Gaziantep Böbrek Nakil Hastanesi Türkiye’de İlk Olacak
ORGAN NAKLİNDE BAŞARININ ADRESİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
Organ naklinde başarılı çalışmalara imza atan Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi; Böbrek Nakli Enstitüsü, Böbrek Nakli Hastanesi ve Böbrek Nakli Akademisi gibi projeleriyle Türkiye’de ilklerin öncülüğünü yapmaya devam ediyor.
Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr.Sacid Çoban Narkoz Sağlık Dergisinin hazırlamış olduğu “Sağlıklı Sohbetler Programında” Mezine Sırakaya’nın konuğu oldu.
Çoban; yapılan projelerin ekip çalışması olduğunu; projelerin gerçekleştirilmesinde Gaziantep Valisi Sayın Davut Gül, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Arif Özaydın ve İpek Yolu Kalkınma Ajansının önemli katkılarının olduğunu vurguladı.
Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr.Sacid Çoban; Organ naklinin bir bölüm veya bir kişi tarafından yapılan bir işlem olmadığını, başarının ön planında görünen kişilerle birlikte arka planda da çok değerli kişilerin, ekiplerin olduğunu söyledi. Çoban; “bizim organ nakli bölümünde çok değerli bir ekibimiz var. Genel Cerrahi alanında Prof. Dr. Fahrettin Yıldız ve Dr. Öğr. Üyesi Aziz Bulut. Böbrek naklinde en önemli bölümlerden birisi Nefroloji aslında takipte hastayı devam ettiren ve organ reddinin olmaması için gerekli olan her şeyi yapan bölümdür. Böbrek naklinin can damarı bu bölüm konusunda çok şanslıyız çünkü Gaziantep’te Nefroloji bölümünü ilk kuran, organ nakli konusunda ihtisasını yapmış hocalardan birisi olan Prof. Dr. Celalettin Usalan bizim ekibimizde. Yine Prof. Dr. Özlem Usalan, özellikle doku uyumsuz organ nakillerinde deneyim sahibi, diğer bir hocamız Doç. Dr. Fatih Erdur’un ihtisasını organ nakli yapılan bir yerde almış olması bizim için çok büyük avantaj. Gaziantep Haber
ÇOCUK BÖBREK NAKLİ YAPAN TEK HASTANEYİZ
Büyük bir ekip olarak çalışıyoruz. Ancak bunun yanında Gaziantep Üniversitesini farklı kılan bir kaç nokta daha var. Mesela çocuk nefrolojisi, biz şu an Gaziantep’te çocuk böbrek nakli yapan tek hastaneyiz. Bunun nedeni ise Güneydoğu Anadolu’da tek çocuk transmant nefrologu olan yerdir Gaziantep Üniversitesi. Prof. Dr. Ayşe Balat, Prof. Dr. Mithat Büyükçelik, Dr. Beltinge Kılıç ve Dr. Mehtap Kara ekibi tarafından çocuk nefrolojisi alanında bölgeye çok ciddi hizmetler veriliyor. Böbrek naklinde en önemli şeylerden biri çocuk böbrek nakli yapmaktır. Çocuklarda biraz daha damarlar küçük, yapılar incedir, dolayısıyla bu biraz daha ayrı bir gayret ve çalışma gerektirir. Bizim bu noktada çok iyi bir ekibimiz var. Anestezi bölümünde yine ciddi deneyimleri olan hocalarımız var.
BÖLGEDE TEK DOKU TİPLEME LABORATUVARI GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ’NDE
Bunun yanında ekipte görünmeyen yine büyük başarılara imza atan alt yapı ekibimiz mevcut. Örneğin, doku tipleme laboratuvarı. Güneydoğu Anadolu bölgesinde tek doku tipleme laboratuvarı sadece Gaziantep Üniversitesinde var. Gaziantep’te organ nakli yapılan bütün hastanelere bu hizmeti Gaziantep Üniversitesi sağlamaktadır. Doku Tipleme Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Emel Şahin hocamıza da bu hizmetleri için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.Göğüs hastalıkları, Kardiyoloji, Radyoloji, İntaniye gibi can alıcı bölümlerden oluşan konseylerde hastalarımızı ciddi anlamda değerlendirmeye aldıktan sonra ameliyata alıyoruz. Her hasta konseyde mutlaka çok ciddi anlamda irdeleniyor ve değerlendiriliyor. Çok ciddi ekiplerle hizmet veriyoruz. Bu ekipler uzun süren bir çalışma sonucunda belirli bir aşamaya geldi ve yaklaşık on yıllık süreç içerisinde önemli bir mesafe kat ettik.
STERİLİZASYON AMELİYATHANEMİZ İLE PANDEMİDE NAKİL YAPMAYA DEVAM ETTİK
On yıllık süreç içerisinde toplam 460 böbrek nakli, 99 karaciğer nakli yaptık. 2014 yılında Türkiye’de üniversiteler arasında ikinci, bölgede ise birinci en yüksek karaciğer nakli yapan üniversite olduk, hatta Narkoz Sağlık Dergisinin düzenlemiş olduğu ödül töreninde bu anlamda ödüle layık görülmüştük.Yaptığımız ameliyatların yüzde sekseni canlıdan, yüzde yirmisi ise kadavradan yapılmıştır. 2014 yılında karaciğer naklindeki ivmelenmeden dolayı 2015 yılında Türkiye’de ki ilk ulusal karaciğer kanseri nedeniyle olan karaciğer nakli kongresini yaptık. 2020 yılında bölgesel böbrek nakli kongresini yaptık. Pandemiden önce bizim bir ameliyathane çalışmamız vardı ve bu pandemiyle birlikte çok daha anlamlı hale geldi. Bizim şu anda organ nakli ameliyathanemiz sterilizasyon açısından izole çalışan bir ameliyathane, yeni yapıldı. Havalandırma sistemi bütün ameliyathanelerden ayrı çalışıyor ve biz bundan dolayı pandemi döneminde organ nakli yapmaya devam ettik.2019 yılında biz 95 böbrek nakli yapmışız, 2020 yılında ise pandemiye ragmen 65 böbrek nakli yapmışız. Pandemi dönemi için ciddi bir sayı. Bölge olarak; Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Nevşehir, Kayseri illerine hizmet veriyoruz ve bölgede en yüksek böbrek nakli yapan hastaneyiz.
EN ÇOK BÖBREK HASTASININ OLDUĞU BÖLGEDEYİZ
Biz yukarıda belirttiğim sayılarda böbrek nakli yaparken Türk Nefroloji Derneğinin yapmış olduğu bir çalışma var.Türkiye’de en çok böbrek hastası Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görülüyor.Dolayısıyla biz en çok böbrek hastasının olduğu bölgedeyiz. En çok böbrek hastasının olduğu bölgemizde böbrek nakli ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığına ilişkin bir takım araştırmalar yaptık. Biz 2019 yılında 95 böbrek nakli yapmışız, aynı yıl içerisinde Adana’da bu sayı otuz’u geçmemiş, Mersin’de beş, Kahramanmaraş’ta beş’in altında, Şanlıurfa,Kilis,Adıyaman’da bununla ilgili herhangi bir merkez zaten yok. Bakanlıkla birlikte yapmış olduğumuz fizibilite çalışması sonucunda bu bölgelerden başka illere gitmek zorunda kalıp böbrek nakli olan hasta sayısı yıllık yediyüz civarında. Bu bölgede yaşayan insanlar uzak bir ile gidip böbrek nakli olup geliyor. Peki bu hasta böbrek nakli olduktan sonra örneğin, Adıyaman’da oturuyorsa bu hastanın takibinin yakın bir merkezden yapılabilmesi çok önemli. Aslında böbrek naklinden sonraki en önemli süreç hastanın takip aşamasıdır. Takip konusunda yaşanan aksaklık ve sıkıntılar, gecikmeler böbrek kaybına kadar giden sonuçlara sebebiyet vermektedir. Dolayısyla yapılan bütün fedekarlıklar, devletin maliyet noktasında yapmış olduğu fedekarlıklar takip olmazsa tamamen boşa gitmiş oluyor.
BÖBREK NAKLİ ENSTİTÜSÜ İLE TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULUYOR
Sanayi Bakanlığı ve İpek Yolu Kalkınma Ajansı ile bir görüşme yaparak organ naklinde kullanılan ancak Türkiye’nin dış ülkelerden aldığı bazı kullandığımız malzeme ve maddelerin Türkiye’de üretimini amaçlayarak Türkiye’nin bu anlamda dışa bağımlılığını bitirmek için çalışma başlattık. Böbrek Nakli Enstitüsü Projesinin çok anlamlı olduğu ve bunun fizibilitesinin bir an önce yapılması için İpek Yolu Kalkınma Ajansı ile Gaziantep Üniversitesi taşın altına elini koydu ve fizibilite çalışmamız bitme aşamasına geldi.Türkiye’nin yıllık yaklaşık 200 milyon TL dışa bağımlı olduğu bazı malzemelerin Gaziantep’te üretimine bu fizibiliteden sonra inşallah start vermis olacağız. İpek Yolu Kalkınma Ajansı Genel Sekterine, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Arif Özaydın hocamıza, Gaziantep Valimiz Sayın Davut Gül’e katkılarından dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
GAZİANTEP BÖBREK NAKİL HASTANESİ TÜRKİYE’DE İLK OLACAK
Böbrek Nakli Enstitüsünün kurulmasıyla birlikte bunun bir hastane ile desteklenmesi durumu ortaya çıktı. Bu kapsamda Gaziantep Ünüversitesi Rektörü Prof.Dr.Arif Özaydın hocamız kampüs içerisinde bize bir yer tahsis etti ve 50 yatak kapasiteli 3 tane ameliyathanesi, 6 tane yoğun bakımı olan Böbrek Nakli Hastanesini ilk defa Türkiye’de Gaziantep’te ilk ve tek olmak üzere çok yakında açılışını hep birlikte yapmış olacağız. Türkiye’de bu anlamda bir hastane yok, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde açılan bu hastanemiz ilk ve tek olacak. Tek kişilik hasta odalarıyla, konforuyla bölgede nakil ihtiyacı olan hastalarımıza hitap edecek özel bir hastane olacak.
TÜRKİYE’DE BİR İLK; BÖBREK NAKLİ AKADEMİSİ
Böbrek nakli akademesi de Türkiye’de ilk defa projelendirilmiş ve çalışması bizim tarafımızdan başlatılmış bir projedir. Böbrek nakli akademisini biz hastaların takibi açısından kurduk. Fiziki olarak bir okul şeklinde nitelendirilebilir. Burada biz şunu düşündük; şimdi bu hastalar 10 yıl, 20 yıl diyaliz alıyor. Diyaliz süreci çok zor bir süreç olup nakille birlikte hayatta bazı şeyler değişiyor. Sosyal çevre, iş imkanı gibi bazı şeyler kısıtlanmasına ragmen nakille birlikte artık mümkün hale gelmeye başlıyor. 10 yıllık bu süreçlerden uzak duran birisinin birden bütün bu sosyal hayata alışması elbetteki çok zor. Bu adaptasyondaki sıkıntıların bazı psikolojik sıkıntılara neden olabildiğini gördükten sonra dedik ki: biz hastalara nakil öncesi ve sonrası eğitim verelim. Bu eğitiminde en önemlisi psikososyal eğitim desteği. Psikososyal destek birimi kurarak bu hastalar için akademide destek vermeye başladık. Aynı zamanda bu hastaların ilaç kullanması çok önemli olup bu ilaçları anlatacak medical bir ekip kurduk. Ameliyatların anlatılması için cerrahi bir ekip kurduk. Bu akademide hastalardan aldığımız geri dönüşler doğrultusunda bazı ders konuları oluşturarak ders vermeye başladık. Ancak 2020 yılında pandemi ile birlikte bizimde akademimiz durdu, eğitimler durdu. Biz hemen akademiyi devam ettirmek adına online internet sitemizi kurduk, şu anda böbreknakliakademisi.com olmak üzere üç dilde eğitimleri bu internet sitemiz üzerinden vermeye devam ediyoruz. Türkiye Böbrek Nakli
NAKİL HASTALARININ TAKİBİ İÇİN APLİKASYON UYGULAMASINI HİZMETE GEÇİRİYORUZ
Çok büyük bir medical şirketi ile birlikte hastalar için bir aplikasyon hazırlıyoruz. Telefonda bir uygulama. Bu uygulama ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemleri kapsıyor. Henüz daha uygulamaya geçmediği için çok detaylı bilgi veremiyoruz ancak çok kısa bir süre içerisinde bunun da tanıtımını yapmış olacağız. Örneğin; bizim hastalarımız nakil oluyor, nakilden sonra ömür boyu kullanmış olduğu ilaçlar var. Bu ilaçlarda aksama olursa böbrek reddi olabiliyor, yapılan nakil tamamen boşa gitmiş oluyor. Biz bu ilaçlarda aksama olmasın diye telefondaki aplikasyon sisteminde şunu yaptık; kendi sistemimizde hasta taburcu olurken kullandığı ilaçları saatiyle, resmiyle her şeyi ile giriyoruz. Örneğin, hasta sabah saat 09:00’da bir ilaç alması gerekiyorsa o ilaç ismi ve resmiyle bu aplikasyon sayesinde hastaya alarm şeklinde çalıyor. Hasta buna tıklayarak bu ilacını alıyor. Eğer hasta buna tıklamazsa biz hastanın bu ilacı kullanmadığını anlıyor ve gerekli müdahaleyi yapmaya çalışıyoruz.