DARBE GİRİŞİMİ PÜSKÜRTÜLDÜ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TSK’dan bir grup asker Türkiye’de 36 yıl sonra ilk kez darbe girişimine bulundu.

İstanbul’da jandarma birliklerinin iki boğaz köprüsünü de 21.30 sıralarında Anadolu’dan Avrupa’ya geçiş yönünü tanklarla kapattı, Ankara semalarında savaş uçakları uçmaya başladı, Genelkurmay Başkanlığına, MİT Binasına ve TBMM’ye saldırı gerçekleştirildi ve TSK yönetime el koymuştur açıklaması yapıldı.

Kızılay’daki Genelkurmay Başkanlığı karargâhının önüne çıkan yolların kapatılmasıyla devam eden gelişmeler sırasında Başbakanlık MİT Müsteşarlığı’nın bulunduğu Yenimahalle ilçesinde alçak uçuş yapan helikopterlerden ateş açıldığı haber verildi. MİT’ten de askeri helikoptere ateş açıldı.

Darbe girişimin ardından halk sokağa dökülerek darbe girişimini püskürtmüş ve demokrasi zaferi göstermiştir.

DARBE GİRİŞİMİ PÜSKÜRTÜLDÜ

Teslim olan erler, rütbeliler tarafından ‘tatbikat var’ denilerek kandırılıp, Genelkurmay Başkanlığına getirildiklerini söylediler. İstanbul’da da benzer bir tablo var. Erler “Biz tatbikat sanıyorduk” diye konuştu. Bu arada bazı askerlerin ceplerinde bulunan mermileri, kendi istekleriyle polislere teslim ettiği görüldü.

Başbakan Binali Yıldırım darbe girişiminde 161 kişinin şehit olduğunu açıkladı. Şu ana kadar çeşitli rütbelerden 2839  asker gözaltına alındı.

ERLER TATBİKAT SANIYORMUŞ

Darbe girişimiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor.İstanbul ve Ankara’da darbede yer alan bazı erlere, üst rütbeliler tarafından ‘nöbet var’ ya da ‘tatbikat var’ denildiği belirtiliyor.

Yine benzer bir iddiaya göre İstanbul’da, darbe girişimine 3. Kolorduya bağlı bir zırhlı tugay ve alaydan bazı askerler de katıldı. Üst rütbelilerin, erleri ve bazı alt rütbeli askerleri ‘tatbikat var, ‘gece eğitim’ var diye saat 21.00’e kadar beklettikleri, ardından ‘Eğitim var, mühimmat alın’ dedikleri öne sürülüyor. Bir diğer iddia ise İstanbul’da, darbe yanlısı askerlerin 3. Kolordu Komutanlığı Karargahı’nı da helikopterle inip işgal etmeyi planladıkları, darbe karşıtı askerlerin de bu ihtimale karşı önlem aldığı yönünde.

“ÜLKÜ YÖNETİMİNE EL KONULMUŞTUR”

Türk Silahlı Kuvvetleri içinde cuntacı bir grup, Genelkurmay Başkanlığı’na akredite gazetecilere gönderdiği e-mail ile ülke yönetimine el koyduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde başta Ankara ve İstanbul olmak üzere yaşanan çatışmalar üzerine Marmaris’teki tatilini keserek İstanbul’a hareket etti.

Emir komuta zinciri dışında hareket eden ordu içindeki cuntacı grubun emriyle askerler Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kapattı. Uçakta CNN Türk canlı yayınına bağlanan Erdoğan yaptığı açıklamada, “Tüm milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum, milletçe meydanlarda toplanalım, toplarıyla, tanklarıyla ne yapacaklarsa yapsınlar” dedi. Erdoğan’ın çağrısının ardından TRT binasını basan askerler, spikere darbe bildirisini okuttu. Açıklamada, “Cumhurbaşkanı gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde; Yurtta Sulh Konseyi ülke yönetimine el koydu!” dendi. Ankara’daysa TBMM binası bombalandı, Meclis’te grubu bulunan dört partiden milletvekilleri nöbet tuttu. TBMM Başkanı İsmet Kahraman, Meclis’i bugün olağanüstü toplantıya çağırdı. Darbe girişiminde bulunan cuntanın emrindeki helikopterler ve savaş uçakları Genelkurmay önünde vatandaşların üstüne ateş açtı.

17 ÖZEL HAREKATÇI ŞEHİT OLDU

Ankara Valiliği, Gölbaşı Özel Harekat Merkezi’ne havadan yapılan bombalı saldırıda 17 özel harekat polisinin şehit olduğunu bildirdi. Ayrıca Ankara Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT Kampüsü’nde görevli 2 personel de şehit oldu. Gölbaşı Savcılığı, Ankara’daki olaylarda toplam 42 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok kentte halk darbe girişimine karşı sokağa döküldü. İstanbul ve Ankara’da yer yer çatışma sesleri duyulurken, asker Doğan Medya Center’ı basarak Hürriyet’in bugün basılmasına engel oldu, CNN Türk’ün yayınını kesti.

CNN Türk, yaklaşık 1 saatin ardından yeniden yayına başladı. Bir saat kesilen Digiturk yayını da tekrar başladı. Başbakan Binali Yıldırım, 120 tutuklama olduğunu belirterek general seviyesinde öldürülen bir isim olduğunu söyledi. İstanbul’da silah sesleri sabaha kadar duyulmaya devam etti.

Darbe girişiminin ilk hazırlığını yapan askerler, 06.30’da İstanbul Boğazı’nda ellerini havaya kaldırarak polis ekiplerine teslim oldu. Uzun bir süre cuntacıların elinde rehin kalan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, düzenlenen operasyonla kurtarıldı.

Başbakan Yıldırım, saat 12.30’da düzenlediği basın toplantısında darbe girişiminin bilançosunu açıkladı. Yıldırım, “161 şehidimiz var, Bu olaya karışan şu ana kadar 2839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de mevcuttur. Yıldırım, ilk bilgilere göre, “darbecilerden en az 20 kişinin öldüğünü, 41’inin de yaralandığını” belirtti. Öte yandan Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz’un Demokrasi Bayramı olduğunu ilan etti.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
DARBE GİRİŞİMİ PÜSKÜRTÜLDÜ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin