Reklam
  1. Haberler
  2. Son Dakika
  3. Türkiye Su Ürünlerinde Üretim Ve İhracatta Rekor Kırdı

Türkiye Su Ürünlerinde Üretim Ve İhracatta Rekor Kırdı

featured
Türkiye Su Ürünlerinde Üretim Ve İhracatta Rekor Kırdı
Google'da Abone Ol service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Su Ürünlerinde Üretim Ve İhracatta Rekor Kırdı
Toplam Üretim 1 Milyon 37 Bin Tona Ulaştı, İhracat Geliri 2,3 Milyar Doları Aştı

Türkiye, su ürünleri sektöründe üretim ve ihracatta tarihi bir başarıya imza attı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretim seviyesine ulaşan sektör, yaklaşık 100 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla ekonomiye milyarlarca dolarlık katkı sağlarken, yetiştiricilik alanında Avrupa Birliği ülkeleri arasında liderliğini sürdürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, Türkiye’nin toplam su ürünleri üretiminin 1 milyon 37 bin tona ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını açıkladı.

Üç tarafı denizlerle çevrili olmanın avantajını üretim, yetiştiricilik ve ihracat gücüne dönüştüren Türkiye, artık yalnızca balık avlayan değil, aynı zamanda balık üreten, işleyen ve dünya pazarlarına ihraç eden ülkeler arasında öne çıkıyor.

Reklam

AVCILIKTA BEREKETLİ SEZON

Son yılların en verimli av sezonlarından birinin geride bırakıldığını belirten Türkyılmaz, avcılık yoluyla elde edilen üretimin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15 oranında arttığını söyledi.

Su ürünleri sektörünün üretim kapasitesindeki yükselişin hem iç piyasaya hem de ihracata olumlu yansıdığını ifade eden Türkyılmaz, sektörün Türkiye ekonomisi açısından stratejik öneminin her geçen yıl arttığını vurguladı.

YETİŞTİRİCİLİKTE AVRUPA BİRİNCİSİ

Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğinde dünya çapında güçlü bir konuma ulaştığını belirten Türkyılmaz, Türkiye’nin dünya sıralamasında 15’inci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sırada yer aldığını söyledi.

Çipura ve levrek üretiminde Avrupa lideri olduklarını kaydeden Türkyılmaz, alabalık üretiminde de Türkiye’nin dünyanın önde gelen ülkeleri arasında bulunduğunu ifade etti.

100 ÜLKEYE İHRACAT

Sektörün ekonomik katkısına dikkat çeken Türkyılmaz, 2025 yılında su ürünleri ihracatından yaklaşık 2,3 milyar dolar döviz geliri elde edildiğini açıkladı.

Türkiye’nin yaklaşık 100 ülkeye su ürünleri ihraç ettiğini belirten Türkyılmaz, Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerinin en önemli ihracat pazarları arasında yer aldığını söyledi.

“AVRUPA BİRLİĞİ TÜRK BALIĞINI TERCİH EDİYOR”

Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta yüksek kalite standartlarının belirleyici olduğunu ifade eden Türkyılmaz, Türkiye’nin üretimden tüketime kadar tüm süreçlerde etkin denetim mekanizmalarına sahip olduğunu vurguladı.

Türkyılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

“Avrupa Birliği ülkeleri Türk balığını tercih ediyor. Çünkü sağlıklı, güvenilir ve izlenebilir ürünler sunuyoruz. Deniz suyu kalitesinden yem içeriğine, üretim tesislerinden işleme süreçlerine kadar her aşama kontrol altında tutuluyor. Bu denetimler yalnızca ihracata yönelik ürünlerde değil, iç piyasaya sunulan tüm su ürünlerinde de uygulanıyor. Vatandaşlarımız Türk balığını gönül rahatlığıyla tüketebilir.”

TÜRK SOMONU DÜNYADA YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Türk somonunun son yıllarda dünya pazarlarında önemli bir marka haline geldiğini belirten Türkyılmaz, bu ürünün Türkiye’nin ihracat gücünü artıran stratejik ürünlerden biri olduğunu söyledi.

Çipura, levrek ve alabalığın da Türkiye’nin güçlü olduğu ürün grupları arasında yer aldığını ifade eden Türkyılmaz, önümüzdeki dönemde “Türk Havyarı” markasını da dünya pazarlarına kazandırmayı hedeflediklerini açıkladı.

2027 yılından itibaren Türkiye’de siyah havyar üretiminin ticari ölçekte gerçekleştirileceğini belirten Türkyılmaz, bu alanda önemli bir ihracat potansiyeli bulunduğunu dile getirdi.

HEDEF: BALIK TÜKETİMİNİ ARTIRMAK

Türkiye’de kişi başına yıllık balık tüketiminin yaklaşık 8 kilogram seviyesinde olduğunu hatırlatan Türkyılmaz, bu rakamın dünya ortalamasının altında kaldığını belirtti.

Balığın özellikle çocukların gelişimi, sağlıklı beslenme ve hayvansal protein ihtiyacının karşılanması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Türkyılmaz, balık tüketiminin artırılması amacıyla okullardan sosyal medya kampanyalarına kadar birçok alanda farkındalık çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

KÜRESEL PAZARDA DAHA BÜYÜK PAY HEDEFLENİYOR

Su ürünleri sektörünün üretim, ihracat, istihdam, kırsal kalkınma ve sağlıklı beslenme açısından stratejik bir alan olduğunu vurgulayan Türkyılmaz, Türkiye’nin sahip olduğu güçlü üretim altyapısı ve yetiştiricilik kapasitesiyle küresel pazarlardaki payını daha da artırmayı hedeflediğini ifade etti.

Üretimde kırılan rekorlar, ihracatta yakalanan büyüme ivmesi ve yetiştiricilikte elde edilen liderlik, Türkiye’nin su ürünleri sektöründe dünya çapındaki konumunu her geçen gün daha da güçlendiriyor.

Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News Narkoz haber

Gaziantep Haber, Narkoz Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep haberleri, Gaziantep ile ilgili son haberler, Gaziantep gündem haberleri, Gaziantep son gelişmeler

Haber Merkezi – NARKOZ HABER

Türkiye Su Ürünlerinde Üretim Ve İhracatta Rekor Kırdı
0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Mahmood Coffee
Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.