Bozkurt İşaretinin anlamı nedir?
Bozkurt işareti anlamı nedir? Bozkurt işareti neden gündem oldu? Bozkurt işareti nasıl ortaya çıktı? Bozkurt işareti tarihi…
Bozkurt işareti, Türk milliyetçileri tarafından kullanılan sembolik bir el işaretidir. Bu işaret, Türk mitolojisindeki Bozkurt sembolünden esinlenmiştir ve genellikle Türk milliyetçiliğinin ve Türkçülüğün bir sembolü olarak kullanılır.
BOZKURT İŞARETİNİN TARİHİ
Bozkurt, Türk, Moğol ve Altay mitolojisinde kutsal hayvan ve ulusal sembol. Boskord ve Pusgurt olarak da söylenir. Bozkaskır, Çalkurd sözcükleri yine aynı anlama gelir. Moğollar, Börteçine (Börteşına, Börtöşono) derler. Gökkurt veya Gökbörü, Kökbörü betimlemesi de yine niteleyici olarak kullanılır.
Bozkurt işareti yol gösterici, kutlu kurt, tüm Türk ve Moğol boylarının ortak ongunudur. Bazı Türk ve Moğol boyları, soylarının bu kutlu varlıktan türediğine inanırlar. Çoğu zaman soyun bir kolu Gökkurt’tan, diğer kolu ise Gökgeyik’den gelmektedir. Kurt sürülerinin başında bulunup idare eden kurtlara da Gökkurt denilir. Kaskır ve Börü kelimeleri de değişik lehçe ve şivelerde kurt demektir. Bozkurt gökyüzünü temsil eder. Alageyik ise yeryüzünün simgesidir. Göktürklerin gök (mavi) bayraklarında kurtbaşı resmi vardır. Savaşçılığı ve savaş ruhunu, özgürlüğü, hızı, doğayı ve aklı, sahayı okuyabilme gücünü temsil eder.
Batıya göç eden, Hun, kıpçak, Peçenek Türkleri aynı zamanda bu işareti Soy belirtir olarak yani “Ben Türküm” manasında da kullanmışlardır.
TÜRK SİYASETİNDE BOZKURT İŞARETİNİN KULLANIMI
Bozkurt işareti’nin 1991 Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Bakü’de Ebulfeyz Elçibey’in düzenlediği mitingde bir milyon insanın Milliyetçi Hareket’in sembol ismi Alparslan Türkeş’i “Bozkurt” işaretiyle selamlamasıyla Türk siyasetinde milliyetçi kesim tarafından kullanılmaya başlandı.
Bozkurt işaretinin İslam öncesi kökleri vardır ve Türk mitolojisindeki Bozkurt’un rolünden kaynaklanır, Budist ve Tengricilik kültürlerinden Türk halklarına atfedilir. Tarihsel araştırmalar bu işaretin Batı’ya göç eden Hunlar, Kıpçaklar ve Peçenekler gibi çeşitli Türk halkları tarafından soylarını ifade etmek için kullanıldığını göstermektedir. Bu sembol, 10. yüzyıl İranlı şairi Firdevsî’nin Bozkurt işareti yapan Türk kadınlarının minyatürlerini içeren “Şehnâme”sinde de bulunmaktadır. Çin’de Bozkurt işaretini yapan 6. yüzyıldan kalma bir Türk hanın heykeli bulunmaktadır. Bir mağarada bulunmuş olup İslam öncesi Göktürkler dönemine aittir. Alparslan Türkeş, laik karakterine rağmen onu Türk-İslam sentezine uyarlamak için sürekli İslamlaştırmaya çalıştı.
Türk mitolojisinde
Türk mitolojisinde dişi kurt Asena, tüm Türk ve Moğol boylarının ortak köken hikâyesinin bir parçasıdır. Göktürklerin mavi bayrağında kurt bulunmaktadır. Savaşı, mücadele ruhunu, özgürlüğü, hızı ve doğayı temsil eder. İnanışlarına göre Türk milletinin başına bir şey geldiğinde, tehlike anında Kurt ortaya çıkar ve onlara yolu gösterir. Çadırların önüne kızıl kurt başlı direkler koyulurdu. Savaşçı ruhları kurt şeklini aldı. 6. yüzyıldan kalma taş anıtta, kurdu emziren bir çocuk tasvir ediliyor. Türk halk kültüründe cebinizde kurt dişi taşımanın nazardan koruduğuna inanılır. Yakut belgelerinde kurtlarının adı Bosko’dur. Kırgızlara göre kırda yürürken kurt görmek güzeldir. Rüyada kurt görmek de iyiye işarettir. Hamile kadını nazardan korumak için yastığın altına kurt dişleri veya deri konur. Bir koyun sürüsüne dalmak ya da bir ahıra girmek kurt için bir nimet sayılıyordu. Başkurt rivayetlerine göre kurt atalarının önüne düşüp onlara yolu göstermiş. Bu yüzden onlara “lider kurt” anlamına gelen Başkurtlar deniyordu.
Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News Narkoz haber