Dünya şampiyonu şef, MAHMOOD CAFE & RESTAURANT’ta

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son 5 yıldır Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu’nda Türk Milli Takımı’nda görev alan Dünya Şampiyonu Ahçı Hasan Soykan Mahmood Cafe&Restaurant mutfağında harikalar yaratıyor.

Almanya’da dünya olimpiyatlarına katılacak olan Ahçı Soykan, kendisini ve MAHMOOD CAFE & RESTAURANT ailesine nasıl dahil olduğunu anlattı

“1977 Gaziantep Oğuzeli doğumluyum. Çocukluk yıllarımda mesleğe kasap olarak başladım. Uzun yıllar Gaziantep’te bulundum, daha sonra 17 yıl boyunca başta İstanbul, Antalya olmak üzere Türkiye’nin çok önemli otel ve restaurantlarında görev aldım. Yurt dışında da saygın otel ve restaurantlarda çalıştım

Son 5 yıldır Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu’nda Türk Milli Takımı’nda bulunuyorum. 2016 yılı içinde Mart ayında Londra’da, Nisan ayında Saray Bosna’da, bu hafta içinde de Almanya’da dünya olimpiyatlarına katılacağım. Mahmood Coffee’ye tercimihin en önemli nedeni, patronlarımızın mesleğe bakış açısı, farklı profesyonel bir yaklaşımları var. Çok güzel ve nezih bir mekan oluşturmuşlar. Gazianteplinin damak tadına hitap eden bir restaurant. Bu tutum benim tercihimde önemli bir etken oldu. Lezzet benim için çok önemli. Mesleğinizi sever, araştırıp, kendinizi geliştirirseniz başarılı olursunuz. Bu nedenle “www.lezzetsanatcisi.com” adlı internet sayfasının alan adını aldım. İşimi seviyor ve önemsiyorum.

Türkiye’nin her ilinin kendine has bir yemek çeşitliliği var. Elbette Gaziantep’in yeri benim için çok önemli. Ülkemizin, özelde Gaziantep mutfağını dünyaya tanıtmamız gereğini çok önemsiyorum. 4 yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl Almanya’da yapılacak olan Dünyanın en büyük yemek yarışmasına, 80 ülkenin temsilcileri katılıyor. Bu tür yarışmalarında bunun için iyi bir fırsat olduğuna inanıyorum. Damak tadımızın lezzetini değiştirmeden, modernize ederek sunumunu yapıyorum. Katıldığım tüm yarışmalarda olduğu gibi, bu yarışmada da Gaziantep yemeklerini tercih edeceğim. Dünya Olimpiyatları’na katılırken malzemelerini burda hazırlıyorum. Asma yaprağından tutun da, baklavalık unu, yağı, fıstığına kadar her ne gerekiyorsa yanımda götürüyorum. Jürinin önünde havuç dilimi baklava yapacağım. Güzel ödüller alarak dönmeyi umuyorum.

UNESCO tarafından 33 ülkeden 47 şehrin içinde yer aldığı “Dünya Yaratıcı Şehirler Ağı”na gastronomi kategorisinde dahil edilen Gaziantep’in başarısı,Mutfağı tescillenmiş şehrimizin, tanıtımında da çok önemli bir yarışma olarak değerlendiriyorum. Gaziantep mutfağı Türkiye’nin en zengin mutfaklarının başında geliyor. Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Gaziantep’te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan zengin mutfağında yaklaşık 252 çeşit yemek türü yer alıyor.

Gaziantep mutfak kültürü, Gaziantep’e özgü bir karakter gösterir. Bir bölge mutfağının zenginliği göreceli bir yaklaşımdır. Her bölgenin kendine göre zenginliği vardır. Mesela Karadeniz bölgesindeki mısır ya da balık yemekleri şaşırtıcı zenginliktedir, Kayseri’de pastırmanın yirmiden fazla türü mevcuttur.

Gaziantep Mutfağında Gaziantep’e özgü yemeklerin yanı sıra Türkiye’nin başka bölgelerinin hatta komşu ülkelerin mutfaklarındaki yemekler ile Türk dünyasının yemekleri yer alır. Yemeklerin nereli olduğundan ziyade kazandığı bölgesel tatları dikkate almak gerekir ki bir yemeği yöresel yapan da budur. Yunan mutfağında 3 yıl şeflik yaptım. Türkiye’nin mutfak kültürüne en yakın mutfak olduğunu düşünüyorum. Yöresel tatların kazanılmasında ise iklim şartlarından orada yetişen ot ve baharatlara kadar pek çok etken vardır.

Gaziantep’te mekanlar modernleşmiş olsa da gelenek kendini büyük ölçüde devam ettirmektedir. Geleneksel kültürün zengin olması buna bağlı olarak zengin bir yemek kültürünün ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Doğum, evlenme, ölüm gibi insan hayatındaki önemli geçiş aşamalarının yörenin kültüründe önemli bir yer tutması bunlar etrafında zengin bir sözlü kültürün ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Mesela tören ve bayramların geleneksel bir yapıda kutlanmasına bağlı olarak yuvarlama, kurabiye gibi bayrama özgü yiyeceklerin ve diğer özel günlerle bağlı yiyecek ve içeceklerin oluşması geleneksel yaşayış ve mutfak kültürünün birbirini şekillendirdiğine dair örneklerdir. Gaziantep Mutfağını, kültürün zenginliğinin aynası değil, kültürün zenginliğin yansıması olarak görmek gerekir.

Gaziantep mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekler arasında bulunan kebap çeşitleri, bilinen türlerinin dışında yeni dünya, sebzeli, ayva, elma, firenk, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu ve ayvalı ve tas kebapları olmak üzere 32 türde yapılıyor.

Yine mutfakta 26 çeşit köfte yapılırken, 27 çeşit pilav, 15 çeşit dolma, 26 çeşit etli yemek, 15 çeşit turşu ve 22 çeşit helva bulunuyor. Yoğurt yemeklerinin de hatırı sayılır bir yeri olan Antep mutfağında çağla aşı, orman, sahte yuvarlama, bakla, çiğdem aşı, bezelye, elma aşı, fasulye, kabak, keme, köfte, mantar, patates, soğan ve yuvarlama, ilk akla gelen yoğurtlu yemekler olarak dikkati çekiyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Dünya şampiyonu şef, MAHMOOD CAFE & RESTAURANT’ta

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin