AT ÇÖPE, YENİSİNİ ALIRIZ!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AT ÇÖPE, YENİSİNİ ALIRIZ!Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve çalışmaları devam eden “Kentim Çarşım Yenileniyor” projesi kapsamında uzun ömürlü olduğu için tercih edilen kilit taşları özensizce çıkarılarak çöpe atılıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Kentim Çarşım Yenileniyor” projesi kapsamında Gaziler Caddesi, Mütercim Asım ve farklı bölgelerde yenileme çalışmaları tüm hızla devam ediyor. Yenileme çalışmaları kapsamında ise mevcut kilit taşları özensizce sökülüp, kırılarak çöp haline getiriliyor ve harfiyat olarak kullanılıyor. Her türlü doğa şartlarına ve ağır yüke dayanan kilit taşlarının sağlamlığı ve uzun ömrü artık herkes tarafından bilinmesine rağmen, bu taşların özensizce kırılarak sökülmesi milli servetimizin ne kadar hor kullanıldığını adeta tescil ediyor.

AT ÇÖPE, YENİSİNİ ALIRIZ!

ÇIKARILAN KİLİT TAŞLARI BAŞKA YOLLARA DÖŞENEBİLİR

Vatandaşlar Gaziantep’in çoğu köyünde yolların bozuk olması nedeniyle güçlükle ulaşım sağlandığını, kış günlerinde yağmur nedeniyle oluşan çamurlardan dolayı köylerine gitmekte sıkıntılar yaşadıklarını özellikle öğrencilerin çok zor şartlarda okullarına gidildiğinin bilinmesine rağmen, yetkililerin sürekli kaynak sıkıntısından bahsederek yapamadıkları yollar için mevcut kaynakların daha ekonomik kullanılması halinde köy yolları dahil yapılmayan hiçbir yolun kalmayacağını söylediler.

Alternatif kaplama malzemelerine nazaran daha uzun ömürlü olan kilit taşlarının yüksek maliyetler ile tercih edilmesine rağmen kısa bir süre içerisinde her değişimde çöpe atılması görenleri ne kadar zengin bir ülkeyiz, Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin dedirtirken, kilit taşı üretimi yapan firmalarda yetkililere bol bol dua etmeye devam ediyor.

AT ÇÖPE, YENİSİNİ ALIRIZ!MİMAR SİNAN’DAN BİZLERE NASİHAT

Mimar Sinan’ın (1490-1588) şaheserlerinden biri olan Şehzadebaşı Câmii’nin 1990’lı yıllarda devam eden restorasyonunu yapan firma yetkililerinden bir inşaat mühendisi, câminin restorasyonu sırasında yaşadıkları bir olayı şöyle anlatıyor: “Câmi bahçesini çevreleyen duvarında bulunan kapıların üzerindeki kemerleri oluşturan taşlarda yer yer çürümeler görüldü. Restorasyon programında bu kemerlerin yenilenmesi de yer aldı. Biz inşaat fakültesinde teorik olarak kemerlerin nasıl inşa edildiğini öğrenmiştik, fakat taş kemer inşaası ile ilgili pratiğimiz yoktu. Kemerleri nasıl restore edeceğimiz konusunda ustalarla toplantı yaptık. Sonuç olarak kemeri alttan yalayan bir tahta kalıp çakacaktık. Daha sonra kemeri yavaş yavaş söküp yapım teknikleri ile ilgili notlar alacaktık ve yeniden yaparken bu notlardan faydalanacaktık. Sökmeye kemerin kilit taşından başladık. Taşı yerinden çıkardığımızda hayretle iki taşın birleşme noktasında olan silindirik bir boşluğa yerleştirilmiş bir cam şişeye rastladık.
Şişenin içinde dürülmüş beyaz bir kağıt vardı. Şişeyi açıp kağıda baktık. Osmanlıca bir şeyler yazıyordu. Hemen bir uzman bulup okuttuk. Bu bir mektup idi ve Mimar Sinan tarafından yazılmıştı. Şunları söylüyordu:

“Bu kemeri oluşturan taşların ömrü yaklaşık 400 senedir. Bu müddet zarfında bu taşlar çürümüş olacağından siz bu kemeri yenilemek isteyeceksiniz. Büyük bir ihtimalle yapı teknikleri de değişeceğinden bu kemeri nasıl yeniden inşaa edeceğinizi bilemeyeceksiniz. İşte bu mektubu ben size, bu kemeri nasıl inşa edeceğinizi anlatmak için yazıyorum.”

Koca Sinan mektubunda böyle başladıktan sonra o kemeri inşa ettikleri taşları Anadolu’nun neresinden getirttiklerini söyleyerek izahlarına devam ediyor ve ayrıntılı bir biçimde kemerin inşaasını anlatıyordu.
Bu mektup bir insanın, yaptığı işin kalıcı olması için gösterebileceği çabanın insan üstü bir örneğidir. Bu mektubun ihtişamı, modern çağın insanlarının bile zorlanacağı taşın ömrünü bilmesi, yapı tekniğinin değişeceğini bilmesi, 400 sene dayanacak kağıt ve mürekkep kullanması gibi yüksek bilgi seviyesinden gelmektedir. Şüphesiz bu yüksek bilgiler de o koca mimarın erişilmez özelliklerindendir. Ancak erişilmesi gerçekten zor olan bu bilgilerden çok daha muhteşem olan 400 sene sonraya çözüm üreten sorumluluk duygusudur.”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Kentim Çarşım Yenileniyor” projesinden etkilenen esnaflar geleceğe yönelik bu çalışmayı tüm sıkıntılara rağmen onaylıyor ve destekliyoruz fakat sökülen taşların özenle çıkartılarak başka yerlerde kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Biz bu kadar zengin miyiz ki! Diyerek tepki gösterdi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
AT ÇÖPE, YENİSİNİ ALIRIZ!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin