Değişim mi, Dönüşüm mü?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Değişim mi, Dönüşüm mü?

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala siyasette yaşanan hareketlilik, seçmene ne kadar yansıyor ve kamuoyunda nasıl yankı buluyor bir göz atalım.

Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Adaylarına bakacak olursak: 20 yıllık iktidarlığı döneminde Devlet başkanları düzeyinde büyük bir kabiliyet kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deneyimi ve birikimi dünya liderleri arasında adından söz ettirirken bu güven seçmende de karşılık buluyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bugün seçim olsa %45 veya %48 bandında bir oy karşılığı olduğunu düşünüyorum.

Sana Söz Yine Baharlar Gelecek sloganıyla seçmenin karşısına çıkan Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Mansur Yavaş il il miting yapıyor ve seçmenle buluşuyor. “Kazanıyoruz” diyerek 14 Mayıs seçimlerine iddialı giriyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun ilk turda %51 alabileceğini düşünmüyorum. Geçen hafta bana bu soruyu sorsalardı ihtimal dahilinde olduğunu söylerdim. Ama bu hafta ibrenin yönü değişti. HDP’e konuştukça oy kaybettiğinizi görüyorum.

ATA İttifakının Adayı Sinan Oğan ise kimsenin beklemediği bir şekilde yükselişte. Ziyarete gittiği illerde büyük bir ilgi ile karşılanıyor.

Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin söylemleri yüzünden seçmende bir güvensizlik yaratarak oylarının düşüşe geçtiğini görüyoruz. Kararsızlar dağıldığında İnce’nin ve Oğan’ın ortalama % 6 oy aldığı düşünülürse % 48 ile %46 diğer adaylar paylaşır ve ilk turda bu iş bitmez. Bu benim şahsi kanaatim ve gözlemlerim.Bu tabloyu liderlerde biliyor ve işi ikinci tura bırakmamak için çabalıyor.

Gelelim Gaziantep’e.

Sahada AK Parti ve CHP’nin kılıçları kınından çıkarıp var gücüyle çalıştığını çaba sarf ettiğini görüyoruz.
CHP 2 olan vekil sayısını kesinlikle yükseltecek. 14 Milletvekilinin 4’ünü alma yolunda ilerliyor. AK Parti tüm kadrolarıyla sahada. Gaziantep ve farklı illerde Valilerde dahil sahaya inen AK Parti seçimi kazanmak için var gücüyle çalışıyor. Kamuoyunda İlin valilerinin bir siyasi partiye oy toplamak için sahada olmasının vatandaşta karşılığı yok benden söylemesi. Gaziantep’in valisi Gazianteplilerin valisidir diyen kararsızlar da bunu farklı şekilde değerlendirebilir.

Gaziantep genelinde şüphesiz AK Parti yine birinci parti olacaktır. Ancak var olan vekil sayılarını koruyabilirler mi? Bu konuda son hafta önemli.

MHP ve İYİ Parti’ye bakarsak…

İYİ Parti’nin 14 adayından sadece ikisi sahada. Diğer adaylarda sanki çalışıyor gibi. Haklı olarak tepkililer tabi… 1. Sıraya çok ciddi tepki vardı. 1. Sıra vekilinin nasılsa ben giderim diyerek, kesin kazanırım mantığıyla bakıyor olması, saha çalışmalarına yansıyor. Unutulmamalıdır ki 2018 seçimlerinde %6.7 oy oranı yani 69.832 oy ile ancak 1 vekil çıkartabilmişti. Listeye bakıldığında  Meral Akşener’in Gaziantep’i gözden çıkardığı aşikar. 1 vekil bıçak sırtında. Gaziantepliler Meral Akşener’i seçim çalışmaları kapsamında 9 Mayıs’ta Gaziantep’e karşılayacak. Bakalım katılım ve ilgi nasıl olacak.

Kaldı ki şimdilik  Türkiye geneli İYİ Parti’nin oyları durağan gidiyor.

MHP küskünleriyle ve köşesinde oturan ülkücü abileriyle, ablalarıyla kucaklaşması halinde denge biraz daha değişecektir. Sermet Atay ve Mustafa Bozgeyik sahada. Kendisine 3. sırada yer verilen geçtiğimiz dönem 1. sıra adayı Doç. Dr. Muhittin Taşdoğan’da beklenenden daha fazla performans gösteriyor. Ancak MHP Gaziantep genelinde beklediği oyu alabilir mi? Saha sandığa yansır mı? Bekleyip görmek lazım. Milletvekili Adaylarının daraltılmış toplantılarda gösterdiği performansın sandığa yansıması için kucaklaşmak ve kutuplaşmaktan uzaklaşmak şart. Oğuzeli Barak Ovasının Adayı Bozgeyik, CHP 1. sıra adayı Hasan Öztürkmen karşısında ne kadar oy alabilecek kestirmek zor.

Zafer Partisi Genel Başkanı, Gaziantep Milletvekili Adayı Ümit Özdağ’ın Gaziantep’te karşılığı var mı? Var! Ölüsü 30 binden fazla oy alır. Suriyelilerin en çok yaşadığı illerin başında gelen Gaziantep’te Ümit Özdağ’a bir ilgi ve sevgi var. Zafer Partisi Türkiye Geneli %7’yi geçmesi gerekiyor. Eğer geçemezse oylar en çok oyu alan partiye yarar. Gaziantep eski MHP Milletvekili olması bölgeyi çok iyi analiz edebilmesi Özdağ için büyük avantaj. Zafer Partisi İl Başkanı Mehmet Pamuk’un da Gaziantep geneline hakim olması etkili olacaktır.

Büyük Birlik Partisi kararsızların yöneleceği bir merkez gibi duruyor. Gazeteci Orhan Kızılaslan’ın 1. sıra adayı olması BBP’nin Gaziantep’te var olan oyunu artacağını gösteriyor.

Seçmen Değişim derse CHP kazanır, Dönüşüm derse AK Parti kazanır.

Kemal Kılıçdaroğlu kaybederse Millet İttifakı adayına destek vereceğini açıklayan HDP’nin söylemleri yüzünden kaybedeceğini de belirteyim. Ali Babacan’ın Türklük söylemleri de kan kaybının başka bir boyutu…

Neden Dönüşüm?

Kararsız seçmen sayısı azımsanmayacak kadar çok. Bu seçim söylediğim gibi bıçak sırtında bir seçim. Dolayısıyla seçmenin istek ve arzuları siyasetçilerin söylemlerine yansımalı. Seçmenin ruhuna inen kazanır. Kararsız seçmen son hafta artık söylemlere göre kararını verecektir. Beka mı? Ekonomi mi? sorusunun cevabı BEKA olacaktır. Ülkenin bekası ekonominin üzerindedir. Atalarının  vatan topraklarını kanıyla suladığını, hoşaf ekmek yediğini unutmayan seçmen atalarına olan borcunu ödemek durumunda kalacak ve ekonomiye çok takılmayacaktır.

Seçmen siyaset dilinin uzlaşmacı ve pozitif akım etkisi göstermesinden yana.

AK Parti’ye gönül veren seçmen bir dönüşüm bekliyor. Kadroların yenilenmesi atılan yanlış adımların artık fark edilmesi gerekiyor. Liyakat-sizliğin giderilmesi ve Ekonomi politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini her platformda söylüyor, dillendiriyor seçmen.
Gaziantep seçmeni Dönüşüm diyecek gibi görünüyor.

Millet İttifakı meclis çoğunluğunu elde etse bile Cumhurbaşkanlığını alamayacak gibi! Son hafta liderlerin söylemleri aradaki makası açacak, durum biraz daha netleşecektir.

Sonuç ne olursa olsun seçimin huzur ve sukünet içinde geçmesi en büyük arzumuz. Demokrasinin anahtarı sandık, demokrasinin can suyu seçmenin oyudur.

SİHİRLİ ELMA

Bir zamanlar Çin’de bir adam o kadar aç ve bitkin düşmüştü ki, imparatorun bahçesinden bir elma çalıp yemiş.

Elma çalan adamı yakalayan İmparatorun askerleri adamı cezalandırılmak üzere İmparatorun karşısına çıkardılar. Hırsız imparatoru görünce ona şöyle dedi:

“Efendim, çok açtım, dayanamadım çaldım ve yedim. Beni affetmeniz için yalvarıyorum. Eğer affedersiniz size paha biçilemez bir armağanım olacak.”

İmparator dudak büker,

“Senin gibi birinde paha biçilemez ne olabilir ki?”

Hırsız, avucunun içindeki elma çekirdeğini uzatır: “Bu çekirdeği ekerseniz bir gün içinde altın meyveler veren bir ağacın yeşerdiğini göreceksiniz..”

İmparator kahkaha atarak:  “Ek o zaman, altın meyveleri görünce affederim seni.”

Adam:

“Haşmetlim, bu tohumu ben ekemem, çünkü ben bir hırsızım.

Bu tohumu ancak, ömründe hiç çalmamış başkalarına hiç haksızlık yapmamış yalan söylememiş biri ekebilir. Tohum o zaman gücünü gösterir. Aksi takdirde onu ekeni zehirler, tarif edilemez acılarla öldürür.

İmparator irkildi, suratını astı, bir süre düşündü, sonra hırçın bir sesle “Ben imparator’um bahçıvan değil, o tohumu başbakana ver eksin de altın meyveleri görelim.” der.

Yoksul adam, tohumu başbakana uzatınca başbakan telaş içerisinde imparatora dönüp itiraz etti.

“Ben ekim biçim işlerinde çok beceriksizim efendim, sihirli tohumu ziyan ederim. Bence bu tohumu hazinedar başı eksin..”

Hazinedar başı da hemen bir bahane buldu ve bu görevi başkasına devretti.

Bir bir orada bulunan herkes sudan sebeplerle tohum ekme görevinden kaçtılar.

Sonra İmparator, doğan sessizliğin içerisinde bir süre düşündü. Başı önünde başbakana, hazinedara ve bütün görevlilere dik dik baktı:  “Hadi bakalım bu hırsız bahçıvana tohumun nasıl altın meyve verdiğini hep birlikte gösterip sevindirelim.” dedi.

Cebinden bir altın çıkarıp yoksul adamın tutması için attı.

Herkesin ceplerinden sessiz sedasız birer altın çıkarıp adama vermesini izledi.

Sonra da gülerek:

“Bas git buradan be adam, bugünlük bu ders hepimize yeter.” dedi.

Anlayacağınız değerli okuyucularım, bu elma tohumunu eken kazanır.

Sağlıcakla kalın!

Gaziantep Haberler   Gaziantep Sağlık  Son Dakika    News

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
3
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Değişim mi, Dönüşüm mü?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin