EĞİTİMİDE ÖNCÜLÜK BAŞLADI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EĞİTİMİDE ÖNCÜLÜK BAŞLADIGaziantep Valiliği tarafından başlatılan “ Bir Tuğla da Sen Koy” “Bir Okul, Bin Gelecek” projesi, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Odalar, Sivil Toplum Kuruluşları ve  İş Adamlarının katılımı ile Şehitkamil Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşma yapan  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, birlik ve beraberlik içinde eğitim sorununu çözebileceklerini belirterek, “Kendi çağına göre bilgi toplumu olmuş toplumların büyüdüğünü, bu aşamada bir tercih yaparak ya içimize gömülüp ‘Bu bizim kaderimizdir’ diyerek sineye çekileceğimizi, ancak Türkiye’nin tarihi itibariyle  ikinci ligde oynamak gibi bir lüksünün olmadığını belirtti. Şahin; “ zaman zaman toplum olarak içimize kapanıyoruz, küçülüyoruz, mutsuz oluyoruz. Ama onu çok hızlı bir şekilde üzerimizden atıyoruz. O ölü toprağını üzerimizden atıp silkindiğimiz zaman kendi cevherimizi içimizdeki cevheri kendi  farklılığımızı görüyoruz. İşte bu zaman, o zaman. Batının bu kadar sarsıldığı, ne yapacağını bilmediği ve Türkiye’nin parlayan bir yıldız olduğu dönem! Bu dönemi yönetmenin tek yolu bilgi ve teknoloji çağını yönetmekle alakalıdır. Bilgiyi yönetemediğimiz ve teknolojiyi yakalayamadığımız dönemde başarıya ulaşmamız mümkün değildir. Ben bu salona girip konunun detaylarını bilmeyen bir vatandaş olsam, dinlediğim zaman derim ki, bu son 10 yılda Milli Eğitim adına milletvekilleri ne yaptı, bu bakanlar ne yaptı, burada hiç kimse bir şey yapmadı da mı daha hala 4 bin derslik açık var diye kafamdan sorarım.  Bu manada size 3 rakam söyleyeceğim. 2003’te milli eğitime ayrılan pay Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Özel İdaresi’nin ayırdığı toplam para 7.5 trilyon, 2008’de 77 trilyon, 2009 107 trilyon, 2010’da 108 trilyon. Son beş ayda sayın bakanımız Ömer Dinçer’in bakanlığı döneminde Gaziantep’te eğitime gelen para yaklaşık 55 trilyon. Ülkenin geleceği adına bu kampanya ya hepimizin destek vermesi gerekiyor” dedi.
BU TOPLANTI GAZİANTEP EĞİTİMİ İÇİN BİR UMUTTUR
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise, Türkiye’nin gurur kaynağı olan Gaziantep’ten ne zaman bahsedilse gurur duyduklarını belirtirken, “ Gaziantep Türkiye’nin marka şehirlerinden biridir. Ülkemizin en büyük ekonomik gücüne sahip ilk 6 ilimizden biridir. Her alanda başarıya giden bu kente diğer iller gıpta ile bakıyor. Gaziantep’in eğitimle ilgili özelliklerine baktığımızda çok farklı bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. İşte bugün bu tabloyu değiştirmek belki de bu makus talihini yenmek için bir araya geldik. Bu toplantı bu açıdan bakıldığında bir umut toplantısıdır. Geleceğe hazırlık olarak bakılmalı ve öyle değerlendirilmelidir. Her alanda başarıya ulaşan Gaziantep’in bu sorunu da ortadan kaldıracağına inanıyorum. Biz devlet olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu kentin insanları da üzerine düşen görevi yapacağına inanıyorum” dedi.
İLK DEFA EĞİTİME AYRILAN PAY SAVUNMAYA AYRILAN PAYI GEÇMİŞTİR
Gaziantep Valisi Erdal Ata, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Milli Eğitime ayrılan payın Milli Savunmaya ayrılan payı geçtiğini kaydederek,  bu kampanyaya her kesimden destek beklediklerini ifade etti. Ata;  “Bugün ilimizde, okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretimde 454 bin öğrencimiz eğitim görmektedir. İlimizin öğrenci sayısı ülkemizdeki 37 vilayetin nüfusundan daha fazladır. Nüfus artışı nedeniyle son yıllarda öğrenci sayımız her yıl 15 binin üzerinde artmaktadır.2011-2012 Eğitim Öğretim yılında ise öğrenci sayımız 19 bin artmıştır. Bunun sonucunda okul ve derslik ihtiyacı da hızla artmaktadır. İl merkezindeki okullarımızda derslik başına 54-58 öğrenci düşmektedir. Okullarımızın büyük bir bölümünde ikili eğitim yapılmaktadır. Bu olumsuz tablo sonucunda birçok konuda marka kent olan ilimiz, ne yazık ki eğitimde sınıfta kalmıştır. Son yapılan üniversite sınavlarında başarı sıralamasında 81 il içinde ilimiz 80. olmuştur. İlimizde bağışla yapılan okul sayısının oranı birçok şehre göre düşük kalmıştır. Bu kentte yaşayan hiçbir Gaziantepli vatandaşımızın bu tabloyu içine sindirebileceğine asla inanmıyorum” dedi.
HANGİMİZ KENDİ ŞAHSI İÇİN ÇALIŞIYOR
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, eğitimin olmadığı yerde başarıya ulaşmanın mümkün olamayacağını ifade ederek, “O zaman ilimizi eğitimde en başarılı ilk 10 il arasına koymamız gerekiyor. Gelin el birliğiyle bu şehre eğitim konusunda da katkı sağlayalım. Bütün Sanayici ve Gazianteplilere sesleniyorum. Hangimiz kendi şahsı için çalışıyor? Herkes kendi çocuğu için çalışıyor. O zaman Bütün Gaziantep çocuklarını kendi çocuklarımız gibi görüp bu kampanya ya destek olalım” dedi.
BAŞARISIZLIĞIN TEK SEBEBİ DERSLİK SAYISININ AZLIĞI MI?
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, “Sayın Valimiz iyi niyetli olarak bizi Antalya, Kocaeli, Bursa, Kayseri gibi illerle kıyasladı. Kayseri Orta Anadolu’da ve Gaziantep’in aldığı göç oranının ancak yüzde 10’u kadar göç alıyor. Türkiye’de ortalama nüfus artışı 1,7’dir, Gaziantep’te ise bu oran son on yılda yüzde 10’dur. Bunun büyük bir kısmı da göçten kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla biz Kocaeli gibi bir körfez şehri değiliz, yabancı kaynakların olduğu bir şehirde değiliz, bu coğrafyada hammadde kaynaklarına uzak, hammaddeyi batıdan alıp işleyip batıya satmaya çalışan bir şehiriz. Bunun yanında da Türkiye’nin çok büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalmasını önleyecek dalgakıran bir şehiriz. Kayserinin ihracatı ile bizim ihracatımızın da karşılaştırılması lazım, bizim yarattığımız istihdama bakılması lazım! Kocaeli’deki yabancı yatırımcıları çıkarıp yerli yatırımcıların yarattığı istihdama bakmak lazım. Antalya gibi güneşten ve denizden de para kazanan bir şehir değiliz.  Dolayısıyla öncelikli olarak doğudan göç eden insanları terörden uzak tutmak için onlara aş, ekmek sağlamak için istihdam yaratmak zorundayız ki çocukları okuyabilsin. Eğitimdeki olayın sadece Üniversite giriş kriterine mi bağlı olduğunu da çözemediğini belirten Aslan; “Eğitimde anlatılırken sürekli olarak üniversite giriş sıralamasında 80’nci olduğumuz söyleniyor. Acaba Gaziantep’te hakikaten bu kadar mı kötü bir eğitim var? Gaziantep’te bu kadar mı zor şartlar var? Gaziantep Ağrı, Bitlis, Muş’tan daha mı kötü şartlara sahip. Acaba bunun kriteri bu mu? Acaba Gaziantep lise sonrasında üretimde, istihdamda mı? Eğitimdeki başarısızlığının tek sebebi derslik sayısının yetersizliğimi” gibi soruların da cevaplanması gerektiğini söyledi.

EĞİTİM KONUSUNDA BOYNUMUZ BÜKÜK KALIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, eğitim sorununa çözüm bulabilmek için herkesin seferber olduğunu belirterek, “Ecdadımız düşmana karşı mücadele ederek bu vatan topraklarını korumuştur. Bugün valimiz Erdal Ata ise cehaletle savaşıyor. Tabii ki artık topla tüfekle savaş devri geride kaldı. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Konseyi yerel ve bölgeler komitesi tarafından Avrupa’nın 12 yıldız şehri seçilirken bunlardan bir tanesi Gaziantep oldu. Gaziantep Kültür Sanat noktasında çok iyi bir noktada! Şehrimiz hızla gelişiyor ve buna karşılık devletin bütün çabalarına rağmen artan nüfus karşısında zaman zaman yeterli olunmadığını kabul ediyoruz. Sanayicilerimiz kendi öz kaynaklarıyla Türkiye’yle örnek olacak işler yapıyorlar. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden kültür, sanat ve turizmimizden bahsediyoruz ama eğitimden bahsedemiyoruz. Eğitime geldiğimiz zaman boynumuz her zaman bükük kalıyor. Bugünkü toplantının sonunda Gaziantep’in her alanda kaderini çizen insanların eğitim konusunda da çok şey yapacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

BENDE DEVLETİN ÇOCUĞUYUM

“ Bir Tuğla da Sen Koy” “Bir Okul, Bin Gelecek” projesi kapsamında düzenlenen programa Şükriye Tutkun’da destek verdi. İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin tarafından davet edilen sanatçı, kendisinin de devlet parasız yatılı okulunda okuduğunu belirterek bende devletin okuttuğu bir yetişkinim dedi. Mümkün olduğunca eğitim konulu her tür projeye katıldığını ve elinden gelen desteği verdiğini belirten sanatçı Gaziantep’te olmaktan mutlu olduğunu ifade etti.

“Gücüm Yetene Kadar” ve “Gaziantep Yolunda” isimli iki şarkıyla katılımcılara müzik ziyafeti verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
EĞİTİMİDE ÖNCÜLÜK BAŞLADI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin