimizin de başarılı By-Pass operasyonları sonrasında hastalarımızı taburcu ettik. Onların yüzündeki umut ve gülümseme bizlere tüm yorgunluğumuzu unutturdu. Her iki hastamıza da geçmiş olsun diyorum”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
45 ve 30 DAKİKALIK YAŞAM SAVAŞI…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin