Coronavirüs Aşısında Randevu Süresi Tartışması

featured
Coronavirüs Aşısında Randevu Süresi Tartışması
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Coronavirüs Aşısında Randevu Süresi Tartışması

Aşıda randevu süresi tartışması: Öğleden önce 10, öğleden sonra 5 dakikada 1 aşı randevusu

AHEF 2.Başkanı Eryazğan: “Bu uygulama saha ile uyumsuz, uygulanabilirliği yok”

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısı için normalde 10 dakikada bir açılan Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ni(MHRS) öğleden sonrası için 5 dakikada 1’e çekti. Bu kapsamda her gün öğleden önce her 10 dakikada 1, öğleden sonraları ise her 5 dakikada 1 kişi aşılanacak. Coronavirüs Aşısında Randevu Süresi Tartışması

Coronavirüs Aşısında Randevu Süresi Tartışması

Öğleden sonrası için geçerli olan uygulamanın aile sağlığı merkezlerinde kalabalığa neden olacağını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, “5 dakikada 1 demek, öğleden sonra her saat için bir hekime 12 randevu demek. Yaklaşık 4 saat için her birime 48 randevu demek. 5 aile hekimi varsa toplamda 240 kişi demek. 240 kişinin bir aile sağlığı merkezinde aşı olması, hem aşı alanlarının kısıtlı olması hem de AŞILA programının çok ağır ve aksak çalışmasından dolayı, yüzde 50’sinin aşı olamadan geri dönmesi demek. Bu uygulama saha ile uyumsuz ve uygulanabilirliği yok” dedi.

Koronavirüs aşılamasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınan randevuların süresi tartışma yarattı. Bu kapsamda öğleden önce her 10 dakikada 1 randevu alınırken, öğleden sonraları için bu sürenin 5 dakikada 1’e çekilmesi tartışmalara neden oldu. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, hafta sonu hastanelerde uygulanan bugün ise aile sağlığı merkezlerinde hayata geçen uygulamaya tepki gösterdi. Uygulamanın aile sağlığı merkezlerinde kaosa neden olacağını öne süren Eryazğan, “Sağlık Bakanlığı, normalde 10 dakikada bir açılan Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ni(MHRS) 5 dakikada 1’e indirdi. 5 dakikada 1 demek, öğleden sonra bir hekim için her saat için 12 randevu demek. Yaklaşık 4 saat için her hekime 48 randevu demek. Aile sağlığı merkezinde 5 aile hekimi varsa, toplamda 240 kişi demek. 240 kişinin bir aile sağlığı merkezinde aşı olması, hem aşı alanlarının kısıtlı olması nedeniyle hem de aşılama programının çok ağır ve aksak çalışmasından dolayı, yüzde 50’sinin aşı olamadan geri dönmesi demek” dedi.

“Uygulanabilirliği yok”

Aşı için geliştitilen AŞILA uygulamasında geçtiğimiz cuma günü sıkıntılar yaşandığını kaydeden Eryazğan, özetle şunları söyledi: “Aşıla programı cuma günü tıkanmış durumdaydı. 65 yaş açıldığından bu yana doğru dürüst çalışmıyor. Şu anda bu randevu sistemi Bilim Kurulu’nun her aşı sonrası, bir hasta için 15 dakika bekletme uyarısını da ortadan kaldırıyor. Kişilerde herhangi bir alerjik reaksiyon olduğunda bunu yapan sağlık çalışanları, hekimler sorumlu tutulacak. Sahadaki hekimlere sorulmadan randevu sisteminin bu şekilde 5 dakikaya indirilmesi doğru değil. Bu kadar hızlı aşılama yapılabilmesi için aşılama merkezlerinin kurulması gerektiğini AHEF olarak tekrar söylüyoruz. Aile hekimliği bilgisi sisteminin mutlaka devreye girmesi ve bu sistem üzerinden aşıların yapılması gerekli… Kişilerin kamu spotlarıyla nasıl randevu alacağı, nasıl onam alacağının bilgilendirilmesi şart… Bir aile hekimine 4 saat içinde 48 randevu verilen bir aile sağlığı merkezinde, diğer poliklinik hizmetleri devam ederken bir de aşı eklenince aşısını olanların koridorda, dar alanlarda beklemesi mümkün değil. Bu uygulama saha ile uyumsuz ve uygulanabilirliği yok.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Coronavirüs Aşısında Randevu Süresi Tartışması

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin