ASLAN, 20 YILLIK SÜRECİ ANLATTI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ASLAN, 20 YILLIK SÜRECİ ANLATTIGaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Odanın 1992-2013 yılları arasında yaptığı hizmetleri değerlendirdi.

Başkan Aslan, göreve geldiklerinde öncelikle hedef ve vizyonlarının birlik ve beraberliği sağlamak olduğunu belirterek, ortak aklı oluşturmak istediklerini söyledi. Göreve geldiklerinde Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Sanayi Odası arasında ciddi sorunlar yaşandığını da hatırlatan Başkan Aslan, “O tarihte işadamları bölünmüş ve bu iki kurum bir araya gelemiyordu. Dolayısıyla yerel yönetim ve siyasetçilerle de bir araya gelemiyordu. Çünkü işadamlarının ikiye bölündüğü bir ortam son derece sakıncalı bir durumdu. Dolayısıyla ilk meclis toplantımızda bu kentteki birlik ve beraberliği sağlamak, ortak aklı oluşturmak ve bizim oluşturduğumuz bu ortak akıl çerçevesinde şehrin tüm sivil toplum örgütlerini, yerel yöneticileri, siyasetçileri de bir birine kaynaştırmak el ele kol kola getirmek hedefiyle yola çıktık. Allah’a şükür bugün Gaziantep bugün Türkiye’de başta ülkenin Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ı başta olmak üzere ve bizim görev yaptığımız sürede buraya gelen yüzü aşkın ülkenin gelen büyükelçisinin ifadesiyle Türkiye’nin rol model, ortak akıl ve birlik beraberlik konusunda Türkiye’nin gıpta ile izlediği bir şehir haline geldi” dedi.

Gaziantep’te sağlanan ortak akıl anlayışının birçok başarıyı beraberinde getirdiğine işaret eden Başkan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu şehirde sosyal, kültürel ve ekonomi anlamında ne gelişme varsa, bu şehir 200’e yakın ülke ile ticaret yapıyorsa, 6 milyar doları sadece kendi kapılarından gerçekleştirmişse ve bu rakam bu yıl 7 milyar dolara yürüyorsa bu başarı şehirdeki bütün kurumların ve yöneticilerin el ele vermesiyle sağlanmış başarılardır. Bu şehir sadece Türkiye’nin bu bölgesinin değil Ortadoğu’nun sanayi ve ticaret merkezi olma yolunda 90’lı yıllarda önüne bir hedef koydu. Bugün bütün Ortadoğu’ya bakın Gaziantep potansiyelinde üreten ve ihracat yapan ticaret yapan başka bir şehir yok. Dolayısıyla bu hedef uzun süredir el ele gerçekleştirmek istediğimiz bir hedeftir. Bu süreçte bölgemizdeki bütün ülkelerle serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını ki bunların tamamında Gaziantep Ticaret Odası diğer kurumlarımızla tamamen öncü rol oynamıştır. Bugün geldiğimiz noktada eğer bu şehir sadece Irak’a 2,5 milyar dolar ihracat yapıyorsa, nereden nereye geldiğimizin hatırlanmasını istiyorum. Dolayısıyla ortak akıl dediğimiz olay hepimizin el ele vermesi Gaziantep’i Ortadoğu’da sadece ticaret ve sanayi merkezi yapma değil, burayı bir turizm havzası merkezi yapmak. Biz 90’lı yıllarda 250 bin Zeugma takvimini tüm dünyaya dağıtırken bu vizyonu önümüze koymuştuk. Şuanda yurt dışında Türkiye’de en fazla tanınan iller arasında ilk sıralarda yer aldığımızı iddia edebilirim. İşte onun içindir ki 90’lı yıllarda AB’nin ilk bilgi bürosunu GTO bünyesinde kurduk. Hedefimiz bu şehri bir diplomasi merkezi yapma, bir finans merkezi yapma bir kongre ve fuarlar merkezi yapma, turizm havzası merkezi yapma sanayi ve ticarette de en önde gelen misyonu ile birlikte yepyeni bir model oluşturmaydı. Bu vizyonu ortak akılla tüm kurumlar olarak benimsediğimiz için ve birçok yerde bir birimizi temsil ederek yürüttük ve yürütmeye de devam edeceğiz.”

Meslek örgütü olduklarını ve bugüne kadar üyelerinin sorunlarının çözümü noktasında çalışmalar yaptıklarını ancak bunun yanında şehrin her türlü sorunun çözümü için oluşumların içerisinde olmaya gayret ettiklerini anlatan Başkan Aslan, “Bu şehrin eğitim, spor, kültür, sanat gibi her türlü sorunda elimizi taşın altına bugüne kadar koyduk bundan sonrada koyacağız. İkinci olarak ortaya koyduğumuz vizyon ve misyon buydu” dedi.

ASLAN, 20 YILLIK SÜRECİ ANLATTI Gaziantep’in Türkiye’de en fazla göç alan il olduğunu ve ülkenin en kritik noktasında bulunan bir şehir olduğunu da hatırlatan Başkan Aslan, sözlerinin devamında şunları söyledi:

“Bu şehir hem dalga kıran görevini gördüğü gibi bir bomba patladığında herkes kenetlenerek birlik ve bütünlüğümüzü ortaya koydu. Bu şehirdeki kardeşliğin, birlik, beraberliğin ve güvenliği en az onlar kadar önemli olduğunu bu şehrin tarihini, kültürünü, sosyal yaşamının en az ekonomik gelişmeler kadar önemli olduğunu da bilincinde olarak önümüze bir vizyon koyduk. Bu nedenle biz bu şehrin unutulan tarihine sahip çıktık. Biz sadece para kazananların para kazanmayı dert edenlerin mesleki örgütü değiliz. Hem para kazanacağız ama bunu daha sosyal adaletli, daha sosyal barış, daha tarihimize kültürümüze, sahip çıkma anlayışında kullanmayı da üyelerimizle birlikte paylaşmayı göstermek ve bu doğrultuda yürümek anlamında gayret sarf eden bir kuruluş olacağız.”

Yapacakları çalışmalardan değil, yaptıkları çalışmalardan bahsetmeye özen gösterdiğini ifade eden Başkan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaptığımız her çalışmada meclis üyelerimizden bütün personellerimize herkesin emeği var. Bugün GTO Türkiye’de en fazla üyeye sahip ve en fazla projeye sahip bir odadır. Çok uzun yıllar Türkiye AB fonları için zorunlu para ödedi ama Türkiye’ye bu fonlardan proje üretmediği için faydalanamıyordu. 1996 yılında ilk Avrupa irtibat bürosunu burada kurduktan sonra deneyimli bir ekiple çalışmalara başladık. İlk fonda 18 milyon EURO kullandık. Çok şükür bugün Türkiye yaptığı projelerle verdiği paradan daha fazlasını almaya başladı. Bu bölgede bu işin öncülüğünü ve şuanda Türkiye’de 18 tane Avrupa Bilgi Bürosu’nu 10 yıl boyunca biz yönettik. Bunlar ortak akılla gerçekleşen çalışmalar ve bizde bu ortak akılda bir aktörüz. Biz büyük konuşmuyoruz ve yaptıklarımızla konuşuyoruz.”

Başkan Aslan açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Çözüm sürecinin bölge ekonomisine katkılarının olup olmadığının sorulması üzerine Başkan Aslan, “Siirt’ten Van’a ve Hakkari’de bile teşvik baş vurusu var. Çünkü güvenlik olmadan ekonomik anlamda yatırım mümkün değildir. Bu çözüm süreci hem kucaklaşma, hem de ekonomik anlamda yatırımları beraberinde getirecektir. Yeni Anayasa konusunda da her zaman söylediğim gibi bu gömlek sadece yamalı değil artık patlamıştır. Türkiye eğer çok daha çağdaş bur ülke olacaksa, daha iyi ekonomik, demokratik ve daha saygın bir ülke olacaksa çok süratle yeni bir anayasa yapılmalıdır. Biz bu yeni anayasa yapılırken katılımcılığı çok ciddi bir şekilde savunuyoruz” diye konuştu.

Gaziantep’in İskenderun limanına bağlayacak yolla mesafenin 95 kilometreye düşürülmesi için bütün kurumların çaba gösterdiğinin altını çizen Başkan Aslan, “Deniz mesafemizi 95 kilometreye düşürürsek biz bir liman şehri olacağız. Bir çok yatırım alanında bu bölgeye yatırımlar gelecektir. Şuanda büyük bir gayret içindeyiz. Bu proje sadece Gaziantep’in değil doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin şekli değişecek. Biz olaya sadece kendi şehrimize değil bölgemizin kalkınmasını düşünüyoruz” dedi.

Aslan Gaziantep’i diplomasi merkezi haline getirmeyi de hedeflediklerini belirterek, “Bizzat başbakanlar nezdinde yaptığımız görüşmelerle Irak ve Suriye konsolosluklarını kentimize getirdik. Ama şimdi, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Libya ve İran ile Dışişleri Bakanlığı nezdinde çok ciddi bir şekilde Gaziantep’e konsolosluklarının getirilmesiyle ilgili uğraş veriyoruz. Hedefimiz 4-5 yıl içinde en az 10-15 ülkenin konsolosluklarını açtırmayı hedefliyoruz. Bu kentimizin marka kalitesini ortaya koyacaktır” diye konuştu.

Bir basın mensubunun Başkan Aslan, GTO seçimleri ile ilgili soru sorması üzerine polemik çıkarmak istemediğini ve GTO’nun Türkiye’nin önde gelen kuruluşları arasında olduğunu ve böyle bir kuruluşun yönetimine talip olmanın doğal bir davranış olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Demokratik olarak aday olmak herkesin hakkıdır. Hem katılım hem de demokratik yarış açısından bizim hiçbir rahatsızlığımız olamaz. Çünkü hedefimiz zaten bu. Sorunuzda değişimle ilgili de bir şeyler söylediniz. Bakın değişimin adını ‘Sen git ben geleyim’ derseniz bu değişim, değişim olmaz. Değişim vizyonla olur, değişim söylenmemiş şeyleri, yeni ufukları ortaya koymakla ve bunu yönetebilme kapasitesi doğrultusunda üyeleri ikna etmekle olur. Tabiî ki herkesin düşüncesine saygı duymalıyız. Sorduğunuz için söylüyorum, Türkiye’de değişimi yakalayan kurumların en başında gelen odayız. Bizim projelerimiz ülkenin ihtiyacı olan projelerdir. Biz her şeyi biliyoruz ve yapacağız diye bir iddia içerisinde olamayız. Ama biz kurum olarak dün ne yaptıysak yarın da o çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz. Bir üzüntüm ise şuanda biz meclis seçimine doğru gidiyoruz. Yani guruplarda üyelerimiz kendilerini temsil edecek kişileri seçiyorlar. Yani başkanlık seçimi yapmıyoruz. Şimdi meclise üyeler seçilir, mecliste yönetime ve başkanlığa talip olacak arkadaşlarda çıkar meclis üyelerine talip olduğunu bildirir. Meclis üyeleri de duruma göre değerlendirme yaparak özgür iradesiyle bir karar verir ve herkes ben de başta olmak üzere bu özgür iradeye verilen karara saygı duyarız. Biz de bu güne kadar olan seçim süreci budur. Şimdi bu defa enteresandır, guruptan meclise seçilecek adaylarla ilgili bizim gurubumuzu ‘bu arkadaşlar en iyi temsil eder’ kriteri yerine, ‘sen şu başkana mı destek vereceksin?’ kriteri konuşulmaya başladı ve ben buna çok üzülüyorum. Acaba üyeler meclise seçilecek insanların temsil kabiliyetine mi, yoksa kime destek vereceğine mi bakmalı? İşadamlarımız hiç kimsenin adamı değildir. Bu konuda herkesi tenzih ederim. Bizim işadamlarımız şahsiyetli ve özgür iradesiyle karar verecek insanlardır. Biz asla şu, şunun veya bunun adamı sözünü veya yaklaşımını kabul etmiyoruz. Herkes hür iradesi ile tercihini yapacak ve oyunu kullanacak. Şeffaf ve demokratik bir ortamda üyelerimizin hür iradesinin sonuçlara yansıması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Hazırlıklarımız ve çalışmalarımız bu yöndedir.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ASLAN, 20 YILLIK SÜRECİ ANLATTI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin