Çocukluk Çağı Beyin Tümörleri

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aslan GÜZEL, Çocukluk Çağı Beyin Tümörleri hakkında bilgilendiriyor.

Çocukluk çağında görülen beyin tümörleri erişkinlerden farklı tip ve özellik gösterirler ve erişkinlere göre daha geç fark edilebilirler. Çocuğun kendini ifade edememesi, kafatası kemiklerinin erken kapanmaması gibi nedenler bulguların geç fark edilmesine neden olabilir. Kimi zaman diğer bazı hastalıklarda da görülebilen huzursuzluk, gelişme geriliği, kusma, bulantı gibi belirtiler çoğunlukla beyin tümörleri dışında başka hastalıkları da akla getirdiğinden erken teşhiste gecikmeye neden olabilir. Ancak; hastada kafa içi basınç artışı belirtileri başlamış ve sebat ediyorsa beyin tümörü tanısı yapılan tetkiklerle daha erken konabilir.

Çocuklardaki belirti ve bulgular erişkinlere göre atipiktir. Bu nedenle  tanı geç konabilir ve geçen süre içerisinde kafatası içindeki tümör de büyük hacim veya boyutlara varabilir.

Ağırlıklı olarak kafatası arka çukuru orta hatta yerleşim gösterirler ve çoğu zaman beyin omurilik sıvı dolaşımını bozarak beyinde sıvı toplanması (hidrosefali)  bulguları ile belirti verirler.

Çocukluk Çağı Beyin Tümörleri

medical-parkSıklıkları: Çocukluk çağı beyin tümörleri, lösemi ve lenfomadan sonra çocuklarda en sık görülen tümörler olup, çocukluk çağı kanserlerine bağlı ölümlerin % 20’sinden sorumludurlar. Nadiren metastaz şeklinde de görülebilirler.

Belirti ve Bulguları: Kafaiçi basınç artışı (Baş ağrısı, bulantı, kusma) bulguları, havale, görme problemleri, kafatasında büyüme, gelişme geriliği, obezite, hormon dengesizlikleri gibi belirti ve bulgular görülebilir. Bazen de genel hastalıklarda görülebilen süregelen halsizlik, huzursuzlukla kendini gösterebilir.

Teşhis: Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi tanı yöntemlerinden yararlanılarak teşhis konabilir.

Tedavi Takip: Multidisipliner takip ve tedavi gereklidir. Genellikle kitle saptandıktan sonra ameliyatlık ise beyin ve sinir cerrahisi uzmanı tarafından ameliyatı yapılır. Daha sonra pediatrik onkolog (medikal ve radyasyon onkoloji), destek amaçlı psikolog, psikiyatrist ile birlikte ek tedavi ve takibin yapılması uygundur. Kesin teşhis cerrahi sonrası patoloji sonucuna göre konur ve buna göre hasta periyodik aralıklarla izleme alınır.

Özelikle çocukluk çağı baş ağrıları ve sabahları olan kusmalar, kol ve/veya bacakta güçsüzlük gibi belirtiler varsa ailelerin zaman kaybetmeden hekime başvurmaları erken teşhis açısından önemlidir.

Günümüzde çocukluk çağı beyin tümörlerinin büyük çoğunluğunun cerrahi olarak çıkarılmaları mümkündür. Bir kısmı ise radyasyon veya gama knife tedavisinden yarar görebilir. Cerrahi sonrası onkoloji bölümleriyle birlikte tedavi, takipleri sayesinde de yaşam süre ve kalitesi artmıştır.

Öneriler: Baş ağrısından yakınan çocukların şikayetleri mutlaka dikkate alınmalı ve hekim tarafından değerlendirilmeli, sabahları olan bulantı, kusmalar ciddiye alınmalıdır.

Sonuç: Birçok hastalıkta olduğu gibi çocukluk çağı beyin tümörlerinde de erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Bir çok hastada erken müdahale ile uzun ve kaliteli bir yaşam mümkün olabilir.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Çocukluk Çağı Beyin Tümörleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin