Ekici, “Faizsiz borç erteleme ve devlet desteği uygulanacak mı?”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, hafta içinde gerçekleşen ve özellikle de Oğuzeli, Karkamış Nizip ve Şahinbey’deki tarım alanlarını etkileyen dolu yağışı dolayısıyla büyük zarara uğrayan çiftçiler için faizsiz borç erteleme ve devlet desteği uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

CHP’li Ekici, konuya ilişkin verdiği önergede, Gaziantep’te 2016 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle özellikle Antep fıstığı için 2017 yılının “yok yılı” olduğunu, çiftçinin bütün umudunu bu yıl elde edeceği hasada bağladığını anımsattı ve “Ancak bu sefer de Gaziantep’te gerçekleşen dolu yağışı Oğuzeli, Karkamış Nizip ve Şahinbey ilçelerindeki fıstık bahçeleri ve ekili tarım arazilerine ciddi hasar vermiştir” dedi.

Geçimini sadece ekili alanlardan ve fıstık ağaçlarından elde ettikleri ürünlerle sağlayan ve doğal afet mağduru olan ancak tarım sigortası bulunmayan bu çiftçilerin perişan durumda olduklarını ifade eden Ekici önergesinde ayrıca şunları kaydetti:

“Yanlış tarım politikaları sonucu geliri sürekli düşen, doğal afetlerin peşini bırakmaması nedeniyle tarım sigortası yaptıramayan çiftçilerimizin zararını kendi başına telafi etmesi mümkün görünmemektedir. Bu noktada bölgenin afet kapsamına alınması, bölgede zarar gören çiftçilerimizin elektrik ve banka borçlarının faizsiz ertelenmesi, doğal afet mağduru çiftçilerimize özel bir devlet desteği planlaması elzemdir.”

Ekici, “Faizsiz borç erteleme ve devlet desteği uygulanacak mı?”

CHP’li Ekici bu tespit ve değerlendirmelerin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’ya şu soruları yöneltti:

– Gaziantep’te dolu yağışı nedeniyle zarar gören ekili tarım arazisi büyüklüğü ve fıstık ağacı sayısı nedir?

– Gaziantep’te, ilçeler bazında, dolu yağışı nedeniyle zarar gören köy ve çiftçi sayısı nedir? Bu çiftçilerden kaçının tarım sigortası vardır?

– Geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal afetler nedeniyle zarar gören ve tarım sigortası yaptırmadığı için zararını telafi edemeyen çiftçilerimizden kaçı icra takibine düşmüştür?

– Gaziantep’te meydana gelen dolu yağışının yarattığı tahribat nedeniyle mağdur olan çiftçilerin borçlarının faizsiz erteleme girişiminde bulunulacak mıdır?

– Gaziantep’te meydana gelen dolu yağışı nedeniyle ürünü mahvolan çiftçimizin elektrik borçları faizsiz olarak ertelenecek midir?

– Gaziantep’te dolu yağışından zarar gören köyler afet kapsamına alınacak mıdır?

– Dolu yağışı nedeniyle perişan olan çiftçimize özel bir devlet desteği verilecek midir?

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ekici, “Faizsiz borç erteleme ve devlet desteği uygulanacak mı?”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin