BİR KAHRAMAN DAHA GÖÇTÜ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BİR KAHRAMAN DAHA GÖÇTÜMakaryos tarafından “istenmeyen adam” ilan edilen ve 1948’de Kıbrıs Türklerinin direnişine yön vererek Kıbrıs tarihine damgasını vuran Devlet adamı Rauf Denktaş hayatını kaybetti.

27 Ocak 1924 tarihinde Kıbrıs Baf Bölgesinde dünyaya gelen KKTC’nin kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 88 yaşında hayatını kaybetti. Ömrünü Kıbrıs için mücadele ederek geçiren ve Rumların hiç hoşlanmadığı devlet adamı Rauf Denktaş’ın ölüm haberini sevinç ve kin kusan başlıklarla duyuran Rum Gazeteleri tarihin acısını gazetelerin manşetlerine nefretle taşıdı.

Denktaş, 8 ocak gecesi ishale bağlı su kaybı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. İç organlarında dün yetersizlik baş gösteren Denktaş, bu sabah itibarıyla solunum cihazına, akşam saatlerinde ise diyalize bağlanmıştı. Yakındoğu Üniversitesi Hastanesinin yoğun bakım servisinde hayata gözlerini yuman kahraman devlet adamı Rauf Denktaş’ın cenazesi 17. Ocak 2012 Salı günü ailesinin karar vereceği yere defnedilecek. Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu başkanlığında olağanüstü toplanan Denktaş’ın oğlu, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş da hazır bulunduğu KKTC Bakanlar Kurulu, ülkede yas ilan etti ve devlet törenine ilişkin kararlar aldı.
“DEVLETE VE BAĞIMSIZLIĞA SAHİP ÇIKIN”

Ömrünün son dakikalarına kadar devletin varlığını vurgulayan ve Kıbrıs Türklerine sürekli, ”Devlete ve bağımsızlığa sahip çıkın, anavatan Türkiye’ye güvenin” çağrısı yapan Denktaş, Kıbrıs Türklerinin eşit egemen hakkından, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden ve Türk askerinin adadaki varlığından taviz vermediğini belirtti. Denktaş Kıbrıs Rum tarafına ”Burası bağımsız bir cumhuriyettir” diye seslenmişti.

Denktaş, 23 Aralık 2011’de, hayatının ele alındığı bir etkinliğe gönderdiği mesajda, ”Mücadelenin yeni nesle anlatılması herkesin vatan borcudur. Devletsiz kalmak her şeyiyle aciz kalmak demek, başkasına muhtaç olmak demektir. Devletsiz yaşayan insanlar olabilir ama devletsiz yaşayan millet yoktur. Kıbrıs Türk halkı, Türk milletinin ayrılmaz, kopmaz bir parçasıdır” diyerek Kıbrıs Türk halkının, geleceğe bakarak, geçmişte yaşananların bir daha olmaması için dik durması, Türklüğüyle gurur duyarak, Atatürk ilkelerinden taviz vermemesi gerektiğini vurgulamıştı.

”Kimse bizi bu yurttan, vatandan mahrum edemez” diyen Denktaş, Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye’ye güvenmesini istemiş ve ”Anavatana gelecek her zarar, bize de zarar verecektir” ifadesini kullanarak, KKTC Devleti’nin bir evlat gibi olduğunu ifade etmişti.  Rauf Denktaş, bu evladı yaşatmak gerektiğini, ona zarar vermeye çalışan herkese ”dur” demenin tüm Kıbrıslı Türklerin görevi olduğunun altını da çizerek hasta yatağında bile Kıbrıs’ı ve geleceğini düşünmüştü.

“Bağımsızlıktan asla vazgeçmeyin diyen” Rauf Denktaş kimdir?
Rauf Raif Denktaş, 27 Ocak 1924 tarihinde Kıbrıs’ın Baf bölgesinde doğdu. Rauf Denktaş 1,5 yaşında iken annesini kaybetti. Babası hakim Raif Bey’dir. Anneannesi ve babaannesi tarafından büyütülen Denktaş, 1930 yılında eğitim için İstanbul’a gönderildi.Ortaokuldan sonra Kıbrıs’a döndü ve liseyi Kıbrıs’ta bitirdi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra hukuk eğitimi için İngiltere’ye gitti. Mezun olduktan sonra avukatlığa başladı. 1949 yılı yaz aylarında savcılık yapmaya başladı. Yine aynı yıl Aydın Hanım’la evlendi.

27 Kasım 1948 tarihinde Kıbrıs Türklerinin düzenlediği ilk mitingte Dr. Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. Türk Cemaatının iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Dr. Fazıl Küçük arasında arabulucu rolünü üslenip, toplumun çıkarlarının takipçisi oldu. Faiz Kaymak’ın teklifi ve Dr. Fazıl Küçük’ün tasvibiyle Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu kongresinde başkanlığa seçildi. Savcılık görevinden İngiliz yönetimini zorlukla ikna ederek istifa etti ve Cemaat sorunlarıyla uğraşmaya başladı.

1955’te terörist bir hüviyete bürünen Enonisle mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlardıyla 1.8.1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurdu.

1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile, 1960 antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın hazırlanmasında emeği geçti. Aynı yıl Türk Cemaat Meclisi’yle İcra Komitesi Başkanlığı’na seçildi.

1958 yılında Rum tedhişçiler, Türk köylerine saldırınca, Türkler de bu olayları protesto etti. Zürih-Londra antlaşmaları öncesinde Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş, Ankara’ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gitti. Bu görüşmede Denktaş adaya Türk askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi. 16 Ağustos 1960 tarihinde 650 kişilik Türk Alayı Magosa Limanı’na ayak bastı. 1963 olaylarından sonra Denktaş temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gitti. Temaslarını tamamlayan Denktaş bir sandalla Kıbrıs’a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başladı.
İSTENMEYEN ADABİR KAHRAMAN DAHA GÖÇTÜM


1964 Londra Konferansından sonra Makaryos tarafından “istenmeyen adam” ilan edildi. Yeşilada’ya girmesi yasaklandı. Gizlice Erenköy’e çıkarak savaşa katıldı. 1967’de adaya gizlice girerken tutuklandı. Yoğun girişimler sonucu Türkiye’ye geri verildi. 1968’de adaya giriş yasağı kaldırıldığından Kıbrıs’a döndü.

1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı’na seçildi. 28.2.1973’e kadar Kıbrıs Cumhurbaşkanı Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetim Başkanı seçildi.13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürüten Denktaş, anayasa uyarınca 1976’da yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. 1981 yılında ikinci kez devlet başkanı oldu.22.4.1990’da yapılan erken seçimde ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. 1995’teki seçimlerde de cumhurbaşkanı seçildi.17 Nisan 2005’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayan Denktaş, 24 Nisan’da görevi Mehmet Ali Talat’a devretti. KKTC’nin kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 88 yaşında vefat etti…

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
BİR KAHRAMAN DAHA GÖÇTÜ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin