Dr. Erbay, Yaşanmış Tıp Öykülerini Kitaplaştırdı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dr.Erbay, Yaşanmış Tıp Öykülerini Kitaplaştırdı

Coronavirüsle mücedele ettiğimiz şu günlerde büyük fedakarlıklarına şahit olduğumuz sağlıkçılarımızdan biri olan Dr. Hasan Erbay, hekimlik yaptığı dönemlerde yaşadığı ilginç anılarını öyküleştirdi.

Dr.Erbay, Yaşanmış Tıp Öykülerini Kitaplaştırdı

Serencam Yayınlarından çıkan “Tıbbiyeli Muharrem” ve “Tıptan Öte” kitaplarıyla edebiyat alanında öykü ödülleri de alan yazar, tıp ve edebiyat gibi birbirine uzak iki alanı birleştirerek okura farklı bir bakış açısı kazandırdı.

Hasan Erbay, edebiyat türleri arasında öykü dalında eserler veriyor. Kendi akademik alanı olan tıp ile öykünün kesişimi sayılabilecek “tıp öyküleri” üzerine metinler kaleme alıyor. Türk Edebiyatı için yeni sayılabilecek bu alanın, hem insanı anlamak hem de sağlık alanını edebi kaygılar da içeren bir bakışla yeniden yorumlayabilmek için bir fırsat sunduğunu düşünüyor. İnsanın ve onun en kırılgan yanlarından biri olan sağlığın, edebiyat alanında da temsil edilmesi ve o alanın konuları içinde kendine bir yer bulabilmesini önemsiyor. Öykü türünün ortaya çıkma sürecindeki en önemli iki yazarın (Çehov ve ardından Bulgakov) esasında birer tıp hekimi olması bu alanın, tıp ve sağlık ortamlarıyla kaçınılmaz olarak iç içe oluşunun ve öykünün iyi bir gözlem ve betimleme gerektirmesinin bir sonucu olduğunu düşünüyor.

“Çünkü her iki alan da insan ve özellikle de onun kırılgan yanları üzerinedir” diyor.

Hasan Erbay, bu alana dair hikayeleri, edebi kaygılar da içeren öyküler biçiminde kaleme alma sevdasında olduğunu ifade ediyor.

İlk öyküleri hayatın başka boyutlarına dair olsa da zamanla yazı hedefi netleşmiş ve kendine bu yazı alanını belirlemiş. Yazma hevesini fark etmesi çok erken yaşlarda başlamış olsa da özellikle hekimlik mesleğine ilk başladığı dönemlerden itibaren düzenli olarak yazmaya ve öykülerini biriktirmeye başlamış. O dönemlerde ülke çapında düzenlenen çeşitli öykü yarışmalarında dereceler elde etmesi, yazmaya devam etmesi konusunda yüreklendirici bir işlev görmüş. Erbay, bu durumun, eskilerin “marifet iltifata tabidir” sözünün, gerçekte ne kadar önemli olduğunun da bir göstergesi olduğunu belirtiyor.

Erbay’ın, pek çok öykü yarışmasında, yarışma kitabında basılmaya değer görülen eserleri yanında; 2010 Yılı Sağlık-Sen Anı Yarışması Birinciliği, 2011 Ümraniye Belediyesi Hikaye Yarışması Mansiyon Ödülü ve Melikgazi Belediyesi (Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şb ile birlikte) Göç Konulu Öykü Yarışması Birinciliği gibi ödülleri var.

Hasan Erbay hem akademik alanda hem de edebiyat alanında kısmen yeni, ancak insan bilimleri açısından oldukça bereketli ve yeterince ele alınmamış bir alanda yazmakta. Tıbbın yalnızca teknik bir alan olduğu fikrinin artık terk edilmekte olduğu günümüzde bu alan, hem eğitim hem de edebiyat için pek çok olanak sunmakta. Dertlenmeden, yürekte bir konunun ızdırabını hissetmeden kalemin kağıtla buluşamayacağını düşünen yazar, eserlerinde bir mesaj verme kaygısından uzak ancak bazı kırılganlıkları da okuyucuya hissettirerek bir duygudaşlık oluşturma düşüncesinden yanadır.

Erbay, edebiyatla ilgili düşüncelerini şöyle dile getiriyor:

Edebiyat okuyuculuğunun ve yazarlığın, peşinden gitmeyi bıraktığınızda size kolaylıkla yüz çevirebilecek bir özelliği vardır. O nedenle, iyi eserler vermek isteyen her yazarın aynı zamanda esaslı bir okur olması gerektiğini savunuyorum.

Nitelikli eserler, bizi yalnızca keyifli bir okuma yolculuğuna çıkarmaz, aynı zamanda eksik yönlerimizi ve insan olmakla alakalı kimi ahlaki değerlerimizi de fark etmemizi sağlar. İnsanlığın yaşam ve kültür serüveninde, bu konularda duyarlığımızı artırabilecek daha güçlü bir başka argümanı da henüz keşfedebilmiş değiliz. O nedenle edebiyat, okumak ve kendi dünyamıza bir iç yolculuk yapmak; bizi, gelip geçici günlük koşuşturmacanın savrulmalarından koruyabilecek ve dingin sularda benliğimizi dengeleyip besleyebilecek nadir araçlardan biridir. Hasan Erbay, işte bu yaklaşımlardan beslenen bir yazarlık hedefinin peşinden koşmaktadır. Aynı zamanda günümüzün öyküsünü geleceğe taşımak, bugünün dünyasından yarınlara bir ses olmak ve geleceğe kendi nefesinden bir ses bırakıyor olmak, onun yazarlık hevesinin en güçlü motivasyon unsurlarından birisidir.”

Yazarın Öykü Kitapları şunlardır:

-Kırk Pencereli Konak. 2016; Sinada Yayınevi (2016 Hayal Bilgisi Dergisi Yılın Öykü Kitabı Ödülü, 2017 Arif Baş Öykü Ödülü-Mansiyon-)

-Tıbbiyeli Muharrem. 2017; Karina Yayınevi, 2019; Serencam Yayınevi

-Tıptan Öte. 2019; Serencam Yayınevi (2020 Arif Baş Öykü Ödülü)

Akademik Kitapları:

Editörlük: Sağlık Bağlamında Edebiyat, Sanat ve Tarih. 2020; Rating Academy Yayınevi

Kitapta Bölüm Yazarlığı:

”Tıp Öyküleri” Bize Ne Anlatır?” (Kitap: Sağlık Bağlamında Edebiyat, Sanat ve Tarih. 2020; Rating Academy Yayınevi)

Tıp Etiği Eğitiminde Anlatı (Kitap: (Kitap: Eğitimde Hikayenin Gücü. 2019; İnönü Üniversitesi Yayınevi)

Commander’s Compassion (Kitap: Legacies of Love, Peace & Hope : How Education can Overcome Hatred and Divide. 2019;Eubios Ethics Institute)

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Dr. Erbay, Yaşanmış Tıp Öykülerini Kitaplaştırdı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin