GAÜN’DE ZEYBEK KÜLTÜRÜ TANITILDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GAÜN'DE ZEYBEK KÜLTÜRÜ TANITILDIGaziantep Üniversitesi’nin (GAÜN) kuruluşunun 40. yılı nedeniyle; Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından “Kültür Sanat Günleri” kapsamında,  Ege Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından “Zeybek Kültürü” ve “Zeybek Müziği” konulu gösteri düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen geceye, Rektör Vekili Prof. Dr. Türkay Dereli, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Cahit Bağcı, Prof. Dr. Yaşar Gündoğdu, Doç. Dr. Murat Ağarı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu ve Gaziantep Egeliler Derneği yönetim ve üyelerinin yanı sıra çok sayıda öğretim elamanı ve öğrenci katıldı.

“Tarihsel ve Kültürel Bağlamda Zeybek Kültürü” ve Zeybek müzik türüne ilişkin ilk tespitler, derlemeler, nota yayınları ile bazı duysal-görsel kayıtların sunulduğu gecenin açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuarı Ses Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. F. Reyhan Altınay, zeybek kültürünün tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Altınay, “Topluluğumuz uzun yıllardır bir arada çalışıyor. Ege bölgesinin seçkin örneklerinin sunulacağı geceye zeybek kültürü, tarihsel ve kültürel bağlamda zeybeklik olgusu ve zeybek müzik türü üzerine bir takım bilgilerle destekleyeceğim” diye konuştu.

GAÜN'DE ZEYBEK KÜLTÜRÜ TANITILDI

GAÜN'DE ZEYBEK KÜLTÜRÜ TANITILDI Ege bölgesinde milli mücadelede öne çıkan bir zeybeklik olgusu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Altınay, “Zeybekler, vatan korunmasında, Osmanlı-Rus Savaşında, Karadağ’da çok büyük kahramanlıklar göstermişler. Osmanlı Devletinin sosyo-ekonomik, siyasal durumda zayıflamaya başladığı dönemde öne çıkan zeybek çeteleri bir taraftan bu kültürel bağlamı yaşatırken, diğer taraftan müzik ve oyun geleneğini de yaşatmışlardır” diyerek, Ege bölgesinin müzik karakterinin zeybeklik olgusuyla biçimlendiğini söyledi.

Birbirinden güzel zeybek oyunlarının sahnelendiği gecede; Kocaarap Zeybeği, Kadıoğlu Zeybeği, Ötme Bülbül Zeybeği, On Yedi Benli Zeybeği, Yağmur Yağdı Zeybeği ve Kaba Hava Zeybeği gibi eserlerden örnekler sunuldu.

Gecenin sonunda; Bu güzel gecenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere Rektör Vekili Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından Doç. Dr. F. Reyhan Altınay’a çiçek takdim edilirken; Prof. Dr. Cahit Bağcı, Prof. Dr. Hikmet Celkan, Ercan Eroğlu tarafından da sanatçılara plaket takdim edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GAÜN’DE ZEYBEK KÜLTÜRÜ TANITILDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin