ÇİĞ KÖFTE’DE HALK SAĞLIĞINI KORUYAN YASA

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÇİĞ KÖFTE’DE HALK SAĞLIĞINI KORUYAN YASAGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre; çiğ köftede limon, portakal gibi narenciyelerin içerisinde doğal olarak bulunan sitrik asit haricinde tüm katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı. Birçok gıdanın içeriğinde bulunan katkı maddeleri devletçe müsaade edilen miktarın çok üstünde kullanılıyor ve bu da ürünü uzun zaman sağlıklı, güvenli gibi göstererek tüketicileri aldatıyor.

Bu yönetmelik kapsamında çiğköftede aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak. Limon, portakal gibi narenciyelerin içerisinde doğal olarak bulunan ve gıda sanayinde asitlik düzenleyici ve bazı durumlarda koruyucu olarak kullanılabilen sitrik asit dışında hiç bir koruyucu madde ürüne eklenemeyecek. Yayınlanan bu yönetmelik doğrultusunda üreticilerden numune alınabileceği gibi , laboratuar ortamında analizi yapılarak bu analiz sonucunda katkı maddesi tespit edildiği taktirde ürün toplama ve 13.000 TL’ye yakın idari para cezası uygulanabilecek..

CEZAİ YAPTIRIMLAR HALK SAĞLIĞI İÇİN ALINAN ÖNLEMDİR

Çiğ köftenin içinde bulunan tüm teknik detayları tek tek laboratuar ortamında analiz ettiren ve sonuçlar doğrultusunda çalışmalar yapan Tatlıses Çiğköfte, bu geleneksel ürünün kimyasal özelliklerinden faydalanarak yapılan hilelerin önüne geçmek için “Etsiz Çiğköfte Tebliği’nin” yayınlanması ile ilgili talep ve çalışmalarını Bakanlığa sundu. Konuyla ilgili birebir tüm çalışmaları yöneten Tatlıses Gıda Fabrika Müdürü Gıda Mühendisi Elif Attepe “Çiğ köftenin mevzuatta yer alması üreticiler ve halk sağlığı adına büyük önem arz ediyor. Geleneksel ürünlerimizi sahiplenmek isteyen birçok ülke bu kapsamda yasal koruma çalışmaları yürütmekte. Resmi bir makamca onanmış belirli standartlarla üretilen bir ürün için böyle bir hak iddia etmek çok zor. Ayrıca, yönetmelikle birlikte  katkı maddesi kullanan firmalar ve merdiven altı üretim yapan çiğ köfteciler için cezai bir yaptırımın söz konusu olması da halk sağlığı için alınan bir önlem niteliğinde. ” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ÇİĞ KÖFTE’DE HALK SAĞLIĞINI KORUYAN YASA

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin