Gaziantep’in parlayan yıldızı Antepsan
İSO 500’e Antepsan damgası
Listede 132 basamak yükseldi
Alanında dünyada rakipsiz
Gaziantep ekonomisinin parlayan yıldızı Antepsan, İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesinde 132 sıra birden yükselerek 417’nci oldu. 2024 verileriyle hazırlanan listede başarısıyla göz dolduran Antepsan Gaziantep firmaları arasında ise 24. sıraya çıktı.
1988’de kurulan ancak atadan gelen özel fıstık çiftçiliğini günümüze taşıyarak büyük dedelerin uzmanlaştığı fıstık yetiştiriciliğinden Türkiye’nin önemli kuruyemiş, lokum, Antep fıstığı, yöresel tatlılar, şekerlemeler ve baklava üreticisi haline gelen Antepsan, başarıdan başarıya koşuyor.
İstanbul Sanayi Odası tarafından geleneksel olarak her yıl, bir önceki yılın verileri dikkate alınarak hazırlanan İSO 500 listesi açıklandı. 2023 verilerine göre 549. sırada yer alan Antepsan 2024 verileriyle hazırlanan ve yeni açıklanan listede 132 basamak yükselerek 417. oldu. Gaziantep’ten listeye giren firmalar arasında ise 24. sırada yer alan Antepsan, koca sanayi kuruluşlarını geride bırakmayı başardı.
GAZİNATEP’TEN DÜNYAYA YAYILAN LEZZET
Gaziantep’in eşsiz lezzetlerini Gaziantep’ten Türkiye’ye, Türkiye’den Dünya’ya gönderiyor. 2018 yılından beri toplamda 32 bin metrekare alan üzerine kurulu olan son teknoloji ile donatılmış fabrikalarda üretim yapan Antepsan, alanında zirvede yer alan firmalardan biri olarak dikkat çekiyor.
ALANINDA RAKİPSİZ FİRMA
Gıda güvenliği, ürün kalitesi ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan Antepsan, BRC (A Grade), IFS, FSSC 22000, İSO 22000 ve İSO 9001 belgelerine de sahip. Gaziantep’in ve Türkiye’nin yöresel ürünlerini tüm dünyaya tanıtmayı ve ihraç etmeyi başaran Antepsan, hijyen ve kalite unsurlarına da üst düzey özen gösteriyor. Antepsan, Türkiye ve dünyada ilgi çeken Antepfıstığı, ceviz, üzüm, erik, fındık, yer fıstığı, karışık çerez, çiğ kokteyl, badem, kaju, pestil, muska, sarma, cevizli sucuk, fıstıklı sucuk, fitil, lokum, krokan, ezme, cezerye ve baklava gibi eşsiz lezzetleri son teknoloji ile donatılmış hijyenik tesislerde üreterek satışa hazır hale getiriyor. Antepsan, bu özellikleriyle Türkiye ve dünyada rakipsiz bir firma olarak dikkat çekiyor.
BAKIR ANTEPSAN’IN BAŞARI ÖYKÜSÜNÜ MEMOHABER’E ANLATTI
Antepsan’ın başarı serüvenini aşama aşama anlatan Antepsan Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bakır, söz kendini tanıtarak ve Antepsan’ın hedeflerini anlatarak başlarken, “1978 yılında Gaziantep’in Nizip İlçesi’nde dünyaya geldim. Öğretmen bir babanın iki oğlu olarak ağabeyimle birlikte 2008 yılında GATEM’de Antepsan olarak küçük bir işletme olarak kurulduk. Çocukluğumuz fıstık ağaçlarının içinde geçti. Bu kültür altyapısı ile ilk olarak fıstık ile ticari hayata adım attık. Daha sonra fıstığı çeşitli şekillerde işleyerek ürün ağımızı genişlettik. Önceleri kuruyemişi askeriyeye paketleyip verirdik, daha sonra sucuk, cevizli sucuk, lokum, Antepfıstığı’nın tüm türevlerinden olan ezme, lokum, krema ve fıstığa dair her türlü ürünü ürün çeşitliliğimize ekledik. 2008 yılında başladığımız ticari faaliyetlerimiz hemen her yıl biraz daha ilerledi ve geçen yıl Anonim Şirket olarak Türkiye’nin en büyük 500 işletmesinden biri olduk. Bu yılki hedefimiz ise daha üst sıralara yükselmek ifadelerinde bulundu.
CESARET MARKAYI DOĞURDU
Bakır Ailesi’nin girişimci bir ruh haliyle yola çıkarak Antepsan markasını Türkiye’ye kazandırdığını dile getiren, Murat Bakır, “Girişimcinin en büyük iki özelliğinden birisi hayalperest olması dirisi de cesur olmasıdır. Bende de abimde de bu iki özellik fazlasıyla var. İkimiz de hep hayal ederiz ve de ticarette cesur davranırız. İşletmemizi kurarken arkamızda duran biri ya da belli bir sermayemiz yoktu. Seyyar satıcılık da yaptık, başka işler de yaptık. Şimdi Antepsan’ı bir dünya markası haline getirdik ve bu markayı daha da yükselteceğiz. Bu başarının sırrı; Allah rızkı dilediğine, ilmi çalışana verirmiş. Rabbim bize bir lütufta bulundu ve çalışmalarımızın karşılığında bize belli bir yol nasip etti. İşimize hiçbir zaman hor bakmadık. Yani işimizi hep ciddiyetle yaptık ve çok çalıştık. Bu çalışma şevkimizi asla yitirmedik ve sağlığımız elverdiği süre boyunca da yitirmeyeceğiz. Kaliteden ödün vermeden, işimize önem vererek ve asla çalmadan iş yaptık. Bizim başarımızın sırrı budur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
YILDA 15 BİN TON ANTEPFISTIĞI İŞLENİYOR
Antepsan’ın 600 çalışanıyla yılda 15 bin ton fıstık işlediğini belirten Bakır, “İşletmemizde 600 civarında personel çalışıyor. Antepsan denildiğinde ilk akla gelen Antepfıstığıdır. Antepfıstığı ile elde edilen tüm ürünler Antepsan’da üretilmektedir. Böyle bir kapasitemiz var. Kuruyemiş ve fıstığa dair yöresel ürünlerde Türkiye’nin en büyük marketlerinden 4 tanesinin tedarikçisi biziz. Üretimimiz; kuruyemiş, şekerleme, lokum, ezme, krema hatta baklava olmak üzere değişik ürünler üzerine çeşitleniyor. 100’e yakın ürün çeşidimiz bulunmakta. Biz yılda 15 bin ton civarında Antepfıstığı işliyor ve değişik ürünler üretiyoruz. Türkiye’de üretilen cevizin ciddi bir bölümünü alıp, kendimize ait olan ceviz kırma tesisinde işliyor ve bu ürünleri müşterilerimize sunuyoruz. Aynı zamanda Amerika’dan, Şili’den de ceviz ithal edip tekrar Avrupa’ya biz bunun ihracatını yapıyoruz. Şu anda yeni bir tesis daha faaliyete geçiriyoruz inşallah. Bu tesisimiz de ciromuzu inşallah daha da arttırıp daha da güçlenmemize katkı sunacak. Bu tesisimiz yine üretimimizin devamı olacak ve burada üretimimize yeni ürünler de ekleyeceğiz. Biz çekirdekte de çok iddialıyız. Üretim tesisimize çekirdek ve badem soyma işlemimizi de ekleyerek 30 BİN metrekarelik yeni bir alan inşa ediyoruz. Bu da hem işletmemizi daha da büyütecek hem de yeni bir istihdam alanı açmış olacağız” dedi.
ANTEPSAN ABD VE ŞİLİ’DEN DE HAMMDDE ALIYOR
Amerika, Şili gibi ülkelerden hammadde anlamında ürün aldıklarını, bunun yanı sıra yurtiçinden de hammadde temini yaparak bu ürünleri işleyip yeniden piyasaya sürdüklerini anlatan Bakır, “Bizim şu anda Amerika’da Şili’de elemanlarımız var ceviz alan. Şanlıurfa’da, Nizip’te, Gaziantep’te, Birecik’te fıstık satın alımı yapan elemanlarımız var. Hammaddemizi özenle seçip ilk elden tedarik ederiz. Hangi ürün neredeyse biz o ürünü yerinden alıyoruz. Bir ürün Amerika’da ise Amerika’dan alıyoruz, Şanlıurfa’da ise oradan alıyoruz, Birecik’te ise oradan alıyoruz. Her ürünü kendi yetişme bölgesinden almak lazım” diye konuştu.
CEVİZİN VE FISTIĞIN LEZZETE DÖNÜŞTÜĞÜ ADRES ANTEPSAN
Antepsan olarak en çok işledikleri ürünlerin ceviz ve fıstık olduğunu söyleyen Bakır, “İşlediğimiz fıstık ve ceviz yıllık 10 biner tonun üzerinde. Fıstık ve cevizden sonra badem geliyor. Ondan sonra diğer kuruyemiş çeşitleri geliyor. Marketlerden aldığınız kuruyemiş paketlerinin çoğunun arkasına baktığınız zaman ceviz, fıstık, badem Antepsan yazısını görürsünüz. Antepsan denildiği zaman akla direkt olarak baklava geliyor ama kuruyemiş alanında da Türkiye’nin ilk 3 firmasından birisi biziz” diyen Bakır, “İşletmemizin en çok dikkat ettiği konuların başında hijyen gelmektedir. Şu anda 80’e yakın beyaz yaka çalışanımız var. Bu çalışanlardan 10 tanesi gıda mühendisi. Bunun yanı sıra teknikerlerimiz var. Tarladan çıkan ürünün kontrolleri daha tarlada başlar ve bizim o ürünün kabulünü gerçekleştirene kadar dikkat ettiğimiz bir hijyen süreci vardır. Bizim a kalite yani en üst seviyede BRC belgemiz mevcut. Helal sertifikamızdan tutun da tüm belgelerimiz mevcuttur. Yüksek üretim kapasitesine sahip işletmelerde hijyeni korumak oldukça ciddi bir iştir ve biz bu konuya üst düzey önem gösteririz” açıklamalarına yer verdi.
50 BİNE YAKIN MARKETTE ANTEPSAN ÜRÜNLERİ SATILIYOR
Türkiye’de 50 bine yakın markette Antepsan’ın ürünlerinin satıldığına dikkat çeken Murat Bakır, “BİM, A101, ŞOK ve Migros marketlerine bizim işletmemizde üretilen ürünleri veriyoruz ve onlar bizim ürünlerimizi satıyor. Türkiye’deki kuruyemiş piyasasının yüzde 70’inde Antepsan vardır. Antepfıstığı kavrulmuş ve iç olarak ikiye ayrılıyor. Bu çeşitleri toz haline getirmekten tutun da krema haline getirene kadar birçok ürün elde ediliyor ve birçok farklı şekilde işleniyor. Bunu dünyaya tanıtmak adına büyük çaba sarf ediyoruz ve başarılı da oluyoruz. Türkiye anlamında konuşacak olursak hedeflerimizi tam olarak tutturduk ve hayallerimize kavuştuk diyebilirim. Şimdiki hedefimiz ise dünyada marka olmak. O nedenle yurt dışında sektörümüzle ilgili fuarlara mutlaka katılıyoruz. Bizim ülkemizde üretilen fındık ile yabancı bir ülkede bir firma marka olabiliyorsa biz de Antepsan olarak kendi ürettiğimiz ürünlerle dünyada marka olabiliriz. Önümüzdeki yıllarda yıllık 800 bin tona çıkacak olan bölgemizin fıstık rekoltesi ile birlikte fıstığı işleyecek ve bunu ihracat rakamlarına yansıtmaya katkı sağlayacak olan işletmelere ihtiyaç duyulacak diye düşünüyorum. Antepsan bu anlamda ciddi bir yol kat etti ve bu yola hazır bir firma” dedi.
ANTEPSAN İÇİN BAKLAVACILIK ÇOK ÖZEL, ÇOK HASSAS BİR KONUMDA
Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News
Gaziantep Haberler, Narkoz Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep haberleri, Gaziantep gündem bu sitede…