GAZİANTEP EĞİTİMİN NERESİNDE?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GAZİANTEP EĞİTİMİN NERESİNDE?Gaziantep Valisi Erdal Ata Grand Otel’de düzenlediği basın toplantısında Gaziantep’te eğitim alanında yapılan çalışmaları, eğitime ayrılan bütçeyi ve eğitimde yaşanan sıkıntıları basın mensuplarına anlattı.

Grand Otel’de düzenlenen toplantıya Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Vali Yardımcısı Celalettin Özdemir Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, Meclis Başkanı Menderes Karaduman, ilçe milli eğitim müdürleri ve daire amirlerinin yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.

Gaziantep’te birinci derecede sorununun eğitim olduğunu belirten Vali Erdal Ata,  göreve geldiğim günden beri bu konuyu sürekli gündemde tutmak için çalışıyorum. Gaziantep sanayisinde kültür turizminde ve sanatında ülkeye önemli katkılar sağlamaktadır. Bu gibi konularda Türkiye’de 81 il arasında marka kent olmasına rağmen maalesef eğitimde arzu ettiğimiz yerlerde olmadığımızı hepimiz biliyoruz. Bu sorun bugünün değil yıllardan beri devam eden ve Gaziantep’in hızlı göç alması ve nüfusunun Türkiye ortalamasının çok üzerinde artması nedeniyle bu sorunu yaşadığımızı görüyoruz. Tabi ki bu sorunun çözümü sadece valilik veya milli eğitim müdürlüğünden beklemek haksızlık olur. Sorun o kadar büyük ki kentte yaşayan 7 den 70 e herkesin bu sorunun çözümü noktasında katkı sağlaması gerekiyor.

Okul öncesinde 28 bin 969, temel eğitimde 348 bin 926, ortaöğretimde 100 bin 874 olmak üzere toplam 478 bin 769 öğrencimiz bulunmakta. Açık öğretime devam eden 32 bin 932 öğrencimiz bulunuyor. Toplam 511 bin 712 öğrencimiz bulunmaktadır. Bu rakamları Türkiye’deki 81 il içinde nüfus olarak kıyasladığınız zaman sanırım 37 ilin nüfusundan daha fazla öğrenci ilimizde bulunmaktadır. Okul sayısına baktığımız zaman okul öncesinde toplam okul sayımız 38, temel eğitimde 915, orta öğretimde 165 olmak üzere ilimizde 1118 eğitim kurumu bulunmakta bunların toplam derslik sayısı 11.852 şube sayısı 17.352 yani derslik sayısıyla şube sayısının farklı olmasının sebebi birçok okulumuzda ikili eğitim yapıldığı için şube sayısı daha fazla çıkıyor.

3600 ÖĞRETMEN AÇIĞIMIZ VAR

Ata, 20 bin 231 norm kadro olmasına rağmen 16 bin 631 öğretmenin çalıştığını ve 3600 öğretmen açığının olduğunu söyledi. Hiçbir okulda derslerin boş geçmediğine vurgu yapan Erdal Ata, sözlerine şöyle devam etti;

İhtiyacımız olan öğretmenleri ücret karşılığı görevlendirerek bu açığı telafi etmeye çalışıyoruz. Resmi okulların sayısı 1066, özel okullar 52 genel toplamda ise 1118 okulumuz bulunmaktadır. Türkiye’de derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalamasının 32 olduğunu ancak buna karşılık Gaziantep’te bu rakamın 41 olduğunu ve ilçelere göre dağılımının ise Şahinbey’de 47, Şehitkâmil’de 43’tür. 2011-2012 yılında 26.165 öğrenci 2012-2013 yılında 28.960 öğrencidir. Öğrenci sayımızda ki net artış 2804 olmuş puansal olarak da 9,2 artmış. Bir önce ki eğitim öğretim yılında 326 bin 176 öğrenci varken, bu yıl 348 bin 926 öğrenciye çıkmıştır. Orta öğretimde ise bir yıl önce ki eğitim öğretim yılında 89 bin 266 olan sayı bu eğitim öğretim yılında 100 bin 874 e çıkıyor. Öğrenci artışımız 11 bin 638’dir.

GAZİANTEP’E YAKIŞMAYAN TABLO

Akademik başarıya baktığımız zaman hepimizi üzen Gaziantep e yakışmayan bir tablo onunla ilgili bilgiler vermek istiyorum 2004 yılında 26 bin 887 ilköğretim mezunu sınava giren öğrenci sayımız 8 bin 871 ama 2010-2011 yılında 35 bin 80 öğrencimiz mezun oluyor ve ÖSS sınava giren 33 bin 672 öğrencimizle Türkiye sıralamasında 70. sırada yer alıyoruz. 2011-2012 yılında da bu durum pek değişmiyor. Her geçen gün başarımız düşüyor. İlimiz de akademik başarıyı yükseltmek adına çeşitli projeler başlatılmış ve öğrenciler teşvik edilmiştir Nüfus artışına bakacak olursak Nüfus artış hızımız Türkiye ortalamasının neredeyse bir katı civarında.  İlimizde yaşayan nüfusun 504 bin 800’ü hiç okula gitmemiş. Yine 621 bin 976 kişi ise ya ilkokul ya da ilköğretim mezunu. Tabi bunları topladığınız zaman nüfusumuzun 1 milyon 200 bini ya ilkokul mezunu ya da hiç okula gitmemiş bir nüfus yapımız var. Bu da maalesef eğitimdeki başarımızın düşük olmasının önemli bir faktöründen biri olduğunu düşünüyoruz.”

Gaziantep Valisi Erdal Ata eğitimde yakalayamadığımız başarının marka şehre yakışmadığını belirterek “Eğer biz Gaziantep in bir marka kent olduğunu düşünürsek ticarette, sanayide turizmde yaratıcılıkta istihdamda baktığımız zaman gerçekten 81 il içinde saygın bir yeri var Türkiye de de ekonomik bakımdan 6. büyük iliz ama eğitimde bize hiç yakışmayan konumdayız. Bunu da tersine çevirebilmemiz için mutlaka ve mutlaka Gaziantep’te yaşayan herkesin sivil toplum örgütlerinin kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle belediyelerimizin meslek kuruluşlarımızın ve basın kuruluşlarımızın bize destek olması gerektiğini düşünüyoruz Bizim hedefimiz önümüzdeki süreçte 9600 toplam derslik ihtiyacımız var. Bunları mutlaka yaptırıp tüm okullarımızda normal eğitime geçmek derslik başına düşen öğrenci sayısını 30 a indirmek, 3600 olan öğretmen açığımızı en kısa sürede tamamlamak, okullarımızda derslere giren ücretli öğretmen yerine kadrolu öğretmenlerden oluşması için gereken çabayı sarf etmek olacaktır. Gaziantep’te eğitimde yapılacak olan her çalışmada herkesin katkısı olması gerekiyor” dedi.

Konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ata, basın mensuplarından Gaziantep’in sorunlarının çözümü konusunda görüş ve önerilerini de belirtmelerini istedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
GAZİANTEP EĞİTİMİN NERESİNDE?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin