GAİB Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı

featured
GAİB Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GAİB Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Bölgenin Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bölgenin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre %16,3 oranında azalarak 884,1 Milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bölgenin ihracat üssü Gaziantep’in ihracatı ise Haziran ayında %16,2’lik azalış ile 772,4 Milyon dolar oldu. Haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; “İşçimiz, sanayicimiz, bölgemiz çalışıyor. 2023 yılının hemen başında ülkemiz tarihinin en büyük depremini yaşadık. Sonraki süreçte Bölgemizin sanayicisi ile birlikte toparlanma için üzerimize ne düşüyorsa yaptık. İhracatımızın Hazirandaki düşüşünde 9 günlük bayram tatili etken oldu. Tatil olmayan günleri kıyasladığımızda geçen seneki ihracat rakamlarımızı yakaladığımızı görüyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu sene öncelikli hedefimiz geçtiğimiz yılki performansa ulaşabilmek. Düşüşe rağmen Haziran ayında ihracat adına sevindirici gelişmeler de oldu. 23 Haziran günü 2023 yılında GAİB’in en yüksek günlük ihracat tutarlarına ulaştık. İl bazında Gaziantep ve Malatya için de en yüksek seviyeye ulaşılan gün oldu. Bu gelişmeler ışığında gelecek dönemlerdeki ihracat tahminlerimizi olumlu anlamda güncellemeye başladık. Bu vesileyle emektar işçi ve sanayicilerimizi bir kez daha yürekten kutluyorum.” diye konuştu.

İlk 3 Ülke Değişmedi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri %40,7’lik payla ilk sıradaki yerini korurken, AB Ülkeleri %15,2’lik payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise %14,2’lik payla üçüncü sırada bulunuyor. 2023 yılının Ocak-Haziran döneminde 192 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci; “Ocak-Haziran ayı ihracat tablomuzu incelediğimizde; Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya, Libya, İsrail ve Rusya Federasyonu’nun Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer aldıklarını görüyoruz. Bölgemiz ve ülkemizin kalkınma hedefleri katkıda bulunma doğrultusunda çok yorucu bir ayı daha geride bıraktık. Önümüzdeki yıllarda üretim anlayışının tamamen geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik temelinde şekilleneceğinin bilinciyle Haziran ayının ilk günlerinde Finlandiya’nın Helsinki şehrinde düzenlenen Döngüsel Ekonomi Forumu’na katıldık. Bu kapsamda tekstil dönüşüm merkezlerini ziyaret ederek sürdürülebilirlik konusunda çok faydalı istişarelerde bulunduk. Finlandiya ziyaretinin ardından Circular Textile Days kapsamında Hollanda’da geri dönüşüm üzerine toplantılarımız ve tesis ziyaretlerimiz oldu. Son durağımız olan İtalya’da dünyanın en büyük tekstil makinaları fuarlarından birisi olan ITMA 2023’e katılım sağladık. Hububat Bakliyat Yağlı tohumlar ve Mamulleri Birliğimizce Cibuti ve Etiyopya ülkelerine yönelik olarak 6-7 Haziran 2023 tarihlerinde Birlik Hizmet Binamızda Alım Heyeti programı düzenlenerek Afrika pazarına ilişkin çok değerli anlaşmalar imzalandı. Halı İhracatçıları Birliğimiz dünyada seçkin bir Türk halı fuarı oluşturma hedefiyle, 5 – 8 Aralık 2023 tarihlerinde İFM’de düzenlenecek olan Uluslararası Halı ve Yer Kaplamaları Fuarının Lansmanı’nı gerçekleştirdi. İhracatta yetişmiş insan kaynağının hayati öneminin bilinciyle üyelerimize yönelik eğitim faaliyetlerine Haziran ayında da devam ettik. Dış Ticaret İstihbaratı eğitimlerimizi Birlik binamızda ve Diyarbakır’da düzenleyerek değerli ihracatçılarımızın bu alanda çok faydalı bilgilerden istifade etmelerini sağladık. Haziran ayında Bölgemiz açısından bir başka olumlu haber ise Türkiye İhracatçılar

Meclisi tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı arasına Birliklerimizin iştigal sahasındaki illerden 78 firmanın girmesidir. Tüm firmalarımızı tebrik ediyor başarılarının katlanarak artmasını diliyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Gaziantep 6. Sıradaki Yerini Koruyor

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep’in Haziran 2023’te ulaştığı 772,4 Milyon dolarlık ihracatla tüm iller arasında en çok ihracat gerçekleştiren 6. il olduğunu ifade etti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin benzersiz büyüklükte bir depreme maruz kalmasına rağmen üretim kabiliyetini koruyabilmesinin güçlü bir sanayi altyapısının sayesinde olduğunu vurgulayan Kileci, Gaziantep’ten en fazla ihracat yapılan sektörlerin Tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu açıkladı.

Haziran ayında GAİB’e bağlı diğer illerden yapılan ihracata bakıldığı zaman ise; Kahramanmaraş’tan 79 milyon dolar, Mardin’den 76 milyon dolar, Malatya’dan 30 milyon dolar, Diyarbakır’dan 18 milyon dolar, Şanlıurfa’dan 15 milyon dolar, Kilis’ten ve Adıyaman’dan 7 milyon dolar gerçekleştirildiği açıklandı.

Gaziantep Haberler   Gaziantep Sağlık  Son Dakika    News

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GAİB Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin