GAÜN’lü öğrenciler soğan kabuğundan çay üretti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ar-Ge çalışmaları ve Üniversite – Sanayi işbirliğiyle ülke genelinde yeni bir yapı oluşturan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) çalışmalarına durmaksızın devam ediyor.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği öğrencileri Hatice Yaprak, Pınar Altaş, Melis Öcal, Güneş Zübarioğlu ve Mehmet Ali Alkan soğan kabuğundan çay üretti.

GAÜN Gıda Teknolojisi Yüksek Lisans öğrencisi Hatice Yaprak, soğan kabuğundan üretilen çaya Onix isminin verildiğini belirterek, dünyada atık madde olarak kabul edilen soğan kabuklarının geri dönüşümü sağlanarak, poşet çay formunda oluşturulmuş antioksidan oranı yüksek, sağlıklı bir çay olduğunu söyledi. Yaprak, “Kadınların adet döngülerinin düzenlenmesi için sağlıklı ve doğal bir ürün arayışı sırasında keşfettik. İçerdiği birçok element ve flavonoidler sayesinde ‘Therapeutic’ yani tedavi edici sınıfında görülen soğan kabuklarının kullanımı doktorlar tarafından tavsiye ediliyor” diyerek, GAÜN Gıda Teknolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Tekin danışmanlığında Onix çayın patentinin alındığını söyledi.

İÇİMİ RAHAT VE YUMUŞAK

GAÜN’lü öğrenciler soğan kabuğundan çay üretti

Hatice Kaya, “Onix çay; sade, limon aromalı, bergamot aromalı, limon ve nane aromalı, nane aromalı, portakal aromalı ve sayısız birçok doğal aromadan oluşuyor. Çayın tadım analizini yapan kişiler tarafından çayın içiminin yumuşak ve rahat bulmuş, soğan kokusu ise asla algılanmamış, ham maddenin ne olduğu ile ilgili bulunulan tahminler doğru çıkmamıştır” ifadelerini kullandı.

 

AMAÇ EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAK

Ürünün uygun koşullarda sterilize edilmiş soğan kabukları içerdiğini aktaran Hatice Yaprak, farklı damak tatlarına uygun alternatif seçeneklerin hazırlanmasında, soğan kabukları doğal aromalar kullanılarak çeşitlendirildiğini söyledi. Yaprak, amaçlarının; atık bir maddeyi geri dönüştürerek ekonomiye katkıda bulunmayı, insanlara daha sağlıklı ürünlerle hizmet sunmak ve daha düşük maliyetlerde yeni bir alternatif çay oluşturmak olduğunu ifade etti.

 

 

 

OBEZİTEYİ ÖNLÜYOR

Konuşmasında çayın faydaları hakkında bilgi veren Hatice Yaprak, yapılan literatür taramaları sonucunda soğan kabuğunun çayın kolesterolü dengelediği, hastalığa yakalanma riskini azalttığını, Antioksidan deposu olduğunu, Obeziteyi önlediğini, tansiyonu dengelediğini, içerdiği sülfür sayesinde saçları güçlendirdiğini, iltihap kurutucu olduğunu, grip enfeksiyonlarına karşı çok faydalı olduğunu, kadınların adet döngüsünü düzenlediğini ve ağız içi yaraların iyileşmesine yardımcı olduğunu söyledi.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GAÜN’lü öğrenciler soğan kabuğundan çay üretti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin