EYT Sorunu Çözülüyor mu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EYT Sorunu Çözülüyor mu?

Son günlerde sıkça telaffuz edilen 50 yaş sınırıyla ilgili soruyu cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin;  yaş konusunun şu an tartışılmadığını, bu konuda ki açıklamanın ayrıntılı bir çalışma sonunda açıklanacağını söyledi. Gaziantep Haber

Beş Milyon Üzerinde EYT’li Bekliyor

Sigortalılık süresini ve prim gününü doldurduğu halde yaş süresini tamamlayamadıkları için emeklilik hakkından yararlanamayan EYT’liler, yaş sınırının aşağıya çekilmesini bekliyor. 08 Eylül 1999 tarihinden önce SSK’lı kadınlar 20; erkekler 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim veya kadın 50, erkek 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 prim günü koşulunu yerine getirmek şartıyla emekli olabiliyordu.

Son günlerde sıkça telaffuz edilen 50 yaş sınırıyla ilgili soruyu cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; “Yaş konusunu şu an tartışmıyoruz. Bu konu ayrıntılı bir çalışma sonunda açıklanacaktır Çalışma Bakanlığı olarak bu konuları diğer ilgili bakanlıklarımızla da koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Maliyetleri ve diğer detayları çalışıp diğer bakanlıklarla ve sendikalarla da görüşülecek” dedi.

Almanya ve Finlandiya Modeli olmak üzere 5 formül var

EYT sorununu çözmek için çeşitli formüller masada. Bu çerçevede ilk seçenek 3600 günü olan kadın 50, erkek 55 yaşında emekli olabilecek. İkinci seçenek ise EYT’lilerin de en çok istediği gibi sigortalılık süresine bakılmak suretiyle emeklilik işleminin gerçekleştirilmesi. Bu çerçevede  çözüm önerisi olarak sigorta süresine bakılıp, yaşa bakılmadan emeklilik gündeme gelebilir.

Kademeli emeklilik olarak öngörülen ve Almanya modeli olarak lanse edilen diğer sistemde ise emeklilik için yaşı karşılayana kadar her yıl yüzde 2 kesinti yapılıp emekli maaşı bağlanması diğer bir seçenek olarak masada. Finlandiya modeli olarak da bilinen son seçenekte ise gerekli koşullar sağlanıncaya kadar maaş kesintisi gündemde olacak. Bu modelde emeklilik şartları tamamlandığında maaş eksikliği de ortadan kalkmış olacak.

Gaziantep Sağlık

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
EYT Sorunu Çözülüyor mu?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin