Acıoğlu: “Şizofreni suç değil, hastalıktır”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Acıoğlu: “Şizofreni suç değil, hastalıktır”

Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Acıoğlu, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, şizofreni hastalarının devletle ve toplumla gönül bağını kurma mücadelesi verdiklerini söyledi.  Gaziantep Haber               

“ŞİDDET HASTALIĞIN TEMEL ÖZELLİĞİ DEĞİLDİR”

“Şizofreni; kişilik özelliği, zeka belirtisi, hakaret, delilik ve suç değildir, sadece hastalıktır” diyen Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği Başkanı Acıoğlu, “Şizofreni de tıpkı kanser, diyabet, obezite ve organ yetmezliği gibi bir hastalıktır. Şizofreni; düşünceleri, algıları, duyguları, toplumsal ilişkileri ve davranışları etkileyen ruhsal bir hastalıktır. Şizofreni hastalarında şiddet eğilimi, normal sağlıklı bireylerle paralellik gösterir, hastalarda öngörülüp engellenebilir ve hastalığın temel özelliği değildir” diye konuştu.

“DAMGALAMA VE DIŞLAMA BÜYÜK SORUN”

Şizofreni hastalarının yaşadığı en büyük sorunlardan birinin, “damgalanma ve dışlama” olduğunu ifade eden Başkan Acıoğlu, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Damgalama (stigma); şizofreni hastaları ve yakınlarının devletle ve toplumla gönül bağını koparan sosyal şiddet olgusu olarak en temel evrensel insan hakları ve toplumsal ahlak meselelerinden biridir. Hastalığı yargılamanın, hastaları dışlamanın ve aşağılamanın hiçbir ahlaki ve manevi değerde yeri yoktur.

GÖNÜL BAĞI KURMA MÜCADELESİ VERİYORUZ

Dernek olarak; tüm ön yargılara, dışlamalara ve zorluklara rağmen; şizofreni hastaları ve yakınlarının devletle ve toplumla gönül bağını kurma mücadelemizi kararlılıkla sürdürmekteyiz. Gönül bağının anahtarı ‘barış’tır. Barış ise tüm toplum kesimlerini önemli manevi değerlerde buluşturabilen bir güçtür. Bu nedenle; şizofreni hastaları ve yakınlarının onurlu yaşam hakkını kabul etmenin temel esaslarını; ‘Herkes Burada’ temasıyla 11 Nisan Dünya Şizofreni ile Mücadele Günü Bildirisi’nde ele aldık.

TOPLUMSAL DEĞERLERİ BİRLİKTE İNŞA EDELİM

Şehrimizin öncü sivil toplum örgütlerinin desteğiyle bildirimizi; Sayın Cumhurbaşkanımıza, ilgili bakanlıklarımıza ve Gaziantep milletvekillerimize gönderdik. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesiyle; ‘Barışa El Ver’ temasıyla tüm sivil toplum örgütlerimizi yeniden bildirimize destek olmaya davet ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza, hitabımızda belirttiğimiz gibi; ‘İnsanlık adına önemli toplumsal değerleri birlikte inşa etme dileğiyle’ kamuoyuna saygıyla duyurulur.” Gaziantep Sağlık

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
 Acıoğlu: “Şizofreni suç değil, hastalıktır”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin